Τα αντιβιοτικά κυκλοφορούν στην παγκόσμια αγορά φαρμάκων μόλις τον τελευταίο αιώνα, αλλά η σχέση αντιβιοτικών και μικροβίων είναι γνωστή ήδη από τη δεκαετία του 1940. Από τη μία πλευρά, η υπερβολική χορήγησή τους και από την άλλη η λανθασμένη χρήση τους, έχουν μειώσει την αποτελεσματικότητά τους.

Σύμφωνα με μελέτες, η κατάχρηση αντιβιοτικών οδηγεί σε μειωμένη δραστικότητα αυτών, ειδικότερα όταν χορηγούνται άσκοπα (ανάπτυξη μηχανισμών «αντοχής» από τα παθογόνα). Πρέπει να σημειωθεί ότι, η αντοχή των παθογόνων μικροοργανισμών στα αντιβιοτικά, δεν αποτελεί πρόβλημα μόνο για τον άρρωστο, αλλά και για το περιβάλλον του, καθώς οι άνθρωποι που βρίσκονται κοντά του αποικίζονται από το ίδιο παθογόνο και έχουν αυξημένες πιθανότητες να νοσήσουν εξαιτίας αυτού.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πολλές φορές τα τελευταία χρόνια έχει προειδοποιήσει για τις αρνητικές συνέπειες της υπερέκθεσης του ανθρώπινου οργανισμού στα αντιβιοτικά. Μάλιστα έχει χαρακτηρίσει σε έκθεσή του τα αντιβιοτικά ως «καταστροφή για την υγεία του μέλλοντος», προωθώντας κατά καιρούς καμπάνιες, κατά της μαζικής χρήσης αντιβιοτικών ουσιών. Στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγει και ο Οργανισμός Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον οποίο περίπου 23.000 άνθρωποι κάθε χρόνο προσβάλλονται από θανατηφόρες μολύνσεις, οι οποίες δεν είναι ιατρικά αντιμετωπίσιμες πλέον με τη χρήση αντιβιοτικών.

Σε πολλές χώρες του κόσμου η χρήση αντιβιοτικών είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη, παρά τα διεθνή επιστημονικά ευρήματα. Στην Κίνα για παράδειγμα, όταν ένα παιδί έχει ένα απλό κρυολόγημα, τότε του χορηγείται αμέσως ενδοφλέβια αντιβίωση. Στις ΗΠΑ, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, περίπου τα μισά από τα αντιβιοτικά που κυκλοφορούν, χορηγούνται χωρίς σοβαρό λόγο ή ακόμη βάσει λανθασμένων διαγνώσεων. Στην ΕΕ υπάρχουν αυστηρότεροι κανόνες σχετικά με τη χορήγηση αντιβιοτικών, η οποία γίνεται κατά κανόνα κατόπιν συνταγογράφησης. Παρόλα αυτά, σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, μπορεί κάποιος να προμηθευτεί αντιβιοτικά από συγκεκριμένα φαρμακεία και χωρίς συνταγογράφηση, ενώ η χρήση τους είναι γενικά διαδεδομένη. Αλλά ακόμα και εκεί που υπάρχει αυστηρός έλεγχος, τα φαινόμενα υπερκατανάλωσης είναι συνηθισμένα. Σύμφωνα με έρευνα γερμανικού ασφαλιστικού ταμείου, oι Γερμανοί γιατροί, συχνά συνταγογραφούν με μεγάλη ευκολία αντιβιοτικά, ακόμη και για το κοινό κρυολόγημα.

Αποτέλεσμα; Τα μικρόβια κάθε μέρα που περνά γίνονται πιο ανθεκτικά. Η αντοχή των μικροβίων στα αντιβιοτικά, καθιστά δυσχερή την αντιμετώπιση των λοιμώξεων που οφείλονται σε ανθεκτικά βακτήρια, γεγονός που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα δημόσιας υγείας σήμερα.

Ο ΠΟΥ κατέγραψε μόνο το 2012, 450.000 περιπτώσεις ανθεκτικότητας του ανθρώπινου οργανισμού, σε πολλά σκευάσματα κατά της φυματίωσης, καθώς επίσης και σε πολλά φάρμακα κατά κοινών λοιμώξεων. Ωστόσο το πρόβλημα αυτό μπορεί να αποβεί εξαιρετικά επικίνδυνο σε περιπτώσεις σοβαρών λοιμώξεων σε ευάλωτους ή βαριά άρρωστους οργανισμούς. Η χώρα μας κατέχει την πρώτη θέση στην κατανάλωση αντιβιοτικών και σε λοιμώξεις από πολυανθεκτικά βακτήρια.

premium.paratiritis

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο