Λόγω διαφορών στα γονίδια, την ανατομία και τα επίπεδα ορμονών, ορισμένες νόσοι επιτίθενται στις γυναίκες πιο συχνά σε σχέση με τους άντρες- και το αντίστροφο. Ωστόσο, αν σκεφτόμαστε τις νόσους στις οποίες οι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες, ως γυναικείες, μπορεί να γίνουν οδηγηθούν οι άντρες σε κίνδυνο σοβαρών προβλημάτων υγείας.

Ακολουθούν 7 γυναικείες νόσοι που μπορούν επίσης να ‘’χτυπήσουν’’ και τους άντρες. Αν εμφανίσετε συμπτώματα μην αφήσετε το φύλο σας να σας εμποδίσει από την αγωγή.

Οστεοπόρωση

Η οστεοπόρωση μειώνει την πυκνότητα των οστών και τα καθιστά πιο ευάλωτα σε κατάγματα. Μια στις 3 γυναίκες αντιμετωπίζει κίνδυνο αλλά και 1 στους 5 άντρες.
Οι γυναίκες εμφανίζουν γρήγορη οστική απώλεια μετά την εμμηνόπαυση, αλλά στα 65-70 χρόνια οι άντρες χάνουν οστική μάζα με περίπου τον ίδιο ρυθμό.
Προβλήματα νεφρών και θυρεοειδούς, έλλειψη βιταμίνης D και παρατεταμένη έκθεση σε θεραπείες με στεροειδή κατά του καρκίνου και αντιεπηληπτικά, σας θέτουν περισσότερο σε κίνδυνο. Μπορεί ενδεχομένως να μην έχετε συμπτώματα, επομένως ρωτήστε τον γιατρό σας για εξέταση οστικής πυκνότητας.

Καρκίνος μαστού

Οι γυναίκες εμφανίζουν καρκίνο μαστού πιο συχνά από τους άντρες επειδή έχουν περισσότερο μαστικό ιστό. Αν και μόνο περίπου το 1% όλων των καρκίνων μαστού επηρεάζει τους άντρες, η έρευνα δείχνει ότι η εμφάνιση ακολουθεί αυξητική τάση. Οι άντρες σπάνια αντιλαμβάνονται τα προειδοποιητικά σημάδια, επομένως ο καρκίνος αφήνεται να αναπτυχθεί. Για αυτό οι άντρες συνήθως δεν επιζούν τόσο όσο οι γυναίκες όταν τεθεί η διάγνωση.
.
Αν είστε πάνω από 50 ετών ή παχύσαρκος έχετε περισσότερο κίνδυνο. Προσέξτε για ασυνήθιστα ογκίδια ή ανωμαλίες του δέρματος στο στήθος.

Προβλήματα θυρεοειδούς

Ο θυρεοειδής είναι μικρός αδένας στη μέση του κάτω μέρος του λαιμού σας και παράγει ορμόνες για τον έλεγχο του μεταβολισμού. Αν παράγει πολλές, προκύπτει υπερθυρεοειδισμός. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν

  • Κούραση
  • Απώλεια βάρους
  • Προβλήματα μνήμης
  • Ξηρό δέρμα και μαλλιά

Αν ο θυρεοειδής δεν παράγει αρκετές ορμόνες, προκύπτει υποθυρεοειδισμός. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν

  • ευερεθιστότητα
  • μυϊκή αδυναμία
  • διαταραχές ύπνου

Οι γυναίκες έχουν 5-8 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κάποιου είδους νόσο του θυρεοειδούς σε σχέση με τους άντρες αλλά οι άντρες παρόλα αυτά μπορούν να επηρεαστούν.

Διατροφικές διαταραχές

Καθώς όλο και περισσότεροι άντρες νιώθουν την πίεση να είναι αδύνατοι και να φαίνονται ωραίοι, περισσότεροι πέφτουν θύματα των διατροφικών διαταραχών.

Μόνο το 10-15% των ανθρώπων με ανορεξία ή βουλιμία είναι άντρες, αλλά η επίδραση μπορεί να είναι το ίδιο αρνητική.
Οι άντρες είναι επίσης λιγότερο πιθανό να αναζητήσουν αγωγή, γεγονός που τους αφήνει περισσότερο σε κίνδυνο για επιπλοκές όπως καρδιακά προβλήματα, οστική απώλεια, οργανική ανεπάρκεια και θάνατο.
Αθλητές, παχύσαρκα αγόρια, άντρες με προβλήματα φύλου και όσοι έχουν άγχος ή είναι τελειομανείς αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο.
Λοιμώξεις του ουροποιητικού

Λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης είναι πιο συχνές σε γυναίκες, αλλά μπορούν να τις εμφανίσουν και οι άντρες-ιδιαίτερα άντρες με υπερτροφία του προστάτη, λίθους στα νεφρά ή μη φυσιολογική στένωση της ουρήθρας.

Η αγωγή περιλαμβάνει αντιβιοτικά και συνήθως είναι πολύ αποτελεσματική αλλά οι άντρες πρέπει να γνωρίζουν τα συμπτώματα, που περιλαμβάνουν

  • Συχνουρία
  • Θολά ούρα ή ούρα με αίμα
  • Ισχυρή τάση για ούρηση
  • Αίσθηση καψίματος ή τσουξίματος κατά τη διάρκεια της ούρησης
  • Χαμηλό πυρετό

Κατάθλιψη

Οι γυναίκες έχουν διπλάσιες πιθανότητες σε σχέση με τους άντρες να διαγνωστούν με κατάθλιψη αλλά μπορεί να οφείλεται στο ότι τα συμπτώματα είναι διαφορετικά. Οι γυναίκες μπορεί να αισθάνονται λυπημένες και να κλαίνε πιο συχνά, ενώ οι άντρες είναι πιο πιθανό να εμφανίζουν θυμό, ευερεθιστότητα και αποθάρρυνση.

Οι άντρες μπορεί ενδεχομένως να καταφύγουν σε φάρμακα ή αλκοόλ, ή να επιλέξουν επικίνδυνες συμπεριφορές. Λόγω των συγκεκριμένων διαφορών πολλοί διαφεύγουν της διάγνωσης. Χωρίς αγωγή, η κατάθλιψη πιθανόν επιδεινώνεται.
Ερυθηματώδης λύκος

Περίπου το 90% όσων διαγιγνώσκονται με λύκο είναι γυναίκες αλλά πρόκειται για αυτοάνοση νόσο που μπορεί να χτυπήσει και τους άντρες. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν.

  • Οίδημα και πόνο στις αρθρώσεις
  • Πολύ μεγάλη κούραση
  • Μυϊκή αδυναμία
  • Ανεξήγητο πυρετό
  • Τριχόπτωση
  • Οίδημα ποδιών
  • Πρησμένους αδένες
  • Πρησμένα μάτια
  • Πληγές στο στόμα


Η νόσος αντιμετωπίζεται παρόμοια στα δυο φύλα. Ο γιατρός σας μπορεί να παραβλέψει τη νόσο επειδή είναι σπάνια στους άντρες. Αν έχετε συμπτώματα, ρωτήστε για εξετάσεις.

Έρευνες δείχνουν ότι οι άντρες είναι λιγότερο πιθανό από τις γυναίκες να ασχολούνται με την υγεία τους.
Είναι 25% λιγότερο πιθανό από τις γυναίκες να έχουν επισκεφτεί τον γιατρό την περσινή χρονιά και σχεδόν 40% πιθανότερο να έχουν παραλείψει τις εξετάσεις που τους έχουν συστήσει.

Επίσης έχουν 1,5 φορές περισσότερες πιθανότητες θνησιμότητας από καρδιακή νόσο, καρκίνο και αναπνευστικές νόσους και πεθαίνουν κατά μέσον όρο 5 χρόνια νωρίτερα από τις γυναίκες.
Αν δεν αισθάνεστε καλά, ρωτήστε τον γιατρό σας. Με την κατάλληλη αγωγή μπορείτε να τα πάτε καλά.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο