Τι είναι η ορθοδοντική

Η ορθοδοντική είναι η ειδικότητα της οδοντιατρικής που ασχολείται με τη διάγνωση, την πρόληψη και τη θεραπεία ανωμαλιών στη θέση των δοντιών και των οστών του προσώπου. Ο άριστος θεραπευτικός σχεδιασμός από ειδικό ορθοδοντικό, η κατάλληλη επιλογή μηχανισμών και ο σωστός έλεγχός τους φέρνουν την ιδανική αναλογία και αρμονία ανάμεσα στα δόντια, τα χείλη και τα οστά του προσώπου. Έτσι επιτυγχάνεται όχι μόνο ένα άριστο αισθητικό αλλά κυρίως ένα άρτια λειτουργικό αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με τελευταίες έρευνες, η ορθοδοντική θεραπεία αυξάνει δραματικά την αυτοπεποίθηση των ατόμων καθώς ένα ελκυστικό χαμόγελο είναι η πρώτη μας επαφή με τον κόσμο. Συμβάλλοντας δυναμικά στην οδοντική πρόληψη, η ορθοδοντική προλαμβάνει προβλήματα από τερηδόνα και ουλίτιδα, προστατεύει από τραυματισμούς και διορθώνει προβλήματα της ομιλίας και της κροταφογναθικής διάρθρωσης.

Και ενώ λίγο πολύ όλοι έχουμε δει τα γνωστά μας «σιδεράκια», παρακάτω θα δούμε μερικές αλήθειες και μύθους γύρω από την ορθοδοντική θεραπεία.

ΜΥΘΟΣ 1: Τα παιδιά χρειάζονται να δουν ορθοδοντικό όταν αλλάξουν όλα τα δόντια τους.
ΑΛΗΘΕΙΑ: Σύμφωνα με την Αμερικανική και την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ορθοδοντικών η πρώτη επίσκεψη πρέπει να γίνεται γύρω στα επτά χρόνια. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι θα αρχίσουν θεραπεία τότε. Υπάρχουν όμως σοβαρά προβλήματα που η έγκαιρη παρέμβαση έχει θεαματικά αποτελέσματα και πιθανόν αποφυγή εξαγωγής μονίμων δοντιών.

ΜΥΘΟΣ 2: Η ορθοδοντική θεραπεία είναι μόδα. Μπορεί μεγαλώνοντας το παιδί μου να διορθωθεί μόνο του. Γιατί τα παλιά χρόνια δεν βάζαμε σιδεράκια και είχαμε ίσια δόντια;
ΑΛΗΘΕΙΑ: Η ορθοδοντική θεραπεία δεν είναι μόδα και τα περισσότερα προβλήματα δεν αυτοδιορθώνονται. Υπάρχει μια σαφής αύξηση του αριθμού των ορθοδοντικών ανωμαλιών στον πληθυσμό καθώς και μια αύξηση της γνώσης των προβλημάτων που βοηθά στην έγκαιρη διάγνωση, καθώς «μπορώ να δω ότι γνωρίζω».

ΜΥΘΟΣ 3: Μόνο τα μικρά παιδιά και οι έφηβοι μπορούν να «ισιώσουν τα δόντια τους».
ΑΛΗΘΕΙΑ: Περίπου 1 στους 5 ορθοδοντικούς ασθενείς είναι ενήλικας, σύμφωνα με τις τελευταίες στατιστικές στις ΗΠΑ. Η ορθοδοντική στους ενήλικες μπορεί να αφορά διόρθωση προβλημάτων που προϋπήρχαν ή προέκυψαν σε βάθος χρόνου από περιοδοντικά προβλήματα. Σε ιδιαίτερα σοβαρά σκελετικά προβλήματα η συνεργασία ορθοδοντικής-γναθοχειρουργικής φέρνει θεαματικά αποτελέσματα.

ΜΥΘΟΣ 4: Τα πιο πολλά προβλήματα μπορούν να διορθωθούν με ένα «μασελάκι» που φοριέται το βράδυ
ΑΛΗΘΕΙΑ: Οι κινητοί μηχανισμοί αποτελούν ένα μικρό κομμάτι των ορθοδοντικών μέσων και χρησιμοποιούνται συνήθως συμπληρωματικά ή για τη διατήρηση ενός αποτελέσματος. Οι επιστημονικές έρευνες δείχνουν σαφώς ότι για να προκληθεί ορθοδοντική μετακίνηση με σταθερό αποτέλεσμα, απαιτείται διάστημα τουλάχιστον 18 ωρών.

ΜΥΘΟΣ 5: Τα σιδεράκια πονάνε και χαλάνε τα δόντια
ΑΛΗΘΕΙΑ: Τα σιδεράκια δεν πονάνε καθόλου όταν τοποθετούνται στο στόμα. Κολλάνε με ειδικές κόλλες εντελώς ανώδυνα. Υπάρχει μια ενόχληση λίγες ώρες αργότερα από τις πιέσεις που αρχίζουν να ασκούνται, κάτι ανάλογο με το να φοράμε ένα καινούργιο ζευγάρι παπούτσια για πρώτη φορά! Ένα μικρό παυσίπονο είναι αρκετό να αντιμετωπίσει αυτή την ενόχληση.
Τα δόντια μας χρειάζονται βούρτσισμα πρωί και βράδυ. Όταν φοράμε «σιδεράκια» αυτό το βούρτσισμα πρέπει να είναι πιο προσεκτικό ώστε να καθαρίζονται καλά όλες οι επιφάνειες του δοντιού γύρω από αυτά. Ποτέ δεν χαλάει ένα δόντι κάτω από το σιδεράκι γιατί η συγκόλληση γίνεται όπως περίπου ένα λευκό σφράγισμα.

ΜΥΘΟΣ 6: Η ορθοδοντική θεραπεία είναι κουραστική γιατί κρατάει σχεδόν 2 χρόνια. Μήπως να προτιμήσω μια «γρήγορη μέθοδο»;
ΑΛΗΘΕΙΑ: Η ορθοδοντική θεραπεία είναι ίσως η μόνη ιατρική ειδικότητα που θεραπεύει χωρίς την χρήση φαρμάκων. Όλες οι μετακινήσεις πρέπει γίνονται με ήπιες, βιολογικές δυνάμεις που χρειάζονται χρόνο να δράσουν. Γρήγορες και απότομες δυνάμεις είναι κάτι ανάλογο με ένα τραύμα και μπορεί να προκαλέσουν απορροφήσεις ριζών.

ΜΥΘΟΣ 7: Τα σιδεράκια θα με κάνουν να ψευδίζω, να μην μπορώ να αθληθώ σωστά ή να παίζω ένα μουσικό όργανο.
ΑΛΗΘΕΙΑ: Τα σιδεράκια που κολλάνε στην εξωτερική επιφάνεια των δοντιών δεν φέρνουν καμία διαταραχή στην ομιλία γιατί ο έναρθρος λόγος διαμορφώνεται μέσα στη στοματική κοιλότητα. Όλα τα αθλήματα γίνονται κανονικά, όπως και η χρήση μουσικών οργάνων.

ΜΥΘΟΣ 8: Τα σιδεράκια είναι άσχημα
ΑΛΗΘΕΙΑ: Έχει περάσει πολύς καιρός από την …Μαρία την άσχημη. Τα περισσότερα μεταλλικά σιδεράκια είναι πολύ μικρότερα (mini brackets) με παιχνιδιάρικη διάθεση αλλάζοντας χρώματα στα λαστιχάκια τους σε κάθε επίσκεψη. Τα περισσότερα παιδιά τα συνδυάζουν με την ομάδα τους, διάφορες γιορτές και εποχές του χρόνου, με ιδιαίτερη φαντασία και αποτέλεσμα!
Για όσους το αισθητικό κομμάτι είναι πολύ σημαντικό και για τους ενήλικες, υπάρχουν τα διαφανή brackets και τα γλωσσικά σιδεράκια που κολλάνε στην εσωτερική επιφάνεια των δοντιών.

ΜΥΘΟΣ 9: Τα σιδεράκια είναι η μόνη λύση για ορθοδοντική θεραπεία
ΑΛΗΘΕΙΑ: Από τις αρχές του 2000 περίπου η χρήση της όλο και πιο υποσχόμενης τεχνολογίας διαφανών ναρθήκων έδωσε την ευκαιρία επίλυσης ορισμένων ορθοδοντικών προβλημάτων χωρίς σιδεράκια. Από τότε, διάφορες εταιρείες, άλλες ακριβότερες, άλλες πιο οικονομικές προσφέρουν τέτοιου είδους λύσεις. Αυτό που δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε είναι ότι η επιλογή δεν πρέπει να γίνεται με μόνο γνώμονα την αισθητική εμφάνιση. Είναι καθήκον του ορθοδοντικού να είναι ενήμερος για όλες τις νέες τεχνικές και αφού αναλύσει την περίπτωση να συζητήσει με τον ασθενή του και να συναποφασίσουν το μέσον που θα χρησιμοποιηθεί για ένα άριστο αποτέλεσμα.

ΜΥΘΟΣ 10: Η ορθοδοντική θεραπεία είναι ακριβή και ίσως όχι και τόσο απαραίτητη σε δύσκολους καιρούς.
ΑΛΗΘΕΙΑ: Είναι παγκόσμια γνωστό ότι η πρόληψη είναι προτιμότερη από οποιαδήποτε θεραπεία. Στην περίπτωση της οδοντιατρικής υγείας η σωστή πρόληψη θωρακίζει απέναντι σε σοβαρά προβλήματα και σε έναν ιδιαίτερα οξύ πόνο. Η ορθοδοντική θεραπεία συμβάλλει ουσιαστικά στην πρόληψη τοποθετώντας αρμονικά τα δόντια πάνω στις γνάθους με αποτέλεσμα τον καλό καθαρισμό τους, τα προστατεύει από τραύματα όταν προεξέχουν πολύ και κυρίως καθοδηγεί τις γνάθους σε αρμονικές σχέσεις ώστε να δίνουν στο πρόσωπο την αρμονία που του αξίζει!


 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο