Τα σταυρόλεξα είναι ωραία, αλλά πιθανότατα θα πρέπει να κάνετε περισσότερα για να τονώσετε τον εγκέφαλό σας ώστε ενδεχομένως να αποφύγετε τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Για μερικούς ανθρώπους, αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την παραμονή στη δουλειά και τη μη πρόωρη απόσυρση.

Οι ειδικοί λένε ότι όταν πρόκειται για την πρόληψη του Αλτσχάιμερ, η ανάπτυξη υγιών εγκεφαλικών συνηθειών είναι καλή πρακτική σε οποιαδήποτε ηλικία.

«Από την άποψη της Ένωσης του Αλτσχάιμερ, θα λέγαμε ότι ποτέ δεν είναι αργά και ποτέ δεν είναι πολύ νωρίς για να ενσωματώσουμε αυτές τις υγιεινές συνήθειες», δήλωσε η Dr. Rebecca Edelmayer.

Για αρχάριους, η Ένωση Αλτσχάιμερ προσφέρει έναν οδηγό, 10 τρόπους για να αγαπήσετε τον εγκέφαλό σας, με μερικές συμβουλές για τον τρόπο ζωής και την προαγωγή της υγείας του εγκεφάλου.

Για τους νέους και τους μεσήλικες, η διανοητική άσκηση που προσφέρει η επαγγελματική σταδιοδρομία και η ανατροφή των παιδιών παρέχει σημαντική ψυχική διέγερση.

Η καθηγήτρια Jessica Langbaum, κύρια επιστήμονας στο Ινστιτούτο Αλζχάιμερ Banner στην Αριζόνα και σύμβουλος της Πρωτοβουλίας Πρόληψης του Αλτσχάιμερ, δήλωσε πρόσφατα στο NPR ότι η κοινωνική αλληλεπίδραση και η επίλυση προβλημάτων που έρχονται με τη δουλειά βοηθούν στην πνευματική υγεία.

"Γνωρίζουμε ότι η κοινωνική δέσμευση, η διατήρηση της ψυχικής ευεξίας, η σκόπιμη άσκηση, ο ύπνος για επτά έως οκτώ ώρες (και η βελτιστοποίηση της ποιότητας του ύπνου) και οι διατροφικές συνήθειες παίζουν σημαντικό ρόλο στη γενική υγεία του εγκεφάλου".

"Δεν υπάρχει μοναδική απάντηση για να βρεθεί αυτή η ισορροπία και κάθε άνθρωπος πρέπει να προσδιορίσει τι λειτουργεί καλύτερα για αυτόν", πρόσθεσε. "Για μένα, διασφαλίζω ότι θα αφιερώνω χρόνο για τον εαυτό μου και την οικογένειά μου εκτός από τις ώρες εργασίας, και αυτό δεν περιλαμβάνει την παρακολούθηση πχ. του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εκτός των ωρών εργασίας."

Συμβουλές για συνταξιούχους

Ενώ μια σταδιοδρομία είναι, για πολλούς ανθρώπους, αρκετή για να τους κρατήσει διανοητικά σταθερούς, κανείς δεν μπορεί να εργαστεί για πάντα.

Για ηλικιωμένους, ή πρόσφατα συνταξιούχους, μπορεί να είναι μια διανοητική πρόκληση να περάσουν από μια πολυάσχολη εβδομάδα εργασίας σε μια ψυχαγωγική ζωή.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα συμπτώματα της νόσου του Αλτσχάιμερ εμφανίζονται συνήθως μετά την ηλικία των 60 ετών, είναι διπλά σημαντικό για αυτόν τον πληθυσμό να φροντίσει το μυαλό του.

Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν σταυρόλεξα και άλλα νοητικά παιχνίδια για να περάσουν το χρόνο τους  και να μείνουν ψυχικά τονωμένοι.

Παρόλο που δεν υπάρχει τίποτα κακό με αυτές τις δραστηριότητες, οι ειδικοί λένε ότι είναι καλό να βγαίνουμε έξω από τη ζώνη άνεσης και να αμφισβητήσουμε τη δύναμη του μυαλού μας με νέους τρόπους.

"Μιλάμε για την πρόκληση και την ενεργοποίηση του εγκεφάλου σας, κάνοντας κάτι που δεν είναι απαραίτητα ρουτίνα για σας", εξήγησε η Edelmayer. "Πρέπει να είναι μια πρόκληση, η οποία να είναι πιο επωφελής - πράγματα που θα περιλάμβαναν στρατηγική σκέψη, καινοτόμο σκέψη ή, ίσως, multitasking και προγραμματισμό - τρόπους με τους οποίους θα μπορούσατε να φτάσετε στα άκρα τον εαυτό σας με κάποιο τρόπο".

Η Langbaum συμφωνεί, λέγοντας ότι είναι θέμα εύρεσης δραστηριοτήτων που προκαλούν το μυαλό αλλά είναι και ευχάριστες.

"Δεν προτείνω συγκεκριμένες δραστηριότητες, το κλειδί εδώ είναι να βρούμε κάτι που φέρνει χαρά και παρόλα αυτά προκαλεί το άτομο", έγραφε. "Αυτό μπορεί να είναι εθελοντισμός, να βρει ένα νέο χόμπι, όπως η φωτογραφία, να ξεκινήσει ένα χόμπι που του άρεσε παλιότερα, συμμετέχοντας σε ένα σύλλογο ανάγνωσης βιβλίων-ο κατάλογος είναι ατελείωτος".

