Στις δύσκολες εποχές που ζούμε και που οι άνθρωποι προσπαθούν να περιορίσουν τα έξοδά τους θα πρέπει να γίνει απολύτως σαφές και κατανοητό ότι τα θέματα υγείας δεν περιορίζονται ούτε μεταχρονολογούνται.

Η χρήση φαρμάκων χωρίς διάγνωση, καλύπτει το σύμπτωμα αλλά δεν καταπολεμά την αιτία.

Ιδιαίτερα στα οδοντιατρικά προβλήματα, μια συντηρητική θεραπεία με μικρό κόστος (π.χ. ένα σφράγισμα), μεταχρονολογημένα μπορεί να καταλήξει σε απονεύρωση –άξονα- στεφάνη, με πολλαπλάσιο κόστος ή ακόμα και σε εξαγωγή δοντιού.

Η στοματική υγεία λοιπόν είναι αποτέλεσμα:

  • Της πρόληψης των δοντιών
  • Της σωστής διάγνωσης
  • Της σωστής θεραπείας και αποκατάστασης

Και στις 3 περιπτώσεις εξασφαλίζεται η υγεία και ταυτόχρονα εξοικονομούνται χρήματα και θα εξηγήσω γιατί.

Η πρόληψη είναι το εξαμηνιαίο check up στον οδοντίατρο που περιλαμβάνει καθαρισμό, σε συνδυασμό με το καθημερινό σωστό βούρτσισμα και νήμα ή μεσοδόντια βουρτσάκια. Ταυτόχρονα ο οδοντίατρος έγκαιρα ενημερώνει τον ασθενή του για τυχόν 'κακό' βούρτσισμα που μπορεί να έχει σαν συνέπεια την ουλίτιδα ή την τερηδόνα των δοντιών. Το κόστος του καθαρισμού είναι μικρό και ταυτόχρονα η έγκαιρη διάγνωση αποτρέπει περαιτέρω θεραπείες.

Η σωστή διάγνωση είναι ευθύνη του οδοντίατρου. Είναι αποτέλεσμα της επιστημονικής του γνώσης, της κλινικής του εμπειρίας και της ευσυνειδησίας του. Η σωστή και έγκαιρη διάγνωση αποκαθιστά άμεσα τη στοματική υγεία και προλαμβάνει τα περαιτέρω θεραπευτικά προβλήματα τα οποία αν αντιμετωπισθούν μεταχρονολογημένα αυξάνουν το κόστος θεραπείας του ασθενούς. Προϋπόθεση είναι πάντα το καθημερινό βούρτσισμα και νήμα για την συντήρηση της στοματικής υγείας.

Σωστή θεραπεία και αποκατάσταση. Η οδοντιατρική αποκατάσταση ταυτόχρονα με τη θεραπεία, είναι και μια «τεχνική » αποκατάσταση. Πάντα υποστήριζα ότι ο οδοντίατρος εκτός από σωστός επιστήμονας, πρέπει να είναι και άριστος «τεχνίτης». Διότι οι αποκαταστάσεις όπως σφραγίσματα, γέφυρες, στεφάνες, εμφυτεύματα, απαιτούν εκτός της επιστημονικής γνώσης και άριστη τεχνική εργασία. Και τι σημαίνει αυτό:

Σφραγίσματα τα οποία δεν έχουν γίνει σωστά να επαναλαμβάνονται σε σύντομο χρονικό διάστημα (το γνωστό « μου έφυγε το σφράγισμα»). Όρια σφραγισμάτων τα οποία δεν είναι σε πλήρη ανατομία, γέφυρες ή στεφάνες οι οποίες δεν έχουν σωστά όρια αποτελούν αιτία κατακράτησης των τροφών, δεν επιτρέπουν τη σωστή χρήση μεσοδόντιου νήματος (δεν περνάει ή σπάει το νήμα) με συνέπεια την ουλίτιδα ή ακόμη και την περιοδοντίτιδα, καθώς και τον τερηδονισμό των δοντιών. Τα εμφυτεύματα απαιτείται να συντηρούνται όπως τα φυσικά δόντια.

Τα μακροχρόνια αποτελέσματα είναι συνδυασμός σωστού οδοντιάτρου και ασθενούς, ο οποίος κατανοεί ότι πρέπει να βουρτσίζει καθημερινά, να χρησιμοποιεί νήμα, μεσοδόντια βουρτσάκια και να επαναλαμβάνει κάθε 6 μήνες το check up του.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μήπως τρώω πολύ γρήγορα;
Η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία στο Κατάστημα Κράτησης Γυναικών Ελεώνα Θήβας
Webinar Φάκελοι Υγείας με θέμα: ''Καρδιακή ανεπάρκεια & συννοσηρότητες''