Να γνωρίζετε ότι το βρέξιμο του κρεβατιού συχνά είναι μέρος της φυσιολογικής ανάπτυξης. Τα περισσότερα παιδιά δεν μένουν στεγνά τη νύχτα μέχρι την ηλικία των 3 ετών περίπου. Συνήθως δεν αποτελεί ανησυχία για τους γονείς μέχρι την ηλικία των 6. Υπάρχουν τρόποι να επιλύσετε οικογενειακά το θέμα.

Το παιδί που βρέχει το κρεβάτι του χρειάζεται τη στήριξή σας

Καθησυχάστε to με το να είστε υποστηρικτικοί. Δεν βρέχει το κρεβάτι του επίτηδες. Ούτε είναι σημάδι συναισθηματικού ή σωματικού προβλήματος. Εξηγήστε ότι το βρέξιμο είναι φυσιολογικό, πολύ συχνό και ότι το παιδί δεν θα βρέχει πάντα το κρεβάτι.

Μιλήστε για την εμπειρία σας

Το βρέξιμο του κρεβατιού συχνά υπάρχει στις οικογένειες. Αν εσείς ή ο σύντροφός σας βρέχατε το κρεβάτι σας στην παιδική ηλικία μιλήστε στο παιδί σας για αυτό. Θα βοηθήσει το παιδί να δει ότι οι άνθρωποι το ξεπερνούν. Μπορεί ενδεχομένως να το βοηθήσει να αισθάνεται λιγότερο μόνο και αμήχανο.

Τι προκαλεί το βρέξιμο του κρεβατιού

Πολλές αιτίες μπορούν να οδηγήσουν στο βρέξιμο του κρεβατιού. Μπορεί να ευθύνεται η πιο αργή ανάπτυξη του ελέγχου της κύστης ή ο βαρύς ύπνος.
Μπορεί να υπάρχουν ορμονικά θέματα.
Το στρες και το άγχος μπορεί επίσης να αποτελούν αιτία.
Ένα παιδί που είναι στεγνό και ξαφνικά αρχίζει να βρέχει το κρεβάτι του μπορεί να έχει λοίμωξη ή μια μεγάλη αλλαγή να το ενοχλεί, όπως για παράδειγμα μια μετακόμιση.
Μιλήστε με τον γιατρό σας αν πρόκειται για νέο πρόβλημα.

Αφήστε το παιδί να βρει λύσεις

Αν το παιδί είναι 4 ετών και άνω ρωτήστε το τι ιδέες έχει, τι θα μπορούσε να το σταματήσει από το βρέξιμο του κρεβατιού. Σκεφτείτε μαζί του. Η λιγότερη κατανάλωση υγρών το βράδυ και η μείωση των ροφημάτων που περιέχουν καφεΐνη μπορεί να αξίζει να δοκιμαστεί.
Μπορεί να προτείνετε τη λύση των αδιάβροχων σεντονιών. Εμπλέκοντας το παιδί στο πρόβλημα θα βοηθηθεί η αυτοπεποίθησή του και θα ενθαρρυνθούν καλές συνήθειες σχετικά με τον ύπνο.

Επιβραβεύστε το παιδί αν έμεινε στεγνό

Όταν το παιδί περάσει μια στεγνή νύχτα επιβραβεύστε το. Ορισμένες οικογένειες σημειώνουν τις στεγνές ημέρες τους σε ημερολόγιο.
Αυτοκόλλητα ή αστέρια μπορεί να το κάνουν διασκεδαστικό. Αν το παιδί μείνει στεγνό αρκετές νύχτες στη σειρά επιβραβεύστε το με κάτι όπως ένα αστείο πρωινό ή ένα μικρό βιβλίο.
Αν βραχεί, να είστε υποστηρικτικοί και να του θυμίζετε ότι τα αποτελέσματα θα έρθουν αν συνεχίζει τις προσπάθειες.

Να παρέχετε απλές υπενθυμίσεις

Να κάνετε την επίσκεψη στο μπάνιο πριν τον ύπνο μέρος της ρουτίνας. Να θυμίζετε στο παιδί ότι είναι εντάξει να σηκώνεται τη νύχτα για να χρησιμοποιεί το μπάνιο. Τα φώτα νυχτός μπορούν να το βοηθήσουν να βρει το δρόμο του. 

Βοηθά το ξύπνημα κατά τη διάρκεια της νύχτας;

Αντισταθείτε στην επιθυμία να ξυπνάτε το παιδί πολλές φορές τη νύχτα. Αν χρησιμοποιείτε αυτή την προσέγγιση, το ξύπνημα μια φορά τη νύχτα θα πρέπει να είναι αρκετό, ενδεχομένως πριν πάτε εσείς για ύπνο.
Να θυμάστε ότι αν το παιδί σας στερείται τον ύπνο και την ξεκούραση μπορεί να αυξηθεί το επίπεδο στρες και να προκληθεί βρέξιμο.

Ζητήστε από το παιδί να λάβει μέρος στο καθάρισμα

Όταν το παιδί βρέχει το κρεβάτι του, μπορεί να βάλει τις πιτζάμες του στα άπλυτα ή να σας βοηθήσει να αλλάξετε τα σεντόνια. Σιγουρευτείτε ότι καταλαβαίνει πως δεν είναι τιμωρία αλλά μέρος αυτού που πρέπει να γίνει. Η ιδέα είναι να το κάνετε να έχει περισσότερη επίγνωση για το βρέξιμο του κρεβατιού χωρίς να ντρέπεται.

Να είστε ψύχραιμοι για το βρέξιμο

Ο εκνευρισμός σας δεν θα κάνει το παιδί να σταματήσει το βρέξιμο του κρεβατιού. Μην αναφέρεστε στο θέμα όταν είναι παρόντες άλλοι για να το κάνετε να ντραπεί. Η αμηχανία θα αυξήσει το άγχος του παιδιού. Στο μεταξύ να θυμάστε ότι τελικά το βρέξιμο σταματά. Να έχετε υπομονή και να στηρίζετε το παιδί.

Πειράγματα στο σπίτι

Το βρέξιμο του κρεβατιού μπορεί να κάνει το παιδί σας εύκολο στόχο πειραγμάτων. Για να το βοηθήσετε να το διαχειριστεί, κάντε το σπίτι ασφαλές. Μην επιτρέπετε κανέναν στην οικογένεια να μιλά περιπαικτικά. Εξηγήστε στα αδέρφια του ότι το βρέξιμο του κρεβατιού είναι κάτι στο οποίο το παιδί δεν έχει έλεγχο και χρειάζεται την αγάπη και τη στήριξη όλων.

Πειράγματα στο σχολείο

Αν το παιδί αποφεύγει τα άλλα παιδιά ή γυρνά σπίτι με ανεξήγητα τραύματα μπορεί να έχει πέσει θύμα πειραγμάτων. Ακούστε τι έχει να σας πει. Μιλήστε του και πες τε του ότι δεν είναι λάθος του. Στη συνέχεια μιλήστε με ανθρώπους του σχολείου του και ρωτήστε τι έχουν δει. Βρείτε τρόπους μαζί για να τερματίσετε τα πειράγματα.

Πότε να συμβουλευτείτε γιατρό

Αν το παιδί σας βρέχει ακόμα το κρεβάτι του στην ηλικία των 7 ετών σκεφτείτε μήπως πρέπει να επισκεφθείτε τον γιατρό. Ενώ μπορεί να είναι ιατρικό πρόβλημα, τις πιο πολλές φορές δεν είναι. Επίσης δείτε τον γιατρό αν το παιδί αρχίζει ξαφνικά να βρέχει το κρεβάτι μετά από διάστημα 6 μηνών ή περισσότερο που δεν το έχει βρέξει.

 

Πηγές:
Ξένος τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Καρκίνος μαστού:  Πώς επιδρά στη σωματική και ψυχική ευεξία η σχέση της γυναίκας με τον σύντροφο
Μήπως τρώω πολύ γρήγορα;
Η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία στο Κατάστημα Κράτησης Γυναικών Ελεώνα Θήβας