Τα ισχυρά δίκτυα υποστήριξης είναι βασικά για τους ηλικιωμένους, ειδικά όταν πρόκειται για την υγεία του εγκεφάλου.

Είναι οικογενειακή υπόθεση

Τόσο η Langbaum όσο και η Edelmayer υπογραμμίζουν τη σημασία των μελών της οικογένειας και των φίλων για την ενθάρρυνση και την υποστήριξη ηλικιωμένων αγαπημένων.

«Όταν σκεφτόμαστε τη νόσο του Alzheimer, γνωρίζουμε ότι δεν επηρεάζει μόνο το άτομο που μπορεί να έχει την ασθένεια, αλλά και τις οικογένειες», δήλωσε ο Edelmayer.

Επιστρέφοντας στο Έντυπο του Αλτσχάιμερ 10 τρόπων για να αγαπήσετε το μυαλό σας, η Edelmayer λέει ότι τα μέλη της οικογένειας μπορεί να είναι μέρος πολλών από τα στοιχεία της λίστας.

Η Langbaum προτείνει την ενθάρρυνση μιας υγιούς κοινωνικής ζωής, συμπεριλαμβανομένης της ενθάρρυνσης για ξεκίνημα νέων δραστηριοτήτων.

"Μια άλλη ιδέα είναι να προσκαλέσετε άτομα για δείπνο, ειδικά αν ζουν μόνοι", έγραφε. "Ένα υγιεινό γεύμα και καλή συζήτηση είναι μια αποτελεσματική συνταγή για καλύτερη υγεία του εγκεφάλου."

Μια πολύπλευρη προσέγγιση

Τελικά, ο καλύτερος τρόπος για την προώθηση της υγείας του εγκεφάλου είναι να εμπλακεί σε πολλαπλές υγιείς δραστηριότητες.

Η κοινωνικοποίηση και η πρόκληση του εγκεφάλου είναι και τα δύο ωφέλιμα, αλλά και η συνολική φυσική κατάσταση και η υγιεινή διατροφή.

"Η ενασχόληση με την άσκηση είναι τόσο σημαντική για την υγεία του εγκεφάλου", τόνισε η Langbaum. "Οι άνθρωποι που ασκούνται, αυξάνουν τον καρδιακό τους ρυθμό λίγες μέρες την εβδομάδα, ενισχύοντας τη μνήμη και τη σκέψη. Επιπλέον, αυτός ο τύπος άσκησης συνδέεται με την καθυστέρηση της εμφάνισης προβλημάτων μνήμης και σκέψης που σχετίζονται με την άνοια λόγω της νόσου του Alzheimer. "

Αυτές οι πρακτικές είναι γνωστές και είναι χρήσιμες όσον αφορά τη διατήρηση της διανοητικής διαύγειας, αλλά η γενική κατανόηση των αιτίων της νόσου του Alzheimer, δυστυχώς εξακολουθεί να είναι μια σκοτεινή εικόνα.

Όμως, ομάδες όπως η Ένωση Αλτσχάιμερ και το Ινστιτούτο Banner, παίζουν το δικό τους ρόλο προωθώντας την περαιτέρω έρευνα.

Η ένωση του Αλτσχάιμερ διεξάγει επίσης μια κλινική δοκιμή, τη μελέτη των ΗΠΑ POINTER, η οποία επιδιώκει να καθορίσει τον τρόπο με τον οποίο οι διαφορετικές παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής μπορούν να επηρεάσουν την εμφάνιση της νόσου Alzheimer.

"Πιστεύουμε ότι το πιο σημαντικό σημείο όταν σκεφτόμαστε την παρέμβαση στον τρόπο ζωής είναι ένας συνδυασμός διαφορετικών δυνητικά στοιχείων", εξήγησε η Edelmayer. "Δεν είναι αποτελεσματικό να κάνεις μόνο ένα από αυτά. Θέλουμε να σκεφτείτε τρόπους με τους οποίους μπορείτε να κάνετε πολλά πράγματα για να μειώσετε τον κίνδυνο και πιστεύουμε ότι αυτό θα είναι το πιο ευεργετικό. "

Το συμπέρασμα

Η εργασία σε μεγάλη ηλικία μπορεί να βοηθήσει πολλούς ανθρώπους να μείνουν διανοητικά διαυγείς και να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Alzheimer.

Ωστόσο, δεν μπορούμε να στηριχθούμε στη σταδιοδρομία μας για να διατηρηθούμε διανοητικά διαυγείς για πάντα.

Πάρτε τον έλεγχο της ψυχικής σας ικανότητας χρησιμοποιώντας μια πολύπλευρη προσέγγιση που περιλαμβάνει την πνευματική διέγερση, τις υγιεινές συνήθειες του τρόπου ζωής, και την επαφή με την οικογένεια και τους φίλους.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;
Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Gracell Biotechnologies Inc. από την AstraZeneca
Περίπου 1.000 παιδιά στην Ελλάδα κάτω των 16 ετών πάσχουν από Νεανικό Ρευματικό Νόσημα