Δεν χρειάζεται να αναφέρουμε πόσο σημαντική είναι η όραση στη ζωή ενός ανθρώπου. Πολλά προληπτικά μέτρα μπορούν να ληφθούν για να διασφαλιστεί ότι τα μάτια σας προστατεύονται και θα παραμείνουν όσο το δυνατόν υγιέστερα. Έχουμε επιλέξει τις καλύτερες συμβουλές ενίσχυσης όρασης για να σας βοηθήσουμε να προστατέψετε τα μάτια σας.

Εκατομμύρια άτομα αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα μάτια τους κάθε χρόνο. Ορισμένες ασθένειες προκαλούν μόνιμη απώλεια όρασης ή τύφλωση, ενώ άλλες μπορούν να διορθωθούν με φακούς επαφής ή γυαλιά.

Το Εθνικό Ινστιτούτο οφθαλμών εκτιμά ότι κατά τα έτη μεταξύ του 2010 και του 2050, ο αριθμός των ατόμων που επηρεάζονται από τις ασθένειες των ματιών - συμπεριλαμβανομένων της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας (AMD), του καταρράκτη, της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας και του γλαυκώματος - θα διπλασιαστεί.

Πολλοί από εμάς απογοητεύτηκαν από το γεγονός ότι καθώς μεγαλώνουμε, η όρασή μας θα επιδεινωθεί. Αλλά μπορούμε να βελτιώσουμε την πιθανότητα να προστατέψουμε την όρασή μας και να αποτρέψουμε πολλές από τις ασθένειες που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των ματιών μας;

Θα παρουσιάσουμε τέσσερις τρόπους για να προστατεύσετε τα μάτια σας από βλάβες και ασθένειες και να διατηρήσετε υγιή όραση.

Πηγαίνετε για τακτικές εξετάσεις ματιών

Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε για να φροντίσετε την όρασή σας είναι να κάνετε κανονικά τις οφθαλμικές σας εξετάσεις.

Πηγαίνετε για τακτικούς οφθαλμολογικούς ελέγχους σε έναν εκπαιδευμένο οφθαλμίατρο που μπορεί να εντοπίσει πρώιμα σημάδια προβλημάτων.

Παρόλο που η όραση σας μπορεί να φαίνεται υγιής, δεν υπάρχει κανένας τρόπος να είστε 100% βέβαιος εάν ένας εκπαιδευμένος επαγγελματίας δεν παρατηρεί τα μάτια σας.

Ο έλεγχος οφθαλμών όχι μόνο καθορίζει εάν χρειάζεστε ή όχι γυαλιά, αλλά μπορεί επίσης να εντοπίσει συνθήκες οφθαλμού που μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά εάν ανιχνευθούν αρκετά νωρίς.

Ένας τύπος εξετάσεων οφθαλμών που είναι γνωστός ως εκτενής εξέταση διαστολούντων οφθαλμών συνιστάται από την ηλικία των 60 ετών, ή νωρίτερα αν έχετε αυξημένο κίνδυνο ορισμένων οφθαλμικών παθήσεων.

Κατά τη διάρκεια μιας εκτεταμένης εξετάσεως εκτεταμένων οφθαλμών, ένας οφθαλμίατρος προσθέτει σταγόνες σε κάθε μάτι για να διευρύνει την επιφάνεια της κόρης. Μόλις οι κόρες διασταλούν, εισέρχεται στο μάτι περισσότερος φωτισμός, ο οποίος δίνει τη δυνατότητα στον οφθαλμίατρι να βλέπει την κηλίδα, τον αμφιβληστροειδή και το οπτικό νεύρο και να εντοπίζει τυχόν σημεία βλάβης και ασθένειας.

Τρώτε υγιεινά τρόφιμα που ωφελούν τα μάτια σας

Είναι δυνατόν να προστατεύσετε την όρασή σας τρώγοντας σωστά. Συχνά ακούτε ότι η κατανάλωση καρότων ωφελεί τα μάτια, αλλά υπάρχουν πολλά άλλα τρόφιμα που είναι σημαντικά για καλή όραση, επίσης.

Σταφύλια

Η κατανάλωση σταφυλιών έχει συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο για εκφύλιση ωχράς κηλίδας..

Η υιοθέτηση μιας διατροφής πλούσιας σε φρούτα και λαχανικά έχει αποδειχθεί ότι προάγει την υγεία των ματιών. Τα σκούρα φυλλώδη λαχανικά, ειδικότερα - συμπεριλαμβανομένων των χόρτων, του καλαμποκιού και του σπανακιού - περιέχουν λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, τα οποία είναι αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην πρόληψη του σχηματισμού καταρράκτη.

Τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι τα σταφύλια μπορούν επίσης να υποστηρίξουν μία υγιή όραση. Σε ένα εργαστηριακό μοντέλο εκφυλισμού του αμφιβληστροειδούς, οι επιστήμονες έδειξαν ότι μια δίαιτα εμπλουτισμένη με σταφύλια προστατεύει τον αμφιβληστροειδή από τις καταστρεπτικές επιδράσεις του οξειδωτικού στρες.

Άλλες έρευνες έδειξαν ότι τα σταφύλια παρέχουν υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικής προστασίας για τα μάτια και μπορεί να επιβραδύνουν ή να βοηθήσουν στην πρόληψη της εκφύλισης ωχράς κηλίδας.

Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι υπάρχουν οφέλη για την υγεία των ματιών από την κατανάλωση ψαριών πλούσιων σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, όπως ο σολομός, το σκουμπρί, οι σαρδέλες και ο τόνος.

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορεί να βελτιώσουν την φλεγμονή της οφθαλμικής επιφάνειας και τα συμπτώματα οφθαλμικού ερεθισμού που σχετίζονται με μέτρια έως σοβαρή ξηροφθαλμία. Μπορούν επίσης να βοηθήσουν τα κύτταρα όρασης να επιβιώσουν μελλοντικές ασθένειες ή τραυματισμούς.

Κρατήστε το βάρος σας υπό έλεγχο

Το να είναι κάποιος υπέρβαρος ή παχύσαρκος, αντιμετωπίζει μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης διαταραχών όπως ο διαβήτης ή άλλες συστηματικές διαταραχές, οι οποίες μπορεί τελικά να οδηγήσουν σε απώλεια όρασης.

Διατηρήστε ένα υγιές βάρος για να αποφύγετε τις παθήσεις που σχετίζονται με την παχυσαρκία.

Ποτέ δεν είναι αργά για να αρχίσετε να ελέγχετε το βάρος σας, κάνοντας μια υγιεινή διατροφή και να ασκείστε τακτικά ώστε να προλαμβάνετε τυχόν ασθένειες των οφθαλμών.

Έρευνα που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης στην Αυστραλία και το Πανεπιστήμιο Leeds Beckett στο Ηνωμένο Βασίλειο ανακάλυψε ότι η σημαντική απώλεια βάρους θα μπορούσε ενδεχομένως να αντιστρέψει την οφθαλμική βλάβη που προκαλείται από τον διαβήτη, την υψηλή αρτηριακή πίεση και την παχυσαρκία.

Μια άλλη μελέτη που παρουσιάστηκε πρόσφατα στην 121η Ετήσια Συνάντηση της Αμερικανικής Ακαδημίας Οφθαλμολογίας, που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Ορλεάνη, ανέφερε ότι τα άτομα που είναι σωματικά δραστήρια έχουν κατά 73% χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης γλαυκώματος από ό, τι τα άτομα που κάνουν πιο καθιστική ζωή. Αυτό το εύρημα υπογραμμίζει τη σημασία ενός ενεργού τρόπου ζωής.

Φορέστε γυαλιά ηλίου όταν βρίσκεστε έξω

Εκτός από το ότι είναι ένα μοντέρνο αξεσουάρ, ο σημαντικότερος ρόλος των γυαλιών ηλίου είναι να προστατεύουν τα μάτια σας από τις υπεριώδεις ακτίνες που εκπέμπονται από τον ήλιο. Φορέστε γυαλιά ηλίου για να προστατεύσετε τα μάτια σας από τις ακτίνες UV του ήλιου.

Μια έκθεση του Συμβουλίου για την Όραση το 2016 αποκάλυψε ότι ενώ τα τρία τέταρτα των ανθρώπων στις Η.Π.Α. ανησυχούσαν για προβλήματα οφθαλών που μπορεί να προκύψουν από τις υπεριώδεις ακτίνες, μόνο το 31% προστάτευαν τα μάτια τους με γυαλιά ηλίου όταν έβγαιναν έξω.