Της Σοφίας Νέτα

Οι ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες καθαρίζουν και περιποιούνται τα δόντια. Η κεφαλή της οδοντόβουρτσας είναι αποσπώμενη και περιστρέφεται μιμούμενη τις κινήσεις του ανθρώπινου χεριού κατά τον καθαρισμό των δοντιών. Κάποιες από τις κεφαλές έχουν ενδείξεις ώστε να πληροφορούν τον χρήστη σχετικά με το χρόνο της αντικατάστασης, ενώ κατά τεκμήριο όλες οι κεφαλές πρέπει να αντικαθίστανται κάθε τρεις μήνες.

Οι ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες δεν έχουν καλώδιο, αλλά φορτίζονται επαγωγικά από μια ειδική βάση στην οποία μπορεί ο χρήστης να φυλάσσει και να στηρίζει την οδοντόβουρτσά του όταν δεν την χρησιμοποιεί. Υπάρχουν και οδοντόβουρτσες που λειτουργούν αποκλειστικά και μόνο με μπαταρίες και είναι ιδανικές για ταξίδια. Οι ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες κυκλοφορούν σε διάφορους τύπους. Πιο διαδεδομένες είναι οι ελλειπτικά παλλόμενες παλιδρομικές οδοντόβουρτσες που κινούνται μεσω ενός μικρού ηλεκτρικού μοτερ.

Στην αγορά κυκλοφορούν και ηχητικές οδοντόβουρτσες οι οποίες χρησιμοποιούν έναν ηλεκτρικό μετατροπέα ήχου, προκειμένου να μεταδίδει την κίνηση στην κεφαλή. Ο πιο εξελιγμένος τύπος ηλεκτρικής οδοντόβουρτσας είναι οι οδοντόβουρτσες υπερήχων οι οποίες λειτουργούν με ένα εξάρτημα που προκαλεί την ταλάντωση των υγρών του στόματος και με μια ειδική οδοντόκρεμα που κάνει τις φυσαλίδες του αφρού να σκάνε. Ο συγκεκριμένος τύπος οδοντόβουρτσας προστατεύει ιδιαίτερα τα δόντια και τα ούλα, καθώς δεν τους ασκεί καμία πίεση κατά τη χρήση.

Πιεσόμετρα. Ιδιαίτερα χρήσιμο δώρο, ειδικά στους αγαπημένους μας που διανύουν την τρίτη ηλικία είναι το πιεσόμετρο. Η υπέρταση, το σάκχαρο, το άγχος των ημερών καθιστούν την αγορά ενός πιεσόμετρου επιτακτική, προκειμένου ο χρήστης να προλαμβάνει έγκαιρα τα περιστατικά υπέρτασης, να ρυθμίζει την πίεση του επαρκώς και να αποφεύγονται έτσι σοβαρά προβλήματα που μπορεί να δημιουργηθούν από την υψηλή πίεση όπως ένα εγκεφαλικό αιμορραγικό επεισόδιο.

Στην αγορά κυκλοφορούν υδραργυρικά, μεταλλικά (σαν ρολόι με περιστρεφόμενη βελόνα) και ηλεκτρονικά πιεσόμετρα. Τα τελευταία είναι ιδιαίτερα εύκολα στη χρήση από τους ασθενείς και δεν χρειάζονται ειδικές γνώσεις για την μέτρηση της πίεσης αφού όλα γίνονται αυτόματα. Εντούτοις, τα υδραργυρικά πιεσόμετρα θεωρούνται περισσότερο αξιόπιστα. Τα ηλεκτρικά πιεσόμετρα κυκλοφορούν σε διάφορους τύπους.

Αξιόπιστα ως προς τις μετρήσεις θεωρούνται τα πιεσόμετρα μπράτσου, ενώ τα καρπού ή του δακτύλου θα πρέπει να αποφεύγονται διότι οι μετρήσεις τους δεν είναι αξιόπιστες. Στην Ελλάδα κυκλοφορούν πολλές μάρκες πιεσόμετρων. Πιο διαδεομένες και αξιόπιστες που συνήθως συστήνονται και από τους φαρμακοποιούς είναι αυτά της μάρκας Microlife και της Omron. Οι τιμές τους κυμαίνονται από 60Ευρώ και πάνω και μπορεί κανείς να τα βρεί σε φαρμακεία.

Ατμομάγειρας. Πάντα το μαγείρεμα στον ατμό θεωρούνταν πιο υγειινό και εύκολο. Τα τρόφιμα που μαγειρεύονται με τον ατμό κρατάνε όλα τα θρεπτικά συστατικά τους και τις βιταμίνες τους, ενώ το μαγείρεμα γίνεται πιο εύκολο αφού χρειάζεται μόνο λίγο νερό στον ατμομάγειρα και να τοποθετηθούν τα τρόφιμα στην ειδική θήκη. Όταν ο χρήστης ενεργοποιεί τη συσκευή, ο ατμομάγειρας αρχίζει να θερμαίνει το νερό που βρίσκεται συνήθως σε ειδικό δοχείο στην βάση του ατμομάγειρα και με τον ατμό που δημιουργείται, τα τρόφιμα που είναι τοποθετημένα στις πάνω θήκες μαγειρεύονται. Τιμές που ξεκινούν από 35 Ευρώ και φθάνουν μέχρι και 150 ανάλογα με τον τύπο του ατμομάγειρα τη χωρητικότητα του και τα προγράμματα μαγειρέματος.

Ιονιστής. Καθημερινά ακούμε τις τελευταίες μέρες για τις επιπτώσεις που έχει η χρήση των τζακιών στην ατμόσφαιρα με την αιθαλομίχλη να συγκεντρώνεται σε μεγάλες και επικίνδυνες ποσότητες. Διαρκώς, οι ειδικοί μας ειδοποιούν ότι τα τελευταία χρόνια παρουσιάζονται όλο και περισσότερα κρούσματα αλλεργιών και άσθματος ειδικά στις παιδικές ηλικίες, που οφείλονται κατά κύριο λόγο στην ατμοσφαιρική μόλυνση από διάφορα αιωρούμενα σωματίδια και αλλεργιογόνα που εκλύονται στην ατμόσφαιρα.

Τη λύση στο πρόβλημα του καθαρισμού του αέρα στο σπίτι μας μπορεί να δώσει ο ιονιστής, μια συσκευή η οποία χρησιμοποιεί υψηλή τάση και απελευθερώνει θετικά και αρνητικά ιόντα στον αέρα με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα περιβάλλον υγειινό χωρίς οσμές, και ξένα σωματίδια και αλλεργιογόνα, όπως σκόνη, ακάρεα, γύρη, καπνό, βακτήρια και μύκητες. Οι ιονιστές που κυκλοφορούν στην αγορά σήμερα έχουν διαφορετικούς τύπους και ανάλογα με την ισχύ τους, την κάλυψη των τετραγωνικών και κάποιες έξτρα ιδιότητες, όπως λειτουργία αφύγρανσης, ειδικά φίλτρα οι τιμές τους ανεβαίνουν. Οι τιμές των ιονιστών ξεκινούν από 25-30 Ευρώ. Θα τους βρείτε σε καταστήματα ηλεκτρικών ειδών και μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων όπως ο Κωτσόβολος, Media Markt.

Ηλεκτρική κουβέρτα. Τι καλύτερο και πιο ζεστό και χρήσιμο δώρο για κάποιον στις κρύες νύχτες του χειμώνα που ζούμε από μια ηλεκτρική κουβέρτα… Οι ηλεκτρικές κουβέρτες είναι φτιαγμένες από υλικό που μπορεί να πλυθεί στο πλυντήριο, τοποθετούνται πάνω στο στρώμα και εξασφαλίζουν έναν ζεστό και ευχάριστο ύπνο. Η λειτουργία τους είναι πολύ απλή. Μετά την τοποθέτηση τους στο κρεβάτι ο χρήστης ρυθμίζει την θερμοκρασία που επιθυμεί με έναν ειδικό θερμοστάτη με απόλυτη ασφάλεια, καθότι οι κουβέρτες διαθέτουν ειδική λειτουργία για τον έλεγχο της θερμοκρασίας, ώστε να προστατεύεται ο χρήστης από πιθανή υπερθέρμανση.

Η κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος είναι μικρή και η ζεστασιά που προσφέρουν στον χρήστη οικονομική και ανεκτίμητη. Οι τιμές για τις ηλεκτρικές κουβέρτες ξεκινούν από 20 Ευρώ και το κόστος μπορεί να ανέβει ανάλογα με την ισχύ τους σε Watt, τις διαστάσεις τους (μονή, διπλή), το υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένες, και τα ειδικότερα χαρακτηριστικά τους (υποαλλεργικές, αυτόματα ρυθμιζόμενες κλπ). Θα τις βρείτε σε καταστήματα με είδη σπιτιού και σε μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων ηλεκτρονικών προϊόντων.

Βιβλίο. Τα τελευταία χρόνια η παχυσαρκία και ο ανθυγιεινός τρόπος διατροφής έχουν καταστεί επιδημία. Πόσες φορές, όταν ο γιατρός μας συμβούλευσε ότι πρέπει να κάνουμε δίαιτα και να χάσουμε βάρος, προσπαθούμε με κάθε τρόπο να την αποφύγουμε ή αποτύχαμε; Τις ημέρες των Χριστουγέννων που έρχονται είναι τουλάχιστον βέβαιο ότι πολλοί θα βάλουν βάρος από τις γαστριμαργικές απολαύσεις των εορτών. Καλύτερο δώρο για την απώλεια του περιττού βάρους δεν θα μπορούσε να είναι το βιβλίο με τίτλο "Δίαιτα των ειδικών" , γραμμένο τέσσερις ειδικούς, τον διαιτολόγο Αναστάσιο Παπαλαζάρου την σεφ Αργυρώ Μπαρμπαρίγου την ψυχολόγο Σάντυ Κουτσοσταμάτη και τον επικ. Καθηγητή του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Γιάννη Μανιό.

Το βιβλίο αυτό δεν υπόσχεται έναν μοναδικό και μαγικό τρόπο απώλειας βάρους. Αντίθετα, εφοδιάζει τον αναγνώστη με γνώση και χρήσιμες συμβουλές, αποτελώντας ένα σημαντικό σύμμαχό του στην προσπάθεια όχι μόνο της απώλειας βάρους, αλλά κυρίως της διατήρησής του. Περιλαμβάνει απλές συστάσεις που θα τον βοηθήσουν να αλλάξει τον τρόπο που σκέφτεται και αισθάνεται απέναντι στο φαγητό, ενώ παράλληλα περιέχει και ειδικά σχεδιασμένες συνταγές αγαπημένων φαγητών και γλυκών, με πλήρη διατροφική ανάλυση και χαμηλά σε θερμίδες. Το βιβλίο κυκλοφορεί από την Alpha Editions Α.Ε. και θα το βρείτε σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία στην τιμή των 19,90 Ευρώ.

Σετ γυμναστικής. Όλοι οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η σωστή διατροφή και ο υγιεινός τρόπος ζωής και η άσκηση αποτελούν τα βασικά συστατικά για μια καλή και μακρά ζωή και ευεξία. Τις περισσότερες φορές όμως ο γρήγορος ρυθμός της ζωής, το άγχος και οι πολλές υποχρεώσεις δεν μας επιτρέπουν να εντάξουμε ένα πρόγραμμα γυμναστικής στην καθημερινότητα μας.

Εξαιρετικά χρήσιμο και οικονομικό δώρο γι αυτούς που νοιαζόμαστε και αγαπάμε είναι η αγορά ενός σετ γυμναστικής προκειμένου οι φίλος/η μας να μπορεί να ασκείται μες στο σπίτι στον ελεύθερο του χρόνο. Ένα σετ γυμναστικής μπορεί να περιλαμβάνει διάφορα είδη και όργανα γυμναστικής όπως ειδικό στρώμα, σετ από λάστιχα για ενδυνάμωση των μυών, βαράκια, ταναλάκια, ελατήριο, μονόζυγο κ.α. Δεν χρειάζονται πολύ χώρο για την αποθήκευση τους, ενώ είναι εύκολα στη χρήση από τον καθένα. Θα τα βρείτε σε καταστήματα με είδη αθλητισμού και γυμναστικής και οι τιμές τους ξεκινούν από 25 Ευρώ.

Φίλτρο νερού. Συχνά διαβάζουμε για προβλήματα ύδρευσης που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι διαφόρων περιοχών, προβλήματα σχετικά με την ποιότητα και ασφάλεια του νερού το οποίο πίνουν και τις επιπτώσεις που έχει αυτό στην υγεία τους. Μια λύση στο πρόβλημα της καθαρότητας και ασφάλειας του πόσιμου νερού είναι και η χρήση κανάτας με φίλτρο νερού που κυκλοφορούν στην αγορά. Τα φίλτρα αυτά δεσμεύουν με ασφάλεια το σίδηρο και τα βαρέα μέταλλα (όπως χαλκό και μόλυβδο) αλλά και άλλες επικίνδυνες ουσίες που ενδεχομένως βρίσκονται στο νερό, ενώ παράλληλα αφαιρούν την περιττή σκληρότητα του νερού.

Το αποτέλεσμα είναι να έχουμε μετά το φιλτράρισμα πιο καθαρό και διαυγές νερό, περισσότερο εύγεστο και κυρίως υγειινό. Επίσης επιτυγχάνεται και σημαντική μείωση της συσσώρευσης αλάτων στις οικιακές συσκευές, όπως οι καφετιέρες και οι βραστήρες, διότι το φιλτραρισμένο νερό είναι απαλλαγμένο από τα περιττά άλατα. Τα φίλτρα πρέπει να αντικαθίσταται μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή. Κανάτες με φίλτρα νερού και ανταλλακτικά φίλτρα μπορείτε να βρείτε σε καταστήματα ηλεκτρικών και οικιακών ειδών και σε εξειδικευμένα καταστήματα υδραυλικών και εταιριών που προμηθεύουν εμφιαλωμένο νερό. Οι τιμές τους ξεκινούν από 18 Ευρώ.

Ποδήλατο. Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι στις μέρες μας επιλέγουν το ποδήλατο για τις καθημερινές μετακινήσεις τους μες στην πόλη. Η μεγάλη αύξηση στην τιμή της βενζίνης και του πετρελαίου, η έλλειψη χώρων στάθμευσης για τα αυτοκίνητα, η σημαντική επιβάρυνση της ατμόσφαιρας από καυσαέρια και η διαρκής κατασκευή και ανάπτυξη ενός δίκτυου ποδηλατοδρόμων σε όλες τις πόλεις της Ελλάδος, έχουν συμβάλει σημαντικά στην αύξηση της χρήσης του ποδηλάτου ως μέσου μετακίνησης. Παράλληλα, το ποδήλατο αποτελεί τρόπο άσκησης και άθλησης, αφού γυμνάζει ταυτόχρονα το αναπνευστικό, καρδιαγγειακό και μυϊκό σύστημα του ποδηλάτη, προσφέρει ευεξία και ευχαρίστηση στον χρήστη, συνδυάζοντας ταυτόχρονα το τερπνόν μετά του ωφελίμου.

Επίσης, η χρήση του ποδηλάτου αποτελεί το καλύτερο μέσο για την ψυχική υγεία και ηρεμία του χρήστη, δεδομένου ότι οι συνθήκες της ζωής και η καθημερινότητα μας έχει αναγκάσει τις περισσότερες ώρες στους ίδιους μονότονους ρυθμούς και σε καθιστική ζωή. Στην αγορά διατίθενται ποδήλατα διαφόρων τύπων και χαρακτηριστικών, ανάλογα με την χρήση για την οποία προορίζονται (ποδήλατα δρόμου, βουνού, ταχύτητας κλπ.). Οι τιμές τους ξεκινούν από 100 περίπου Ευρώ και μπορεί κάποιος να τα βρεί σε καταστήματα πώλησης ποδηλάτων/μοτοποδηλάτων.

Ρολόι- Μετρητής παλμών. Πολύ καλό δώρο για όσους ήδη αθλούνται τρέχοντας, κολυμπώντας ή περπατώντας είναι το ρολόι που μετρά τους παλμούς της καρδιάς. Διατίθενται σε προσιτές τιμές και τα περισσότερα είναι αδιάβροχα στα 50m, ώστε ο χρήστης να μπορεί να τα χρησιμοποιήσει και στο κολύμπι. Το ρολόι αυτό πέραν των γνωστών λειτουργιών (ένδειξη ώρας, ημερομηνίας, χρονόμετρο κλπ) έχει την ιδιότητα ότι μετράει τους καρδιακούς παλμούς με ακρίβεια.

Αυτό επιτυγχάνεται στα περισσότερα ρολόγια αυτού του τύπου με την τοποθέτηση του δείκτη σε έναν ειδικό αισθητήρα του ρολογιού. Η χρησιμότητα και η ευκολία στην χρήση τους έγκειται στο ότι δεν απαιτείται ο χρήστης να φοράει την ειδική ζώνη στο στήθος του προκειμένου να μετράται η καρδιακή του συχνότητα.

Κάποια ρολόγια διαθέτουν λειτουργία για την προειδοποίηση του χρήστη σε περίπτωση που οι παλμοί της καρδιάς του ανέβουν επικίνδυνα, ενώ ορισμένοι τύποι ρολογιών διαθέτουν πρόσθετες λειτουργίες όπως ένδειξη για την κατανάλωση θερμίδων σε kcal και την κατανάλωση λίπους, ειδικά ατομικά προγράμματα προπόνησης προσαρμοσμένα στις ανάγκες του χρήστη και λειτουργία gps για την καταγραφή των διαδρομών και των αποστάσεων που διήνυσε ο χρήστης με σχετική αναφορά στην κατανάλωση ενέργειας, μέσο όρο καρδιακής συχνότητας. Ρολόγια αυτού του τύπου μπορείτε να βρείτε στο ηλεκτρονικό εμπόριο, αλλά και σε καταστήματα πώλησης αθλητικών ειδών και ρολογιών. Οι τιμές τους ξεκινάνε από τα 25 Ευρώ και ανάλογα με τις λειτουργίες και τις δυνατότητες που παρέχουν στον χρήστη, οι τιμές ανεβαίνουν.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας