Οι ψυχικές νόσοι στα παιδιά ακολουθούν τις ίδιες τάσεις με αυτές των ενηλίκων αλλά τα συμπτώματα μπορεί να ποικίλλουν.

Για παράδειγμα, η ευερεθιστότητα πιο συχνά φαίνεται σε παιδιά με κατάθλιψη παρά η πεσμένη διάθεση που συνήθως είναι χαρακτηριστική στους ενήλικες.

Αγχώδεις διαταραχές

Στα παιδιά περιλαμβάνουν τη διαταραχή μετατραυματικού στρες, την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, την κοινωνική φοβία και τη γενικευμένη αγχώδη διαταραχή. Τα παραπάνω παράγουν επίμονο και μη φυσιολογικό άγχος που εμποδίζει τα παιδιά από το να λαμβάνουν μέρος σε φυσιολογικές καθημερινές δραστηριότητες. Οι διαταραχές αφορούν αισθήματα και σκέψεις.

Διαταραχή μετατραυματικού στρες

Συχνά επηρεάζει παιδιά που έχουν εκτεθεί στο στρες και που τους λείπουν τα μέσα  για να αναρρώσουν φυσιολογικά.

Αυτό οδηγεί σε μακροχρόνιες δυσκολίες με τη μορφή συμπτωμάτων, όπως εφιάλτες, έντονος φόβος, άγχος ή να μη μπορούν να αντιμετωπίσουν αναμνήσεις του γεγονότος.

Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή

Η διάγνωση γίνεται όταν τα παιδιά ενοχλούνται από επίμονες σκέψεις και κάνουν συχνά κάποιες πράξεις για να τις αποβάλλουν

Κατάθλιψη

Τα παιδιά μπορεί να εμφανίσουν αισθήματα απόγνωσης σε ορισμένες περιπτώσεις ή σχετικά με τη ζωή τους, με ή χωρίς λόγο. Τέτοια παιδιά μπορεί ενδεχομένως να δείχνουν συμπεριφορές που συνδέονται με διαταραχές ύπνου και όρεξης, κούραση, ένταση και έλλειψη συγκέντρωσης, καθώς και αισθήματα απόγνωσης

ΔΕ-ΠΥ

Το παιδί βρίσκει δύσκολο να διατηρήσει την προσοχή του σε ένα πράγμα για περισσότερο από λίγα λεπτά, είναι υπερδραστήριο και έχει τάσεις να δρα παρορμητικά.

Μπορεί να ονειρεύεται την ημέρα πολύ, να χάνει ή να ξεχνά πράγματα, να είναι πολύ απρόσεχτο ή να κάνει πολλές κινήσεις.

Δεν είναι αναγκαίο όλα τα παραπάνω να είναι συγκεντρωμένα στο ίδιο παιδί. Μπορεί το παιδί να δείχνει κυρίως συμπτώματα υπερδραστηριότητας και παρορμητικότητας, κυρίως έλλειψη προσοχής ή και τα δυο σε ίσο βαθμό.

Αυτισμός

Σοβαρή διαταραχή ανάπτυξης που επηρεάζει το παιδί κοινωνικά λόγω της σοβαρής βλάβης στις ικανότητες επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης. Η διάγνωση συνήθως γίνεται πριν την ηλικία των 3 ετών.

Σύνδρομο Tourette

Κατάσταση που επηρεάζει τα νεύρα, η οποία προκαλεί τικ.

Τα τικ πορεί να είναι κινητικά ή φωνητικά και απλά ή πολύπλοκα. Αρχίζουν μεταξύ 5 και 10 ετών και χειροτερεύουν  με το στρες ή τον ενθουσιασμό αλλά μπορεί να εξαφανίζονται όταν το παιδί ασχολείται με κάτι ή είναι ήρεμο.

Συχνά επιμένουν στην ενήλικο ζωή. Τα τικ συνυπάρχουν με άλλες παθήσεις στο 90% των παιδιών που έχουν επηρεαστεί.

Διατροφικές διαταραχές

Η ανορεξία και η βουλιμία μπορεί να εμφανιστούν σε παιδιά με υπερβολικό στρες ή φτωχή εικόνα σώματος και μπορεί να είναι αρκετά σοβαρή ώστε να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή.

Τέτοια παιδιά ενοχλούνται τόσο με την τροφή όσο και με το βάρος τους, που δεν μπορούν να λάβουν μέρος σε άλλες δραστηριότητες.

Συναισθηματικές διαταραχές και ψυχώσεις

Στις συναισθηματικές διαταραχές περιλαμβάνονται η διπολικη διαταραχή και η κατάθλιψη και μπορεί να κάνουν το παιδί να αισθάνεται συνεχώς λυπημένο ή να έχει απρόβλεπτες εναλλαγές διάθεσης που εμποδίζουν τη φυσιολογική λειτουργικότητα.

Η σχιζοφρένεια είναι ψυχική διαταραχή που οδηγεί το παιδί να φεύγει από την πραγματικότητα και συνήθως εμφανίζεται αργά στην εφηβεία.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΥΓΕΙΑ: Επιτυχημένη και σχεδόν αναίμακτη αρθροπλαστική ισχίου σε ασθενή με σοβαρή οικογενή αιμορραγική διάθεση
Συστάσεις του υπουργείου Υγείας για προστασία από τη σκόνη
Τα ακάλυπτα κόστη στον μεταστατικό καρκίνο του μαστού