Έχει συμβεί σε αρκετούς γονείς, και είναι ίσως από τις πιο τρομακτικές εμπειρίες. Την μια στιγμή, το παιδί σας φαίνεται εντελώς φυσιολογικό, και την επόμενη κάτι δεν πάει καλά… και λιποθυμά. Πολλά παιδιά το καταλαβαίνουν, και παραπονιούνται ότι ζαλίζονται, ότι γυρίζει το κεφάλι τους, ή ότι αισθάνονται άρρωστα.

Μια λιποθυμία μπορεί να είναι πάρα πολύ τρομακτική, και μπορεί να είναι σημάδι κάποιου μεγάλου προβλήματος, αλλά οι πιο συνηθισμένοι λόγοι που ένα παιδί λιποθυμά δεν χρειάζεται να σας ανησυχήσουν πάρα πολύ, και διορθώνονται.

Αφυδάτωση

Ένα άτομο που έχει αφυδατωθεί μπορεί να λιποθυμήσει, καθώς η αρτηριακή του πίεση πέφτει επικίνδυνα. Και στα παιδιά είναι πολύ εύκολο να εμφανιστεί αφυδάτωση, ειδικά κατά την ώρα του παιχνιδιού το καλοκαίρι. Πολλά παιδιά ξεχνιούνται παίζοντας, και δεν πίνουν νερό.

Πεσμένο σάκχαρο

Πολλές φορές τα παιδιά μπορεί να μην θέλουν να φάνε, να ξεχάσουν να φάνε, ή να φάνε κάτι πολύ μικρό και με χαμηλή διατροφική αξία. Αυτό σημαίνει πως, σταδιακά, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα θα πέσουν, και αυτό μπορεί να προκαλέσει ξαφνικά μια λιποθυμία.

Η υπερβολική ζέστη

Συμβαίνει στους ενήλικες, μπορεί προφανώς να συμβεί και στα παιδιά. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, και ειδικά στις περιόδους καύσωνα, είναι πάρα πολύ σημαντικό να φροντίζετε το παιδί σας να βρίσκεται στην σκιά, να είναι δροσερό και να ενυδατώνεται τακτικά.

Υπερένταση

Μερικές φορές, όταν τα παιδιά ενθουσιάζονται ή τρομάζουν πολύ, η αντίδρασή τους είναι τόσο έντονη, που θα αρχίσουν να ζαλίζονται. Σε πολύ ακραίες περιπτώσεις, αυτό μπορεί να φέρει μια λιποθυμία. Βοηθήστε τα να χαλαρώσουν και να αναπνεύσουν πάλι φυσιολογικά.

Έλλειψη σιδήρου

Τα παιδιά που δεν λαμβάνουν αρκετό σίδηρο από την διατροφή τους, ή που καταναλώνουν μεγαλύτερες από το κανονικό ποσότητες αγελαδινού γάλακτος, βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο για έλλειψη σιδήρου, που μπορεί να προκαλέσει ζαλάδες, κόπωση, ακόμα και λιποθυμία.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ψυχολογική βοήθεια από το τηλέφωνο βοηθά στην καταπολέμηση της μοναξιάς και της κατάθλιψης των ηλικιωμένων [μελέτη]
Τα φάρμακα GLP-1RA για διαβήτη συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο πνευμονίας εξ εισροφήσεως μετά από ενδοσκόπηση [μελέτη]
Η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία διπλασιάζει τις πιθανότητες για μελλοντική εμφάνιση πολλαπλής σκλήρυνσης [μελέτη]