Ποιος θα φανταζόταν πριν μερικά χρόνια ότι αρκετά μέλη του σώματος, σε περίπτωση βλάβης ή απώλειας, θα μπορούσαμε να τα αποκαταστήσουμε; Όπως επίσης ποιος θα φανταζόταν ότι θα μπορούμε να παρεμβαίνουμε με πλαστικές και να διορθώνουμε ατέλειες προσώπου και σώματος; Ή να παρεμβαίνουμε με οδοντιατρικές εργασίες όπως π.χ.

σε αποκαταστάσεις απολεσθέντων δοντιών με εμφυτεύματα ή με την αισθητική οδοντιατρική σε αλλαγή της εμφάνισης των δοντιών, ή ότι η οδοντιατρική επιστήμη θα εξελιχθεί στο βαθμό αυτό που οι διάφορες ειδικότητες της οδοντιατρικής να συνεργάζονται και να αποκαθιστούν κάθε πρόβλημα στο στόμα;

Η σταδιακή απώλεια των δοντιών τα παλαιότερα χρόνια ήταν κάτι το αναμενόμενο. Και η μόνη αντιμετώπιση σε περίπτωση π.χ. ολικής απώλειας των δοντιών ήταν οι οδοντοστοιχίες.

Σήμερα οι οδοντοστοιχίες αυτές στη χειρότερη περίπτωση ακινητοποιούνται με τουλάχιστον 2 εμφυτεύματα στη γνάθο και προσφέρουν σταθερότητα και καλύτερη μάσηση. Δεν θα μπορούσε να σκεφθεί κανείς ότι ακόμη και σε πιθανή απώλεια του οστού της γνάθου, οι γναθοχειρουργοί μπορούν σήμερα να μεταμοσχεύσουν και να δημιουργήσουν οστό για να δεχθεί η γνάθος περισσότερα εμφυτεύματα.

Έτσι ώστε ακόμη και σε πλήρη απώλεια των δοντιών να μπορούμε να τα αντικαταστήσουμε με εμφυτεύματα και ακίνητες προσθετικές εργασίες που να είναι σαν τα φυσικά μας δόντια.

Τέτοιες οδοντιατρικές λύσεις, ουσιαστικά αποκαθιστούν μια ‘αναπηρία’ του οργανισμού.

Η ουλίτιδα και στη συνέχεια η περιοδοντίτιδα με αποτέλεσμα την κινητικότητα και πιθανή απώλεια των δοντιών εξ’ αιτίας της πέτρας ήταν επίσης κάτι αναμενόμενο στην πορεία της ζωής του ανθρώπου.

Η προοπτική της πλήρους θεραπείας και ακινητοποίησης των δοντιών, καθώς και η διατήρησή τους μέχρι το τέλος της ζωής, μέσα από την ειδικότητα της περιοδοντολογίας και της προσθετικής ήταν πραγματικά ένα θαύμα στην πρόοδο της οδοντιατρικής .

Όσον αφορά τα στραβά δόντια, δεν υπήρχε καμιά μέριμνα από την παιδική ηλικία για ορθοδοντική, αλλά ούτε και η κατανόηση της καλύτερης υγείας των δοντιών και του στόματος και του καλύτερου αισθητικού αποτελέσματος με την ολοκλήρωση της ορθοδοντικής θεραπείας.

Επιπρόσθετα δεν περνούσε η σκέψη ότι ο ενήλικας δικαιούται και μπορεί να ισιώσει τα στραβά του δόντια με ορθοδοντικούς μηχανισμούς.

Σήμερα εκτός από τα λευκά σιδεράκια, σε ορισμένες περιπτώσεις ενδείκνυνται και τα ορθοδοντικά λευκά ‘μασελάκια’.

Με τη γναθοχειρουργική σε συνδυασμό με την ορθοδοντική παρεμβαίνουμε σε διορθώσεις του προγναθισμού.

Οι παρεμβάσεις πλαστικής στα ούλα από τον περιοδοντολόγο, μας έδωσε νέες δυνατότητες διόρθωσης και αποκατάστασης του ουλικού χαμόγελου. Του χαμόγελου, δηλαδή, που μειονεκτεί γιατί η γραμμή των ούλων είναι ασύμμετρη.

Επίσης τα μοσχεύματα και οι ουλοπλαστικές σε περιπτώσεις που έχουν απογυμνωθεί οι ρίζες των δοντιών είναι σε ορισμένες περιπτώσεις ενδεδειγμένη θεραπευτική και αισθητική αντιμετώπιση.

Η εξέλιξη της οδοντιατρικής επιστήμης οδήγησε στη διάγνωση γενικότερων παθήσεων του οργανισμού μέσα από την οδοντιατρική εξέταση.

Ατέλειες των δοντιών όπως οι διαχρωμίες , ή οι ατέλειες αισθητικής όπως το να φαίνονται οι όποιες προσθετικές αποκαταστάσεις επανορθώνονται γρήγορα και ανώδυνα.

Έτσι τα αμαλγάματα (μαύρα σφραγίσματα) αντικαταστάθηκαν από στεφάνες πορσελάνης έτσι ώστε να μην ξεχωρίζει καθόλου η όποια προσθετική στα δόντια. Το χρώμα των δοντιών είναι κάτι που σήμερα απασχολεί όλο και περισσότερο κόσμο.

Το γεγονός ότι σήμερα μπορούμε να αλλάζουμε το χρώμα των δοντιών μας είναι σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας.

Λευκάνσεις με laser ή με μασελάκια, καθώς και μόνιμες αποκαταστάσεις σε λευκό χρώμα δοντιών με λευκότητα που επιλέγουμε το βαθμό που επιθυμούμε, είναι γεγονός.

Έτσι ή όψεις πορσελάνης σε λίγες μέρες ή άμεσα οι όψεις ρητίνης μέσα σε δύο ώρες, είναι τέχνη στην υπηρεσία της οδοντιατρικής.

Είναι δημιουργία και ένα μικρό θαύμα σε ελάχιστη ώρα να παρεμβαίνεις με σύγχρονα οδοντιατρικά υλικά τις ρητίνες, σε δόντια αραιά και να κλείνεις τα διαστήματα, σε μικρά και να τα μεγαλώνεις, σε δόντια με σπασίματα και να τα αποκαθιστάς χωρίς να φαίνεται, να κάνεις lifting ουσιαστικά σε ‘παιδικά δόντια’ με καλή στήριξη σε ενήλικες, έτσι ώστε να φαίνονται κανονικά, ή να κάνεις τα στραβά δόντια να φαίνονται ίσια.

Ή σε περιπτώσεις έλλειψης δοντιών να αποκαθιστάς αισθητικά τη διάταξη των δοντιών και τη μορφολογία και να φαίνονται σαν φυσικά και όλα αυτά ανώδυνα σε ελάχιστο χρόνο με μόνιμο αποτέλεσμα.

Πραγματικά είναι τέχνη να μπορείς να αποκαθιστάς όχι μόνο την υγεία του στόματος αλλά και τη σωστή αρχιτεκτονική των δοντιών σε σχέση με το πρόσωπο καθώς και τη σωστή επιλογή λευκότητας σε σχέση με τα χρώματα του κάθε προσώπου, έτσι ώστε το αποτέλεσμα να είναι απόλυτα φυσικό.

Η δυνατότητα διατήρησης των δοντιών του ανθρώπου για όλη τη ζωή του μέσα από την πρόληψη, σωστή θεραπεία και συντήρηση του στόματος είναι πλέον γεγονός.

Ένα όμορφο υγιές λευκό χαμόγελο αξίζει στον καθένα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Βράβευση μαθητών από την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία
Σχιζοφρένεια: Ποιες είναι οι επιπλοκές στην καθημερινότητα
Τα μυρωδικά και μπαχαρικά που αγαπούν την υγεία μας