Ασκηθείτε

Πονάτε, επομένως δεν ασκείστε. Ωστόσο χωρίς άσκηση μπορεί να χάσετε μυϊκό τόνο και δύναμη και ο πόνος να επιδεινωθεί. Ακόμα και η ελαφριά άσκηση απελευθερώνει ενδορφίνες, οι οποίες ανεβάζουν τη διάθεση και μπλοκάρουν τον πόνο. Ρωτήστε τον γιατρό σας αν οι αερόβιες ασκήσεις, το στρέτσιγκ ή οι ασκήσεις ενδυνάμωσης μπορούν να δώσουν στο σώμα σας την ώθηση και την ανακούφιση που χρειάζεται.

Αναπνοές- διαλογισμός

Λίγοι άνθρωποι βρίσκουν το χρόνο να σταματήσουν αυτό που κάνουν και να ηρεμήσουν το μυαλό τους.
Οι βαθιές αναπνοές και ο διαλογισμός αποτελούν τεχνικές ρύθμισης του στρες που χαλαρώνουν το σώμα σας, βοηθώντας στη μείωση του πόνου. Μιλήστε με τον γιατρό σας για να μάθετε περισσότερα αλλά στο μεταξύ επιβραδύνετε τους ρυθμούς, κλείστε τα μάτια….εισπνεύστε…εκπνεύστε.

Aποφύγετε το αλκοόλ

Χρειάζεστε καλό βραδινό ύπνο για να ανακουφίσετε το στρες που ο πόνος ρίχνει στο σώμα σας. Αν και το αλκοόλ μπορεί να σας βοηθήσει να αποκοιμηθείτε, καθώς μεταβολίζεται προάγει το ρηχό ύπνο, μειώνει τον σημαντικό ύπνο REM, ενώ μπορεί ακόμα και να σας ξυπνήσει με αποτέλεσμα μια λιγότερο χαλαρωτική νύχτα.

Διακόψτε το κάπνισμα

Ορισμένοι άνθρωποι βρίσκουν προσωρινή ανακούφιση από το στρες και τον πόνο με το τσιγάρο. Η ειρωνεία είναι πως το κάπνισμα μπορεί να συμβάλλει στον πόνο μακροπρόθεσμα. Επιβραδύνει την ίαση, επιδεινώνει το κυκλοφορικό και αυξάνει τον κίνδυνο εκφυλιστικών προβλημάτων στο δίσκο, αιτία πόνου στη μέση. Αν χρειάζεστε κίνητρο να διακόψετε το κάπνισμα σκεφτείτε την ανακούφιση από τον πόνο. Συζητήστε με τον γιατρό σας τον τρόπο διακοπής.

Να τρώτε καλύτερα

Αν ζείτε παρέα με τον χρόνιο πόνο θα πρέπει να βοηθάτε το σώμα σας, όχι να το εμποδίζετε. ‘Ενας τρόπος να το κρατήσετε ισχυρό είναι η ισορροπημένη διατροφή. Η σωστή διατροφή βελτιώνει το σάκχαρο στο αίμα, βοηθά στη διατήρηση του βάρους, μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και βοηθά την πέψη. Στοχεύστε σε διατροφή με προϊόντα ολικής αλέσεως, φρέσκα φρούτα και λαχανικά και πρωτεΐνες χαμηλών λιπαρών.

Ημερολόγιο πόνου

Το ημερολόγιο πόνου μπορεί να είναι καλός τρόπος να βοηθήσετε τον γιατρό σας να καταλάβει και να αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά τον χρόνιο πόνο σας. 

Στο τέλος κάθε ημέρας γράψτε ένα σκορ πόνου, μεταξύ 1 και 10. Στη συνέχεια σημειώστε αυτό που κάνατε τη συγκεκριμένη ημέρα και πώς σας έκαναν να αισθάνεστε οι δραστηριότητες.
Την επόμενη φορά που θα δείτε τον γιατρό πάρτε το ημερολόγιο και συζητήστε τα ευρήματα.

Προγραμματίστε χαλάρωση και βάλτε όρια

Με τη φροντίδα της ψυχικής και σωματικής σας υγείας μπορείτε να ρυθμίσετε καλύτερα τον πόνο.
Μπορεί να χρειαστεί να αρνηθείτε προσκλήσεις αν χρειάζεστε χαλάρωση. ‘Η να προγραμματίσετε τακτικά μασάζ ή γεύμα με φίλους για να ανέβει το ηθικό σας.
Ο τρόπος που φροντίζετε τον εαυτό σας είναι μοναδικός για εσάς και εξαρτάται από εσάς.

‘’Αφαιρεθείτε’’

‘Ηδη ξέρετε ότι η εστίαση στον πόνο τον κάνει χειρότερο. Μια συνταγή για ανακούφιση είναι να είστε απασχολημένοι με δραστηριότητες που κάνουν το μυαλό σας να ξεχνά τον πόνο. Μπορείτε να κάνετε μαθήματα μαγειρικής, για παράδειγμα, ή να μάθετε σκι. Ακόμα και αν δεν μπορείτε να ελέγξετε τον πόνο μπορείτε να ελέγξετε την υπόλοιπη ζωή σας. Αρχίστε!

Γνωρίστε τα φάρμακά σας

Καταλάβετε τα φάρμακα που λαμβάνετε, τι κάνουν για εσάς, καθώς και τις παρενέργειες. Εκπαιδεύστε τον εαυτό σας στη συνέχεια σε άλλες επιλογές αγωγής. Ο στόχος είναι να έχετε φυσιολογική διάθεση και επίπεδο δραστηριότητας- αν όχι, τότε ένα διαφορετικό φάρμακο θα μπορούσε να είναι καλύτερο για εσάς. Η δουλειά σας είναι να δράτε, να ρωτάτε και να ζητάτε απαντήσεις.

Δεν είστε μόνοι

Δεν είστε ο μόνος άνθρωπος που πονά. Η αναζήτηση παρέας είναι η πιο σημαντική συνήθεια που θα σας βοηθήσει στην αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου.

Πείτε στους φίλους και την οικογένεια τι αισθάνεστε επειδή αλλιώς δεν θα γνωρίζουν. Ζητήστε βοήθεια. Μάθετε περισσότερα για την πάθησή σας και μοιραστείτε αυτά που γνωρίζετε με άλλους.

 

Πηγές:
Ξένος τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα