Ο ύπνος έχει τους "φίλους" του και τους "εχθρούς" του. Εκτός από το στρες και τη σωματική κούραση που μπορεί να προέλθει είτε από την εργασία είτε από την άθληση, σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και η διατροφή και συγκεκριμένα τόσο η ώρα του βραδινού, όσο και το μενού. Δεν είναι τυχαίο μάλιστα το γεγονός, ότι μία από τις αιτίες της αϋπνίας είναι το ...γεμάτο στομάχι.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ένα μεγάλο και βαρύ γεύμα δίνει στο κυκλοφορικό σύστημα το μήνυμα να στείλει περισσότερο αίμα στο γαστρεντερικό σύστημα, ώστε να γίνει η πέψη και να κάνει το στομάχι να εκκρίνει περισσότερο γαστρικό οξύ. Επιπλέον, οι λειτουργίες του παγκρέατος αλλά και η παραγωγή πεπτικών ενζύμων, εντείνονται. Με άλλα λόγια όταν τρώμε πολύ το βράδυ, ο οργανισμός μας είναι αδύνατον να ηρεμήσει πριν ολοκληρωθεί η πέψη και για αυτό χρειάζονται ώρες.

Το είδος της τροφής, άλλοτε δυσκολεύει και άλλοτε διευκολύνει τον ύπνο. Για παράδειγμα, το ρύζι ευνοεί τον ύπνο, ενώ τα ζυμαρικά τον εμποδίζουν. Αντιθέτως, ψωμί, πίτσες, φρυγανιές και γενικότερα τα προϊόντα άρτου, δεν ασκούν κάποια επίδραση. Επίσης, σύμφωνα με τη μελέτη, η έλλειψη βιταμίνης C, η αφυδάτωση και η υπερκατανάλωση λιπαρών, ανήκουν στους εχθρούς του ύπνου. Αρνητικά αποτελέσματα έχουν επίσης η σοκολάτα, το τσάι (εξαιτίας της ουσίας θεοβρωμίνη, που περιέχει) και το αλκοόλ.

Στην λίστα των "ενόχων" για έναν ανήσυχο ύπνο, εντάσσονται και τα φαγητά που περιέχουν πολλά καρυκεύματα και μπαχαρικά, που προκαλούν ξινίλες και καούρες στο στομάχι, καταστάσεις που επιδεινώνονται όταν ξαπλώνουμε. Η υπερκατανάλωση υγρών τέλος, ακόμα κι αν είναι σκέτο νερό, μπορεί να μας ξυπνήσει αρκετές φορές στη διάρκεια της νύχτας για να επισκεφθούμε την τουαλέτα- ο ιδανικός χρόνος για να σταματήσουμε την κατανάλωση υγρών, είναι 90 λεπτά πριν ξαπλώσουμε στο κρεβάτι.

Μολονότι όμως το πολύ και βαρύ φαγητό μπορεί να δυσχεράνει τον ύπνο, η λύση δεν είναι το να πέφτει κανείς στο κρεβάτι νηστικός. Η αποχή από το φαγητό αντενδείκνυται, εάν κάποιος θέλει να κοιμηθεί καλά το βράδυ, διότι όταν είμαστε νηστικοί ο εγκέφαλός μας δεν τροφοδοτείται με το σάκχαρο (γλυκόζη) που χρειάζεται για να επιτελέσει τις λειτουργίες του.

Στους "φίλους" του ύπνου περιλαμβάνεται και η άσκηση, καθώς συντελεί σε έναν ποιοτικό ύπνο, ενώ αντιθέτως η έλλειψη άσκησης φαίνεται ότι επηρεάζει αρνητικά τον άνθρωπο και στον τομέα του ύπνου. Η άσκηση συντελεί ώστε ο οργανισμός να απελευθερώνει ενδορφίνες και κατεχολαμίνες, οι οποίες δρουν αναλγητικά και ηρεμιστικά, με τελικό αποτέλεσμα τη μείωση του άγχους και την ενίσχυση του ποιοτικού ύπνου. Προσοχή όμως, μην το παρακάνετε, γιατί μελέτες έχουν αποδείξει ότι τα έντονα προγράμματα άσκησης που υπερδιεγείρουν το νευρομυϊκό σύστημα, πρέπει να γίνονται τουλάχιστον τρεις ώρες πριν από τον ύπνο.

premium.paratiritis

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο αέρας που αναπνέουμε και η καρδιαγγειακή μας υγεία
Αίσθημα συνεχούς κόπωσης: Τι μπορεί να σημαίνει
Αύξηση 10,1% στα τροχαία ατυχήματα τον Ιανουάριο - 49 νεκροί [πίνακας]