Για τους ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση, η οδήγηση δεν είναι εύκολη υπόθεση. Είναι σίγουρα πολύ σκληρή δουλειά να καταφέρετε να παραμείνετε επιδέξιοι στο τιμόνι, αλλά δεν είναι ακατόρθωτο.  Αρκεί να κάνετε ορισμένες αλλαγές, που θα σας σιγουρέψουν ότι θα είστε ασφαλείς όσο οδηγείτε.

Για αρχή, πρέπει να προσέξετε για να δείτε αν υπάρχουν αλλαγές στις δεξιότητές σας στην οδήγηση. Αν παρατηρήσετε πως επιδεινώνονται, τότε θα ήταν καλή ιδέα να σταματήσετε την νυχτερινή οδήγηση, ή να μην χρησιμοποιείτε το αυτοκίνητο για μακρινές αποστάσεις. Μπορείτε να οδηγείτε μόνο τις περιόδους που τα επίπεδα ενέργειάς σας είναι καλά, και να προσπαθείτε να μην οδηγείτε με οικογένεια ή παιδιά μέσα στο όχημα.  Μην οδηγείτε με το ραδιόφωνο ανοιχτό, για να μην σας αποσπά την προσοχή. Βέβαια, αυτό δεν είναι αρκετό, και θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να συζητήσετε το πρόβλημα με τον γιατρό σας. Δεν είναι εύκολη κουβέντα, αλλά πρέπει να γίνει.

Όσον αφορά το ίδιο το αυτοκίνητο, ένα αυτόματο μοντέλο μπορεί να είναι πολύ πιο εύκολο για εσάς σε σχέση με το κλασικό μοντέλο με ταχύτητες, καθώς απαιτεί λιγότερη κίνηση. Μία έρευνα αγοράς θα σας δείξει επιλογές, αλλά πρέπει να θυμάστε πως – σε πιο προχωρημένο στάδιο – οι επιλογές σας μάλλον θα ακριβαίνουν σημαντικά.

Αν, πάλι, αναρωτιέστε αν πρέπει να σταματήσετε την οδήγηση εντελώς, αυτά είναι τα πρώτα πράγματα που πρέπει να κάνετε.

  • Μιλήστε με τον γιατρό σας: Πείτε του πώς τα συμπτώματά σας επηρεάζουν την καθημερινή σας ζωή και την οδήγησή σας, ώστε να σας πει την γνώμη του.
  • Κάντε οφθαλμολογικές εξετάσεις: Η πολλαπλή σκλήρυνση προκαλεί αρκετά ανεπαίσθητες αλλαγές στην όραση, οι οποίες όμως μπορούν να αποτελέσουν πρόβλημα. Κάντε ολοκληρωμένες εξετάσεις στα μάτια σας για να βεβαιωθείτε ότι όλα πάνε καλά.
  • Περάστε τις δεξιότητές σας από αξιολόγηση: Ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει κάποιον ειδικό που θα αξιολογήσει τις δεξιότητές σας στην οδήγηση, και θα σας πει με περισσότερη σιγουριά κατά πόσο μπορείτε να συνεχίσετε να οδηγείτε.

Δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι το να ζητήσετε βοήθεια από κάποιο κοντινό σας πρόσωπο είναι εντελώς αναμενόμενο και αποδεκτό, και δεν πρέπει να ντρέπεστε. Επιπλέον, εφόσον η σκλήρυνση είναι ασθένεια που εξελίσσεται – και μάλιστα τείνει να είναι αρκετά ξεχωριστή, βάσει του ασθενούς – δεν υπάρχει κάποια δεδομένη στιγμή στην εξέλιξή της που θα πρέπει να σταματήσετε την οδήγηση. Αυτή η απόφαση βρίσκεται στην δική σας κρίση (αλλά και στου γιατρού σας).

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Χάσμα δικαιωμάτων στη μητρότητα: Άνιση μεταχείριση των αναπληρωτριών εκπαιδευτικών
Το Κοινοβούλιο ενέκρινε τις πανευρωπαϊκές κάρτες αναπηρίας και στάθμευσης
Επίσκεψη κλιμακίου του ECDC στη χώρα μας