Η σκολίωση εκδηλώνεται όταν η σπονδυλική στήλη σχηματίζει μη φυσιολογική καμπύλη, προκαλώντας πόνο ή άλλα ενοχλήματα στους μικρούς ασθενείς.

Τα κορίτσια αναπτύσσουν συχνότερα σκολίωση από ό,τι τα αγόρια και δίχως θεραπεία κινδυνεύουν να υποστούν μεγαλώνοντας, μόνιμα προβλήματα.

Οι παιδίατροι συχνά εντοπίζουν τη σκολίωση στη διάρκεια εξετάσεων ρουτίνας που κάνουν στα παιδιά. Όσον αφορά τους γονείς αυτοί θα πρέπει να προσέξουν τις παρακάτω ύποπτες ενδείξεις :

  • Τα ρούχα του παιδιού (τελείωμα της φούστας, μπατζάκια στα παντελόνια, μανίκια) μοιάζουν να μην είναι ομοιόμορφα στις δύο πλευρές του σώματος.
  • Το ένα χέρι του παιδιού μοιάζει να είναι πιο μακρύ.
  • Ο ένας ώμος βρίσκεται πιο κάτω από τον άλλο.
  • Το παιδί κουτσαίνει ανεπαίσθητα.
  • Το παιδί παραπονιέται για πόνο στη ράχη, μούδιασμα ή «μυρμήγκιασμα».
  • Η μία πλευρά του στήθους μοιάζει να προεξέχει.

Πολύ θεωρούν τη σκολίωση ως ένα πρόβλημα που αφορά κατά κύριο λόγο εφήβους και παιδιά. Η αλήθεια είναι όμως ότι η σκολίωση είναι πολύ πιο συχνή στους ηλικιωμένους από ό,τι στους εφήβους. Η συνηθέστερη αιτία των παραμορφώσεων της σπονδυλικής στήλης κατά τη μέση ηλικία ή αργότερα είναι η εκφύλιση των χόνδρινων δίσκων που παρεμβάλλονται μεταξύ των σπονδύλων – και, μερικές φορές, των ίδιων των σπονδύλων. Σε αντίθεση με τη σκολίωση των ανηλίκων που προσβάλλει περισσότερα κορίτσια παρά αγόρια, η σκολίωση των ενηλίκων προσβάλλει άνδρες και γυναίκες σε σχεδόν ίδια ποσοστά.

Μερικοί από τους πάσχοντες είχαν σκολίωση ως παιδιά, η οποία εξελίχθηκε ραγδαία με το πέρασμα του χρόνου. Η παραμόρφωση του σώματος (ο ένας γοφός, λ.χ., είναι πιο ψηλά από τον άλλο) είναι η λιγότερο σοβαρή συνέπεια της σκολίωσης. Πολύ σοβαρότερες είναι ο πόνος στους γλουτούς, τη μέση ή τα πόδια και η νευροπάθεια, δηλαδή η διαταραχή στην αίσθηση και στη λειτουργικότητα όταν ένα νεύρο της σπονδυλικής στήλης συμπιέζεται ανάμεσα στους σπονδύλους. Τα περιττά κιλά και το κάπνισμα αποτελούν σημαντικούς παράγοντες κινδύνου. Επίσης η καθιστική ζωή, η οστεοαρθρίτιδα και η οστεοπόρωση είναι παράγοντες η σημασία των οποίων δεν μπορούν να υποτιμηθούν.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Webinar Φάκελοι Υγείας με θέμα: ''Καρδιακή ανεπάρκεια & συννοσηρότητες''
Το νέο διοικητικό συμβούλιο του ΣΦΕΕ και το ψήφισμα της γενικής συνέλευσης
Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Πιο αποτελεσματική η διατροφική προσαρμογή από τα φάρμακα [μελέτη]