Σχεδόν όλοι έχουμε πόνο στο στομάχι κάποια περίοδο της ζωής μας. Για αυτόν μπορεί να ευθύνεται οποιοδήποτε όργανο στην κοιλιακή χώρα.

Ο στομαχόπονος μπορεί να διαρκεί λίγο, να εμφανίζεται και να υποχωρεί ή να εμφανίζεται μετά το φαγητό.
Οι γιατροί μπορούν να πραγματοποιήσουν εξετάσεις για να περιοριστούν τα πιθανά αίτια, δήλωσε ο γαστρεντερολόγος Vivek Kaul, του University of Rochester Medical Center στο Rochester.

Χολολιθίαση

Οι πέτρες στη χολή είναι πέτρες που δημιουργούνται στη χοληδόχο κύστη. Προκαλούν οίδημα και μπορούν να μπλοκάρουν τον πόρο στο έντερο οδηγώντας σε πόνο. Ο πόνος τείνει να χτυπά τη δεξιά πλευρά στο πάνω μέρος της κοιλιάς, ιδιαίτερα μετά από λιπαρά γεύματα.

Τέτοια γεύματα κάνουν τη χοληδόχο κύστη να συστέλλεται. Αν εμφανίσει φλεγμονή, κάθε τέτοια συστολή θα μεγεθυνθεί και συνήθως θα οδηγήσει σε πόνο.

Παγκρεατίτιδα

Η φλεγμονή του παγκρέατος μπορεί να προκαλέσει πόνο στο άνω ή στο μέσο μέρος της κοιλιάς. Ορισμένοι άνθρωποι έχουν αντανακλαστικό πόνο που κατευθύνεται δεξιά προς την πλάτη.

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

‘Ενοχο μπορεί να είναι το πολύ αλκοόλ, σύμφωνα με τον Dr. Kaul, όπως και η χολολιθίαση.
Η πάθηση μπορεί να προκαλέσει πόνο στο άνω μέρος του στομάχου και το κάτω μέρος του στήθους όπως και καούρες.

Οι λανθασμένες τροφές, για παράδειγμα οι λιπαρές, μπορούν να επιδεινώσουν την κατάσταση. Η απώλεια βάρους, η παρακολούθηση της διατροφής και φάρμακα μπορούν επίσης να βοηθήσουν.

Δυσανεξία στη λακτόζη

Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν δυσανεξία στη λακτόζη. Σε ορισμένες περιοχές του κόσμου όσοι εμφανίζουν δυσανεξία στη λακτόζη είναι περισσότεροι από όσους μπορούν να χωνέψουν σωστά.

Η διαταραχή προκαλεί ελαφρύτερο πόνο στην κοιλιά, φούσκωμα, διάρροια, αέρια και δυσπεψία.
Η λύση; Παραλείψτε τα γαλακτοκομικά.

Παρενέργειες φαρμάκων

Όλα τα φάρμακα έχουν παρενέργειες και ορισμένες φορές σε αυτές περιλαμβάνεται ο πόνος στην κοιλιά.

Τα βιφωσφονικά που εμποδίζουν την οστεοπόρωση μπορούν να προκαλέσουν οίδημα και επίμονο πόνο στο χαμηλότερο μέρος του οισοφάγου.

Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη όπως η ιβουπροφένη και η ασπιρίνη μπορούν επίσης να προκαλέσουν οίδημα στο τοίχωμα του στομάχου και να οδηγήσει ακόμα και σε έλκος.

Εκκολπωματίτιδα

Η εκκολπωματίτιδα είναι φλεγμονή των εκκολπωμάτων στα τοιχώματα του εντέρου.

Στα συμπτώματα περιλαμβάνονται οι κράμπες στο χαμηλό μέρος της κοιλιάς.
Μπορεί να βοηθήσει η πλούσια σε ίνες διατροφή.
Πιο σοβαρές περιπτώσεις έχουν πόνο και μπορεί να χρειαστούν νοσηλεία ή εγχείρηση.

Δυσανεξία στη γλουτένη

Ορισμένοι άνθρωποι αντιδρούν άσχημα στη γλουτένη, πρωτεΐνη που βρίσκεται στο αλεύρι και το κριθάρι. Η πιο σοβαρή μορφή ονομάζεται κοιλιοκάκη.

Ο Dr. Alaradi εξηγεί ότι η γλουτένη προκαλεί βλάβη στο λεπτό έντερο. Δεν δουλεύει φυσιολογικά, επομένως δεν απορροφά θρεπτικές ουσίες. Ειδικοί και ασθενείς ενημερώνονται όλο και περισσότερο για την πάθηση που προκαλεί αέρια, φούσκωμα πόνο και κούραση.

Ενδομητρίωση

Η ενδομητρίωση εμφανίζεται όταν κύτταρα του τοιχώματος της μήτρας δραπετεύουν και αρχίζουν να αναπτύσσονται σε άλλες περιοχές του οργανισμού, συνήθως στην πυελική χώρα.
Πόνος, ακανόνιστη περίοδος και υπογονιμότητα μπορούν να προκύψουν.

Προβλήματα θυρεοειδούς

Παρόλο που ο θυρεοειδής αδένας βρίσκεται στο λαιμό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα χαμηλότερα στο σώμα.

Ο Dr. Alaradi εξηγεί ότι ο θυρεοειδής ρυθμίζει αρκετές λειτουργίες στο σώμα και η πεπτική οδός είναι ένα από τα συστήματα. Στον υπερθυρεοειδισμό παρατηρείται διάρροια και κράμπες στην κοιλιά. Στον υποθυρεοειδισμό μπορεί να παρατηρηθεί πόνος από αέρια και δυσκοιλιότητα.

Παράσιτα

Κανείς δεν θέλει να σκεφτεί ότι τα συμπτώματα στο στομάχι μπορεί να οφείλονται σε παράσιτα. Ωστόσο συμβαίνει.
Υπάρχουν πολλά είδη. Μια πηγή τους είναι οι τροφές που έχουν μολυνθεί ή που δεν έχουν μαγειρευτεί επαρκώς.

Σκωληκοειδίτιδα

Οι περισσότεροι ασθενείς με σκωληκοειδίτιδα εμφανίζουν ξαφνικό πόνο που μπορεί να είναι αρκετά κακός ώστε να χρειάζεται να επισκεφτούν τα επείγοντα.

Η νόσος είναι πιο συχνή στα παιδιά και τους νέους και συνήθως αρχίζει με πόνο στη μέση της κοιλιάς που επεκτείνεται στο χαμηλότερο δεξί μέρος της.

Αν δεν αφαιρεθεί η σκωληκοειδίτιδα μπορεί να διαρραγεί οδηγώντας σε περιτονίτιδα, που είναι απειλητική για τη ζωή.

Έλκη

Το πεπτικό έλκος είναι συνήθης αιτία του πόνου στην κοιλιά.

Ο πόνος συνήθως εστιάζεται στη μέση και άνω περιοχή της κοιλιάς και ορισμένες φορές συμβαίνει μετά τα γεύματα.

Σημαντικές αιτίες είναι τα φάρμακα NSAID και το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού.
Πολλές τσίχλες χωρίς ζάχαρη

Αν καταναλώνετε πολύ σορβιτόλη που περιέχεται σε ορισμένα προϊόντα χωρίς ζάχαρη μπορείτε να εμφανίσετε πόνο και διάρροια.
Ο περιορισμός διορθώνει τα συμπτώματα.

Στρες

Το στρες μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους, υπέρταση, αυπνία και προβλήματα στο στομάχι. Η κατάθλιψη έχει συνδεθεί με προβλήματα στο πεπτικό, όπως και με το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.
Σύμφωνα με έρευνα, η κατάθλιψη μπορεί να προκαλεί τον στομαχόπονο ή ο συνεχής στομαχόπονος μπορεί να οδηγήσει εύκολα σε άγχος και κατάθλιψη.

Τροφική δηλητηρίαση

Η τροφική δηλητηρίαση από ιούς ή βακτήρια μπορεί να προκαλέσει πόνο στο στομάχι μαζί με διάρροια και εμετούς.
Ο Dr. Alaradi δήλωσε ότι σε σπάνιες περιπτώσεις η τροφική δηλητηρίαση μπορεί να είναι σοβαρή ή μοιραία. Γενικά τα συμπτώματα συνήθως διαρκούν περίπου 1-2 ημέρες

Ωστόσο, αν έχετε ιογενή γαστρεντερίτιδα μπορεί να διαρκεί περισσότερο.

Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου

Αποτελεί φλεγμονή στο εσωτερικό του λεπτού ή του παχέος εντέρου, εξηγεί ο Dr. Alaradi Περιλαμβάνει τη νόσο του Κρον και την ελκώδη κολίτιδα.

Η φλεγμονή μπορεί να προκαλέσει μπλοκάρισμα και να οδηγήσει σε πόνο στην κοιλιά, μαζί με διάρροια και αιμορραγία από τον πρωκτό. Τα συμπτώματα είναι χρόνια.
Η πάθηση πρέπει να παρακολουθείται στενά, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερο σοβαρά προβλήματα ακόμα και καρκίνο, αργότερα.

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Το σύνδρομο δεν είναι το ίδιο με τη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου. Αν και η δεύτερη μπορεί να οδηγήσει επίσης σε χρόνιο πόνο στην κοιλιά και στις συνήθειες του εντέρου δεν είναι φλεγμονώδης νόσος και δεν σχετίζεται με αιμορραγία από το ορθό, σύμφωνα με τον Dr. Alaradi.

Γενικά επηρεάζει περισσότερες γυναίκες από άντρες, θεωρείται λιγότερο σοβαρή από τη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου και μπορεί να ρυθμιστεί μέσω αντιμετώπισης τω συμπτωμάτων όπως τα παυσίπονα.

Καρκίνος

Δεν είναι συχνό αλλά ο καρκίνος σε κάποιο όργανο της κοιλιάς μπορεί να προκαλέσει στομαχικό πόνο, συνήθως στα προχωρημένα στάδια, δήλωσε ο Dr. Alaradi.

Υπάρχουν συνήθως άλλα συμπτώματα, όπως απώλεια όρεξης και βάρους, εμετοί, επίμονο φούσκωμα και πρόσφατες αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου.

 

Πηγές:
Ξένος τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία διπλασιάζει τις πιθανότητες για μελλοντική εμφάνιση πολλαπλής σκλήρυνσης [μελέτη]
Για τη σημασία της θρησκευτικότητας και της πνευματικότητας στην ενίσχυση της ψυχικής και σωματικής ευεξίας μίλησε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης
Λιγότερη καθιστική ζωή κατά μισή ώρα μειώνει την υπέρταση στους ηλικιωμένους [μελέτη]