Σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει, περισσότερες από τις μισές γυναίκες χρησιμοποιούν προϊόντα μακιγιάζ χωρίς να ελέγξουν τις οδηγίες για το διάστημα χρήσης. Αρχικά λοιπόν, πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι οι συσκευασίες των καλλυντικών που χρησιμοποιούμε είναι καθαρές, ότι δεν έχουν λήξει και φυσικά δεν αντιμετωπίζουμε σημαντικά προβλήματα, όπως είναι η βλεφαρίτιδα ή η ξηροφθαλμία. Σε τέτοιες περιπτώσεις θα πρέπει να συμβουλευτούμε τον οφθαλμίατρό μας. Επίσης, είναι έξυπνο, για τους παραπάνω λόγους, να αγοράζουμε συσκευασίες καλλυντικών μικρές σε ποσότητα, έτσι ώστε να τις αντικαθιστούμε το συντομότερο δυνατόν. 

Το μακιγιάζ, γενικά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί άνετα στα μάτια μας, χωρίς να προκαλέσει ιδιαίτερα προβλήματα, αρκεί να κάνουμε έναν καλό καθαρισμό. Υπάρχουν πολλά καλλυντικά που έχουν εφαρμογή στον καθαρισμό των ματιών και μπορούμε να τα χρησιμοποιούμε συνδυαστικά με συνθετικά δάκρυα.

Βέβαια, η κακή χρήση των καλλυντικών μπορεί να βουλώσει κάποιους από τους μικρούς αδένες που υπάρχουν στο χείλος του βλεφάρου μας και να δημιουργήσει φλεγμονή. Το φαινόμενο αυτό εκδηλώνεται συνήθως με το χαλάζιο, δηλαδή ένα σπασμένο αδένα μέσα στο βλέφαρό μας που πονάει πολύ, είναι αισθητικά κακόγουστο και απαιτεί εντατική θεραπεία από τον οφθαλμίατρό μας.

Αναπόφευκτα, στην εφαρμογή του μακιγιάζ θα ακουμπήσουμε τα βλέφαρα και πιθανόν και τα μάτια μας, με βουρτσάκια ή τα σφουγγαράκια, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες εμφάνισης κάποιας μόλυνσης. Έτσι, πρέπει να ακολουθούμε τους κανόνες υγιεινής, γιατί διαφορετικά θα δημιουργηθούν βακτήρια, τα οποία θα αυξηθούν και θα εξαπλωθούν και σε άλλες περιοχές του προσώπου. Όσον αφορά τους χρήστες φακών επαφής, θα πρέπει να τους αφαιρούν για να αποφύγουμε αυτές τις δυσάρεστες καταστάσεις.

Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με μικροτραυματισμούς που μπορεί να συμβούν κατά τη διάρκεια του μακιγιάζ ή του ντεμακιγιάζ. Ένας από τους απλούς τρόπους που μπορούμε να αποφύγουμε μικροτραυματισμούς είναι να μη γίνεται το μακιγιάζ ή το ντεμακιγιάζ τρέχοντας, στο δρόμο ή στο αυτοκίνητο, γιατί φυσικά όλες οι χρήστριες μακιγιάζ θα έχουν καταλάβει ότι μπορεί να βλάψει τα μάτια.

Μια σημαντική συμβουλή είναι ακόμη να προσέχουμε τις ψεύτικες βλεφαρίδες, γιατί η κόλλα που χρησιμοποιείται για την τοποθέτησή τους μπορεί να αλλοιώσει τα δάκρυά μας. Επίσης, μπορεί να παγιδεύσουν περισσότερα ξένα σωματίδια που θα έρθουν σε επαφή με το μάτι μας.

Ως προς το ντεμακιγιάζ, απαιτείται να είμαστε επιμελείς και να χρησιμοποιούμε μια πολύ ζεστή κομπρέσα με φυσιολογικό ορό, έτσι ώστε όχι μόνο να αφαιρεθεί η περίσσεια του καλλυντικού, αλλά να θερμανθούν και οι αδένες που υπάρχουν μέσα στο βλέφαρο και να δημιουργηθεί μια καλύτερη φυσιολογία για τον ύπνο, που ξεκουράζονται τα μάτια μας. Πωλούνται ειδικά μαντηλάκια ντεμακιγιάζ για αυτό το σκοπό.

Kάθε φορά που χρησιμοποιούμε κάποιο καινούριο καλλυντικό, καλό θα ήταν να το δοκιμάζουμε σε ένα άλλο σημείο του σώματός μας, μακριά από τα μάτια, σε μια λιγότερο ευαίσθητη περιοχή, όπως ο βραχίονας για να δούμε αν έχουμε κάποια αλλεργία σε αυτό.

Ακολουθώντας τις παραπάνω πρακτικές συμβουλές, μπορούμε να εξασφαλίσουμε την καλύτερη υγεία των ματιών μας. Οφείλουμε τέλος, να προστατεύουμε τα μάτια μας και το πρόσωπό μας σε συνθήκες που μοιραζόμαστε προϊόντα μακιγιάζ, γιατί έτσι, μέσα από τα καλλυντικά θα μεταφέρουμε ή θα κολλήσουμε μικρόβια που ζουν στα μάτια και βλέφαρα με πιθανούς κινδύνους.