Τα μάτια, λένε είναι ο καθρέφτης της ψυχής ενώ μια υγιής οδοντοστοιχία ισοδυναμεί με διαβατήριο για την επιτυχία.

Ένα αστραφτερό χαμόγελο ενισχύει την αυτοπεποίθηση και ολοκληρώνει με τον καλύτερο τρόπο μια εντυπωσιακή εμφάνιση.

Πολλά δόντια έχουν ατέλειες. Προσέξτε τους γύρω σας και θα το διαπιστώσετε. Άλλοτε οι ατέλειες αυτές οφείλονται σε επίκτητες αιτίες, άλλοτε είναι κληρονομικές. Με την πρόοδο της Οδοντιατρικής υπάρχει λύση σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις.

Πριν από μερικά χρόνια δεν μπορούσε κανείς να φανταστεί ότι μπορούμε να παρέμβουμε σε ατέλειες οποιουδήποτε σημείου του σώματός μας και να τις διορθώσουμε, έτσι ώστε τελικά να μην φαίνεται ότι έχει γίνει παρέμβαση. Πολύ περισσότερο όταν αναφερόμασταν σε δόντια.

Οι ατέλειες των δοντιών μπορεί να οφείλονται σε καθαρά επίκτητες αιτίες, αλλά μπορεί και σε κληρονομικές.

Επίκτητες αιτίες θεωρούμε αυτά που συμβαίνουν στην πορεία ζωής ενός ανθρώπου (θεραπευτικά-αισθητικά), ενώ κληρονομικές, όσα κληρονομεί ως οδοντοστοιχία (ποιότητα αδαμαντίνης - διάταξη δοντιών - χρώμα δοντιών).

Ευτυχώς, η οδοντιατρική επιστήμη σήμερα έχει προχωρήσει τόσο πολύ, που μας επιτρέπει να επέμβουμε και να διορθώσουμε το σύνολο σχεδόν των οδοντιατρικών ατελειών που μπορεί να έχει ένα στόμα. Και μάλιστα ανώδυνα και σε χρόνους που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες του σύγχρονου ανθρώπου, με μακροχρόνια θεραπευτικά και αισθητικά αποτελέσματα υπό την προϋπόθεση ότι εξειδικευμένοι οδοντίατροι συνεργάζονται στενά μεταξύ τους.

Ο καθένας λοιπόν μπορεί να έχει ένα υγιές στόμα, ένα όμορφο χαμόγελο. Είτε διατηρώντας το φυσικό χρώμα των δοντιών του είτε παρεμβαίνοντας οδοντιατρικά αποκτώντας λευκότερα δόντια.

Όταν υπάρχει σωστός προγραμματισμός αποκατάστασης, τότε η οδοντιατρική θεραπεία συνδυάζεται με την αισθητική και το αποτέλεσμα είναι ουσιαστικά ένα lifting του στόματος.

Είναι βέβαιο ότι τα σύγχρονα οδοντιατρικά υλικά (σύνθετες ρητίνες και πορσελάνες) επιτρέπουν μακροχρόνια θεραπευτικά και αισθητικά αποτελέσματα, εφόσον η οδοντιατρική παρέμβαση είναι τέτοια που εξασφαλίζει το μέγιστο της θεραπευτικής και αισθητικής αποκατάστασης.

Και βέβαια πάντα σε σχέση με τη σωστή συντήρηση του στόματος, που είναι καθημερινό βούρτσισμα, το νήμα και ο εξαμηνιαίος προληπτικός επανέλεγχος. Τότε μπορούμε με βεβαιότητα ότι για πολλά χρόνια δεν θα υπάρχουν θεραπευτικά και αισθητικά προβλήματα.

Το άσχημο χαμόγελο μπορεί να οφείλεται

  1. Σε δόντια: αραιά , μικρά, δίχρωμα, απονευρωμένα, τερηδονισμένα, σφραγίσματα παλαιά , στραβά, δόντια με αποτριβές.
  2. Σε φλεγμονές ούλων (ουλίτιδα - περιοδοντίτιδα)
  3. Σε ούλα που υπερκαλύπτουν τα δόντια (ουλικό χαμόγελο) ή ακόμη προβλήματα από προγναθισμό
  4. Δόντια που λείπουν μετά από εξαγωγές ή δόντια που δεν ανέτειλαν ποτέ ή δόντια νεογιλά (παιδικά δόντια) μαζί με τα κανονικά δόντια.
  5. Σε δόντια με πολλές χρωστικές - κίτρινα ή σκούρα δόντια.
  6. Σε έλλειψη συντήρησης με το απαραίτητο check up κάθε 6 μήνες στον οδοντίατρο και με την καθημερινή περιποίηση των δοντιών στο σπίτι.

Το άσχημο χαμόγελο αντιμετωπίζεται

α. Με το lifting δοντιών

Τι είναι το Lifting δοντιών;
Είναι η πλέον σύγχρονη οδοντιατρική εφαρμογή η οποία χάρη στο συνδυασμό της τέχνης του οδοντιάτρου και της οδοντιατρικής εξέλιξης (σύνθετες ρητίνες) αποκαθιστά τις τυχόν ατέλειες των δοντιών σε τέτοιο βαθμό που να μην μπορεί κανείς να υποπτευθεί πως ήταν τα δόντια πριν από αυτό.

Συγκεκριμένα γίνεται ανάπλαση και αναδημιουργία του κάθε δοντιού χωριστά σε αρμονική πάντα σχέση με το σύνολο των υπολοίπων δοντιών, είτε στο φυσικό χρώμα των δοντιών είτε αλλάζοντας χρώμα και δημιουργώντας ένα μόνιμο λευκό χαμόγελο, μια τέλεια οδοντοστοιχία.

Σε ποιες περιπτώσεις εφαρμόζεται ;

  • Σε αραιά δόντια μπορούμε να τα ενώσουμε
    Σε μικρά, να τα μεγαλώσουμε
  • Σε δίχρωμα ή σε απονευρωμένα να τα επαναφέρουμε στο αρχικό τους χρώμα
  • Σε δόντια με πολλά σφραγίσματα
  • Σε αλλαγή χρώματος των δοντιών
  • Σε στραβά δόντια όταν έχουμε αποκλείσει την κατεξοχήν ενδεικνυόμενη θεραπεία, τα σιδεράκια
  • Σε δόντια με αποτριβές

Η αποκατάσταση είναι επώδυνη;
Η αποκατάσταση είναι εντελώς ανώδυνη γίνεται συνήθως χωρίς καθόλου τρόχισμα των δοντιών, χωρίς αναισθησία.

Πόσες επισκέψεις θα χρειαστούν ;
Εφ όσον δεν υπάρχουν θεραπευτικά προβλήματα ένα ραντεβού 2 με 2 1/2 ώρες για 8-10 δόντια της επάνω γνάθου και ένα δεύτερο ραντεβού την επόμενη μέρα για 8-10 δόντια της κάτω γνάθου.

Μπορεί να έχω προβλήματα στα δόντια μου μετά το Lifting δοντιών;
ΟΧΙ : Διότι η αποκατάσταση είναι σε πλήρη ανατομία στο κάθε δόντι χωριστά και οι ρητίνες είναι το ίδιο υλικό που χρησιμοποιούμε για τα σφραγίσματα των δοντιών μας δηλαδή για καθαρά θεραπευτικούς λόγους εδώ και πολλά χρόνια.

Απλώς το ταλέντο του οδοντιάτρου του δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί το σύγχρονο αυτό υλικό θεραπείας για αισθητικούς λόγους.

Θα φαίνονται φυσικά τα δόντια μου;
Ασφαλώς ναι. Όσοι σας συναναστρέφονται καθημερινά θα διαπιστώσουν μια απροσδιόριστη αλλαγή και όσοι σας πρωτογνωρίζουν θα θαυμάζουν το όμορφο, λαμπερό και υγιές χαμόγελό σας.

Μετά το Lifting δοντιών πρέπει να προσέχω περισσότερο;
Πρέπει όπως και πριν την αποκατάσταση να μην χρησιμοποιείτε τα δόντια σας ως εργαλεία κοπής αντικειμένων.

Είναι μόνιμο το αποτέλεσμα;
Το αποτέλεσμα είναι μόνιμο είτε αφορά το φυσικό χρώμα των δοντιών είτε αφορά ένα λευκό χαμόγελο.

Θα πρέπει να κάνω κάτι διαφορετικό για την συντήρηση των δοντιών απ’ ότι έκανα πριν;
ΟΧΙ Για την μακροχρόνια διατήρηση του αισθητικού αποτελέσματος και της υγείας των δοντιών σας πρέπει να κάνετε ότι κάνατε και πριν.

Δηλαδή τα δόντια να βουρτσίζονται καθημερινά πρωί- βράδυ, να χρησιμοποιείται νήμα και τηρείται ανά 6 μήνες προληπτικός έλεγχος στον οποίο γίνεται καθαρισμός των ούλων, γυάλισμα, αφαίρεση των χρωστικών των δοντιών, φθορίωση.

Είναι πολύ σημαντικό ένα όμορφο χαμόγελο;
Ναι. Επίσημες έρευνες στην Αμερική αναφέρουν ότι :

  • 92% των ενηλίκων συμφωνεί ότι το ελκυστικό χαμόγελο παίζει σημαντικό ρόλο στην επικοινωνία
  • 85% δηλώνουν ότι θυμούνται κάποιον με όμορφο χαμόγελο
  • 85% συμφωνούν ότι ένας άνθρωπος με άσχημο χαμόγελο είναι λιγότερο ελκυστικός στο άλλο φύλλο
  • 75% συμφωνούν ότι μπορεί ένα άσχημο χαμόγελο να μειώσει τις πιθανότητες επαγγελματικής επιτυχίας.

β. Με την θεραπεία ουλίτιδας - περιοδοντίτιδας - διόρθωση ουλικού χαμόγελου

Οι ιστοί που περιβάλλουν τα δόντια είτε από κακό βούρτσισμα ή από έλλειψη check -up κάθε έξι μήνες, ή από νοσήματα άλλα του οργανισμού που δευτερογενώς εκδηλώνουν προβλήματα στα ούλα με τη μορφή φλεγμονών. Π.χ. μια πολύ ευχάριστη κατάσταση για κάθε γυναίκα η εγκυμοσύνη, και όμως κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης η μεγάλη ορμονική αλλαγή στον οργανισμό τις περισσότερες φορές δημιουργεί δευτερογενή ουλίτιδα που εάν δεν επιμεληθεί ο ειδικός οδοντίατρος (περιοδοντολόγος) με τους συνεχείς καθαρισμούς, έχει συνέπεια και την κακοσμία.

Η χρόνια ουλίτιδα μπορεί να γίνει περιοδοντίτιδα όπου εκεί έχουμε και κινητικότητα στα δόντια - απώλεια δοντιών από στήριξη.

Πρέπει να γίνει συνείδηση στον κάθε άνθρωπο από μικρή ηλικία ότι το καθημερινό σωστό βούρτσισμα - το νήμα- και κάθε εξάμηνο υποχρεωτικά το check up που περιλαμβάνει εκτός από τη διάγνωση και μια πλήρη συντήρηση του στόματος είναι αναγκαία όχι μόνο για την μακροχρόνια υγεία των δοντιών και ιστών αλλά και γενικότερα της υγείας του ανθρώπου.

Πρέπει να γίνει λοιπόν οδοντιατρική θεραπεία για να πάψει το φαινόμενο της κακοσμίας και όχι να χρησιμοποιούμε μόνο στοματικά διαλύματα ή άλλα εμπορικά σκευάσματα για να καλύπτουμε ουσιαστικά ένα πρόβλημα υγείας. Αυτά έρχονται συμπληρωματικά αφού έχει γίνει θεραπεία από τον γιατρό και έχουν αρθεί τα αίτια, για να διατηρήσουν όσο το δυνατόν άσηπτη την περιοχή ώστε να επιτευχθεί η θεραπεία των ιστών πιο γρήγορα.

Ουλικό χαμόγελο:

Πολλές φορές ο περιοδοντολόγος επεμβαίνει και διορθώνει την γραμμή των ούλων (πλαστική ούλων) για να επιτευχθεί ένα καλύτερο θεραπευτικό και αισθητικό αποτέλεσμα.

γ. Με την θεραπεία προγναθισμού - στραβών δοντιών

Όταν από την παιδική ηλικία δεν έχει υπάρξει ανάλογη προσοχή για την σωστή ανάπτυξη γνάθων και ανατολή δοντιών με την βοήθεια του ορθοδοντικού, τότε ο ενήλικας έχει να αντιμετωπίσει προβλήματα όχι μόνο στραβών δοντιών αλλά και προγναθισμού.

Σε αυτές τις περιπτώσεις για να διορθωθεί το πρόβλημα απαιτείται η στενή συνεργασία ορθοδοντικού και γναθοχειρουργού και ανάλογα την περίπτωση και χειρουργικής επέμβασης

δ. Με την αποκατάσταση από ελλείψεις δοντιών - εξαγωγές

Οι τρόποι αντιμετώπισής τους είναι από ειδικούς προσθετολόγους και γναθοχειρουργούς ή περιοδοντολόγους, σε συνεργασία όσον αφορά αποκατάσταση με εμφυτεύματα.

Προσθετολόγους για αποκαταστάσεις με προσθετικά πορσελάνης.

Τα προσθετικά πορσελάνης έχουν απολύτως φυσικό χρώμα, σταθερότητα και πλήρη ανατομία όταν εφαρμόζονται από ειδικούς, και μπορεί να είναι ανάλογα την περίπτωση είτε ολοκεραμικά (χωρίς καθόλου μέταλλο η πορσελάνη) είτε πορσελάνη με μέταλλο εσωτερικά.

Προτιμούνται τα ευγενή μέταλλα.

ε. Με την αποκατάσταση των νεογιλών δοντιών με κανονικά σε ενήλικες

Εάν κάτω από τα νεογιλά δόντια υπάρχει το κανονικό δόντι και δεν έχει ανατείλει, σ’ αυτές τις περιπτώσεις αφαιρείται το νεογιλό δόντι και ο ορθοδοντικός (κατεβάζει) το κανονικό δόντι στην θέση του. Στην περίπτωση που δεν ανατέλλει το δόντι με την βοήθεια του ορθοδοντικού μηχανισμού αφαιρείται από τον γναθοχειρουργό και αποκαθίσταται είτε με εμφύτευμα είτε με γέφυρα πορσελάνης.

Lifting με ρητίνη σε ένα ραντεβού και αποκατάσταση του δοντιού ή των νεογιλών δοντιών έτσι ώστε να μοιάζουν με τα κανονικά μας δόντια μπορεί να γίνει μόνο εφόσον το δόντι δεν έχει κινητικότητα και σαν το επόμενο συντηρητικό στάδιο μέχρις ότου αντιμετωπιστεί οριστικά η αποκατάσταση με τον ορθοδοντικό και τον γναθοχειρουργό.

στ. Με την αλλαγή χρώματος σε δόντια: κίτρινα, σκούρα, με χρωστικές

Αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε μόνιμα το πρόβλημα των δυσχρωμικών δοντιών εκτός απ’ την λεύκανση η οποία έχει περιορισμένη στον χρόνο διάρκεια, και αν τα δόντια μας μετά την αφαίρεση των χρωστικών που πρέπει να γίνεται κάθε 6 μήνες μαζί με τον καθαρισμό των δοντιών δεν έχουνε φυσικό λευκό χρώμα, τότε το lifting δοντιών είναι απαραίτητο.

Το lifting δοντιών εκτός από τις όψεις ρητίνης που γίνονται τα 10 δόντια σε ένα ραντεβού 2 ωρών ανώδυνα με μόνιμο αποτέλεσμα από τους ειδικούς αισθητικούς οδοντιάτρους, μπορεί να γίνει και με όψεις πορσελάνης σε δέκα μέρες διότι παρεμβάλλεται ο οδοντοτεχνίτης, μετά το τρόχισμα των δοντιών για την προετοιμασία των όψεων της πορσελάνης.

Οι όψεις πορσελάνης έχουν πλεονέκτημα τη σταθερότητα στο χρώμα, απόλυτα φυσικό αποτέλεσμα, πλήρη ανατομία όταν εφαρμόζονται από ειδικούς, και μειονέκτημα πολύ μεγαλύτερο κόστος λόγω παρεμβολής τεχνίτη, τρόχισμα οπωσδήποτε στα δόντια για την εφαρμογή τους και στην περίπτωση σπασίματος δεν αποκαθίστανται σε ένα ραντεβού.

Οι όψεις ρητίνης έχουνε πλεονέκτημα ότι η τοποθέτησή τους είναι ανώδυνη (σχεδόν καθόλου τρόχισμα), μόνιμο αποτέλεσμα, δεν αποκολλούνται ποτέ, ο χρόνος εφαρμογής τους 2 ώρες για την άνω γνάθο 2 ώρες για την κάτω γνάθο, απολύτως φυσικό χαμόγελο, πλήρης ανατομία όταν εφαρμόζονται από τους ειδικούς, και αποκατάσταση σε ένα ραντεβού ακόμη σε σπάσιμο δοντιού.

Λόγω του ότι δεν παρεμβάλλεται ο τεχνίτης χαμηλότερο κόστος.

Μειονέκτημα μετά από κάποια χρόνια μπορεί να αλλάξει το χρώμα κατά 1 ή 2 τόνους ανάλογα με τις διατροφικές συνήθειες του ασθενή.

ζ. Με την περιποίηση των δοντιών στο σπίτι

Όσο μικρότερη είναι η ηλικία στην οποία το άτομο προσεγγίζει τον οδοντίατρο τόσο περισσότερο επιτυγχάνεται η άριστη υγεία του στόματος, και έλλειψη φόβου και άγχους προς τον οδοντίατρο.

Η βάση για ένα πρόγραμμα καλής στοματικής υγιεινής και είναι το σωστό βούρτσισμα. Για να υπάρχει σωστό αποτέλεσμα στο βούρτσισμα θα πρέπει να αντικαθίσταται η οδοντόβουρτσα όταν ανοίγουν οι τρίχες και αυτή η συχνότητα αντικατάστασης είναι περίπου το 3μηνο.

Ταυτόχρονα πρέπει να τηρούνται και οι σωστές οδηγίες στοματικής υγιεινής τις οποίες με επιμέλεια φροντίζει ο οδοντίατρος να δείχνει στον ασθενή του και είναι οι κάτωθι:

  1. Κρατάμε την οδοντόβουρτσα τοποθετώντας τις τρίχες υπό γωνία περίπου 45 μοιρών και προς την γραμμή των ούλων εκτελώντας μικρή κυκλική κίνηση έτσι ώστε να απομακρύνονται τα υπολείμματα των τροφών από το όριο ούλων - δοντιού.
  2. Ξεκινάμε από αριστερά προς τα δεξιά βουρτσίζοντας από τους γομφίους πίσω προς τα εμπρός.
  3. Στην επάνω γνάθο έχουμε 3 επιφάνειες δοντιών να βουρτσίσουμε . Μία απ’ έξω προς τις παρειές και τα χείλη, μία από μέσα και την, μασητική επιφάνεια. Και στην εσωτερική επιφάνεια των δοντιών ( προς την υπερώα) πάλι η θέση της οδοντόβουρτσας σε σχέση με τα ούλα πρέπει να είναι σε γωνία 45 μοιρών. Όσον αφορά τις μασητικές επιφάνειες η οδοντόβουρτσα είναι κάθετη.
  4. Αφού ολοκληρώσουμε την άνω γνάθο όπου και εδώ με την ίδια τεχνική έχουμε να βουρτσίσουμε 3 επιφάνειες δοντιών. Απ’ έξω προς τα μέσα και από πάνω. Ιδιαίτερη μέριμνα πρέπει να δίνεται στα κάτω πρόσθια δόντια προς την εσωτερική επιφάνεια όπου εδράζει η γλώσσα και εκεί υπάρχει μεγαλύτερη συγκέντρωση σάλιου.
  5. Δεν πρέπει να ξεχνάμε και την γλώσσα. Βουρτσίζοντας την γλώσσα κατά το πλύσιμο των δοντιών απομακρύνονται τα βακτήρια που συγκεντρώνονται στη θηλή της γλώσσας . Επίσης έτσι αποφεύγουμε και την κακοσμία.

Βουρτσίζουμε τοποθετώντας την οδοντόβουρτσα όσο πιο πίσω γίνεται στη βάση της γλώσσας έτσι ώστε να μην έχουμε τάση για εμετό και την φέρνουμε προς τα εμπρός τουλάχιστον 6-7 φορές.

Έχει μεγάλη σημασία για να γίνει μηχανική συνήθεια ο τρόπος βουρτσίσματος και να μην ξεχνάμε καμία επιφάνεια δοντιών, να ακολουθούμε ακριβώς με επιμέλεια την ίδια σειρά βουρτσίσματος από αριστερά προς τα δεξιά, μετρώντας τις επιφάνειες των δοντιών 3 επάνω και 3 κάτω και έχοντας την αίσθηση του βουρτσίσματος των ούλων χωρίς να ξεχνάμε ταυτόχρονα και την υπόλοιπη οδοντική επιφάνεια.

Αυτό πρέπει να γίνεται με επιμέλεια πρωί βράδυ και κάθε βούρτσισμα να κρατάει τουλάχιστον 2 λεπτά. Ταυτόχρονα μετά το ολοκληρωμένο βούρτσισμα συμπληρώνουμε την φροντίδα του στόματος με νήμα.

Οδοντικό νήμα

Όσο καλά και να βουρτσίσουμε είναι αδύνατο να καθαρίσουν τα δόντια στο σημείο επαφής τους με τα άλλα δόντια καθώς και στη μεσοδόντιες θηλές των ούλων.

Τεχνική χρήση

  1. Χρησιμοποιούμε ένα μεγάλο κομμάτι νήματος και το τυλίγουμε σχεδόν όλο σταθερά γύρω από το μεσαίο δάκτυλο του ενός χεριού. Κάνουμε το ίδιο και στο άλλο μεσαίο δάκτυλο του χεριού έτσι ώστε να σταθεροποιήσουμε το νήμα στα δύο μας χέρια και να το ελέγχουμε πλήρως.
  2. Κρατάμε το νήμα τεντωμένο με τους αντίχειρες και τους δείκτες του κάθε χεριού σε απόσταση περίπου 5 cm.
  3. Τοποθετούμε το νήμα ανάμεσα στα δόντια φροντίζοντας να το ανεβοκατεβάσουμε προσεκτικά (για να μην τραυματίσουμε τα ούλα στο σημείο ανάμεσα στα δόντια που φαίνεται προς την εξωτερική επιφάνεια των δοντιών). Αυτό το κάνουμε προσεκτικά έτσι ώστε ουσιαστικά να σχηματίζεται ένα σχήμα τύπου C στο νήμα πότε προς την μία επιφάνεια του δοντιού και πότε προς την άλλη επιφάνεια του δοντιού που είναι σε επαφή. Δηλαδή ουσιαστικά κατεβάζουμε το νήμα χαμηλά προς την ρίζα του δοντιού αποφεύγοντας να τραυματίσουμε τα ούλα.
  4. Αφού καθαρίσουμε προσεκτικά τις επιφάνειες των δοντιών που είναι σε επαφή προχωράμε στα επόμενα ακριβώς τυλίγοντας το νήμα που χρησιμοποιήσουμε στο μεσαίο δάκτυλο που έχει την μικρότερη ποσότητα νήματος και ξετυλίγοντας από την άλλη έτσι ώστε πάντα να έχουμε καθαρό νήμα και σταθερά τεντωμένο ανάμεσα στα χέρια για τον καλύτερο χειρισμό του. Αυτό επαναλαμβάνεται μέχρι να ολοκρηρωθούν όλες οι μεσοδόντιες επαφές (υπάρχουν ειδικά εξαρτήματα σε σχήμα «σφεντόνας» που μπορεί να δεχθεί το νήμα για ευκολότερη χρήση).
Οδοντόπαστα

Η οδοντόπαστα συνεισφέρει στην απομάκρυνση των χρωστικών στη δημιουργία ενός φρεσκότερου στόματος όπως επίσης μπορεί να περιέχει θεραπευτικούς παράγοντες όπως φθόριο ή συστατικά για την καταπολέμηση της οδοντικής ευαισθησίας.

Στοματικά διαλύματα

Δίνονται μόνο υπό τις οδηγίες του θεράποντα οδοντίατρου και για συγκεκριμένη συχνότητα και χρήση. Δεν αντικαθιστούν σε καμία περίπτωση το τακτικό οδοντιατρικό έλεγχο και καθαρισμό και την σωστή στοματική φροντίδα στο σπίτι.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;
Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Gracell Biotechnologies Inc. από την AstraZeneca
Περίπου 1.000 παιδιά στην Ελλάδα κάτω των 16 ετών πάσχουν από Νεανικό Ρευματικό Νόσημα