"Κρακ!" είναι ο ήχος που ακούγεται από τα δάχτυλά μας, και για κάποιους είναι πολύ ικανοποιητικός, ενώ για άλλους απολύτως ανατριχιαστικός. Κάποιοι πιστεύουν πως ο ήχος προέρχεται από τα κόκαλά μας που τρίβονται το ένα με το άλλο, αλλά αυτό είναι μύθος. Στην πραγματικότητα το "κρακ" ακούγεται από αέρια που βρίσκονται μέσα στα υγρά των αρθρώσεών μας.

Αυτά τα αρθρικά υγρά υπάρχουν εκεί για να προστατεύουν τα οστά όταν τρίβονται μεταξύ τους, αλλά και για να παρέχουν θρεπτικά συστατικά στους χόνδρους. Επίσης, περιέχουν οξυγόνο, άζωτο και διοξείδιο του άνθρακα. Συνεπώς, ο χαρακτηριστικός ήχος προέρχεται από τις φυσαλίδες αυτών των αερίων που σπάνε και απελευθερώνονται από το αρθρικό υγρό.

Μπορεί να συμβεί και με τις αρθρώσεις του λαιμού, όταν στρίβουμε το κεφάλι μας. Είναι απολύτως φυσιολογικό, και ο λόγος που το ακούμε πιο δυνατά είναι απλώς επειδή συμβαίνει πιο κοντά στα αυτιά μας.

Οι περισσότερες από τις έρευνες που έχουν γίνει στο θέμα, αν και χρειάζεται ακόμα να γίνουν αρκετές, έχουν καταλήξει στο ότι το να κάνουμε "κρακ" στα οστά μας δεν είναι επικίνδυνο, ούτε αυξάνει τον κίνδυνο αρθρίτιδας. Δεν είναι, όμως, και κάτι που οι ειδικοί μπορούν να πουν με απόλυτη σιγουριά.

Τα πορίσματα, σε γενικές γραμμές, καταλήγουν πως δεν είναι επικίνδυνο, όσο η άρθρωση είναι υγιής και δεν πονάμε όταν το κάνουμε. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει ο κίνδυνος, αν το κάνουμε υπερβολικά, η άρθρωση να αποκτήσει προβλήματα σταθερότητας - ωστόσο, ο κίνδυνος είναι μικρός.

Χρειάζεται προσοχή, βέβαια, όταν το κάνουμε σε αρθρώσεις του λαιμού και της σπονδυλικής στήλης. Οι κινήσεις μας δεν πρέπει να είναι απότομες. Επίσης, άτομα με ιστορικό εγκεφαλικού, με τραυματισμούς στον λαιμό και τον αυχένα, όπως και με προβλήματα των αιμοφόρων αγγείων, ή που λαμβάνουν αιμολυτικά φάρμακα, θα ήταν καλό να μην το κάνουν μόνοι τους.

Αν αισθάνεστε πόνο στη μέση ή στον αυχένα, καλό θα ήταν να δείτε έναν ειδικό, φυσιοθεραπευτή ή χειροπρακτικό. Σε ορισμένους ανθρώπους, η διαδικασία βοηθάει στην ανακούφιση από τον πόνο, αλλά δεν είναι απόλυτο αυτό, συνεπώς οι γιατροί δύσκολα θα το προτείνουν σαν γενική θεραπεία. Οι χειροπρακτικοί, από την άλλη μεριά, είναι εκπαιδευμένοι να καταλαβαίνουν πότε και σε ποια σημεία είναι εντάξει να το κάνουν για να μας ανακουφίσουν.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα