Στις χώρες του δυτικού κόσμου, η εργασιακή κόπωση είναι και γνωστή σαν σύνδρομο “burn out”, που σημαίνει εξουθένωση, “κάψιμο”, εξάντληση από την κούραση της δουλειάς. Τα κύρια χαρακτηριστικά αυτής της κατάστασης είναι η σωματική, αλλά και πνευματική εξάντληση και είναι μία διαταραχή που υφίστανται πολλοί άνθρωποι στις μέρες μας, κυρίως όσοι εργάζονται πολλές ώρες.

Αν σκεφτεί κανείς ότι οι σημερινοί εργαζόμενοι για να διατηρήσουν τη θέση εργασίας τους, καταβάλλουν όλο και μεγαλύτερη προσπάθεια να αυξήσουν την παραγωγικότητά τους, είναι απόλυτα λογικό να πλησιάζουν ή να καταλήγουν να εξοντώνονται ψυχικά, σωματικά και πνευματικά. Οι ώρες των εργαζομένων όλο και αυξάνονται, τα ωράρια δεν τηρούνται και η πρόοδος της τεχνολογίας δεν έχει βοηθήσει ιδιαίτερα σε αυτό. Αντίθετα έχει συμβάλει ώστε με λιγότερους ανθρώπους να επιτυγχάνονται μεγαλύτερα αποτελέσματα, ιδιαίτερα από διευθυντικά στελέχη και από εργαζόμενους που κατέχουν υπεύθυνες θέσεις.

Οι σημερινοί- ειδικά- νέοι, έχοντας διανύσει μια προστατευμένη διαδρομή από την παιδική ηλικία στην ενηλικίωση, πολύ συχνά δεν είναι κατάλληλα προετοιμασμένοι για τις απαιτήσεις που μπορεί να παρουσιαστούν σε μια θέση εργασίας που ανέλαβαν, ίσως και για πρώτη φορά. Έχοντας ήδη προσπαθήσει πολύ, σε σχέση με τους εργαζόμενους παλαιοτέρων γενεών, με σπουδές, μεταπτυχιακά κλπ. αισθάνονται ήδη τον οργανισμό τους καταβεβλημένο, αλλά και όχι τόσο προετοιμασμένο για αυτό το δύσκολο εργασιακό περιβάλλον που τους περιμένει, όταν θα πρέπει να είναι κανείς ευέλικτος, να έχει αντοχές και οργάνωση. Πολλοί όμως νέοι άνθρωποι, αλλά και μεγαλύτεροι, μπλέκονται σε έναν εργασιακό κυκεώνα, προσπαθώντας σε ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον και εξαιτίας της οικονομικής ανάγκης που έχουν, να διατηρήσουν τη θέση εργασίας που τόσο δύσκολα κατέκτησαν με οποιοδήποτε κόστος.

Ας δούμε παρακάτω τι μπορεί να κάνει κάποιος που αισθάνεται ότι φθάνει ή και ξεπερνάει τα όριά του στη δουλειά και πώς μπορεί να αντεπεξέλθει στις δυσκολίες, χωρίς να χάσει τη δυναμικότητα και την αποδοτικότητά του.

Καταρχήν, χρησιμοποιήστε σωστά το χρόνο σας. Αφήστε λίγο ελεύθερο χρόνο στο πρόγραμμά σας ώστε να μπορείτε να συνδυάσετε τις απαιτήσεις της επαγγελματικής ζωής, ταυτόχρονα με την οικογενειακή, χωρίς να τρέχετε να τα προλάβετε όλα.
Βάλτε κάποιες προτεραιότητες και ας μην τηρήσετε το πρόγραμμα κατά γράμμα. Για παράδειγμα, διαλέξτε και ξεχωρίστε τα πολύ επείγοντα και πρωτεύοντα θέματα της δουλειάς σας και κάποια δευτερεύοντα μεταθέστε τα ή προωθήστε τα σε άλλους εφόσον μπορείτε, αντί να γίνεστε συγκεντρωτικοί. Και πιο αποτελεσματικοί θα είστε, αλλά και πιο ήρεμοι.

Μην προσπαθείτε – όσο ικανοί και αν είστε – να στριμώξετε πολλά πράγματα στο σύντομο χρόνο που διαθέτετε κάθε φορά, όταν φτιάχνετε το πρόγραμμα της ημέρας. Θα καταλήξετε σε κατάσταση στρες, χωρίς εν τω μεταξύ να μπορείτε να διευθετήσετε ούτε τα μισά από τα θέματά σας χωρίς να εξαντληθείτε.

Προσπαθήστε να αφήνετε κάποια κενά ανάμεσα στη μία δουλειά που καταπιάνεστε και στην άλλη. Τα διαλείμματα στη δουλειά είναι απαραίτητα, όχι μόνο για να χαλαρώνουμε, αλλά και για να έχουμε το χρόνο να προσαρμοστούμε από το ένα θέμα στο άλλο, χωρίς να πιέζουμε τον εαυτό μας να προσαρμοστεί και να βρισκόμαστε σε διαρκή ένταση.

Τελευταία ακούγεται πολύ συχνά, η συμβουλή της απομάκρυνσης από την τεχνολογία. Διατηρήστε λοιπόν, κάποιο χρόνο για τον εαυτό σας, την οικογένεια, την προσωπική σας ζωή, κάποιο χρόνο κατά τον οποίο δεν θα έρχεστε σε επαφή με άτομα και χώρους που έχουν σχέση με το επάγγελμά σας (τηλέφωνα, μέιλ κλπ.). Το ίδιο ισχύει και για τις διακοπές σας. Για να έχουν το σωστό και ευεργετικό αποτέλεσμα, θα πρέπει να καταφέρνετε να απομακρυνθείτε όσο μπορείτε από οτιδήποτε σας υπενθυμίζει τις εργασιακές σας υποχρεώσεις και τον επαγγελματικό σας χώρο, γιατί η συσσωρευμένη σας κούραση θα συνεχίσει να επιδεινώνεται. Ο στόχος σε αυτήν την περίπτωση είναι να χαλαρώσετε με άλλες εικόνες και άλλο τρόπο σκέψης. Ξεχωρίστε λοιπόν τα αναγκαία, μιλήστε μόνο με όσους είναι απολύτως απαραίτητο ή και καθόλου και ξεκουραστείτε έστω και για το Σαββατοκύριακο.

Εάν μπορείτε να ελέγξετε με έναν τέτοιο τρόπο και να αξιολογήσετε τα επείγοντα από τα μη επείγοντα θέματα στον ελεύθερο χρόνο σας, τότε ίσως μπορέσετε να το καταφέρετε κάτι ανάλογο και τις υπόλοιπες ημέρες, αυτές που εργάζεστε. Με αυτόν τον τρόπο θα εξοικονομήσετε ενέργεια, θα χαλαρώνετε κάθε τόσο και θα πετύχετε να απαλλαγείτε από το σύνδρομο της εργασιακής εξόντωσης.

Σκεφτείτε τι είναι αυτό που σας ευχαριστεί περισσότερο και δράστε ανάλογα. Αν σας αρέσει ο χρόνος με την οικογένεια και τα παιδιά, βρείτε χρόνο να περνάτε κάποιες ώρες μαζί, έστω το βράδυ ή τα Σαββατοκύριακα, τρώγοντας όλοι μαζί ή διασκεδάζοντας. Ο χρόνος που αφιερώνετε στην προσωπική σας ζωή θα σας προστατεύσει από την ψυχική, αλλά και σωματική εξάντληση.

Τέλος, ξεκινήστε να περνάτε κάποιο χρόνο με δημιουργικές ασχολίες, όπως κάνοντας γυμναστική, συμμετέχοντας σε κάποιο άθλημα, πηγαίνοντας σινεμά ή θέατρο, βλέποντας τους φίλους σας. Οι αλλαγές παραστάσεων και θεμάτων στη ζωή σας, είναι μια μεγάλη προστασία και απομάκρυνση από το στρες και τις άσχημες σκέψεις και θα σας ενισχύσουν με ψυχική δύναμη. Αν αντίθετα οδηγείτε συνεχώς τον οργανισμό σας σε υπέρβαση των ορίων αντοχής του, κάποια στιγμή θα καταλήξετε να υποφέρετε από σωματικά, αλλά και ψυχολογικά προβλήματα.

Το πιο σπουδαίο είναι να φροντίζετε να διαχειρίζεστε το χρόνο σας, αλλά και την υγεία σας με το σωστό τρόπο. Οργανωθείτε έτσι, ώστε σε λιγότερο χρόνο εργασίας να καταφέρνετε πολλά από αυτά που επιδιώκετε, χωρίς να στρεσάρεστε έντονα. Και μην ξεχνάτε τη διατροφή: όσο πιεσμένοι από χρόνο και αν είστε, μην τρώτε πρόχειρα ό,τι βρίσκετε μπροστά σας ούτε μέσα σε 5 λεπτά. Αφιερώστε – όσο δύσκολο και αν είναι το ημερήσιο πρόγραμμά σας – λίγη ώρα που θα απολαύσετε ένα υγιεινό και ελαφρύ γεύμα στη δουλειά και ένα ευχάριστο δείπνο το βράδυ, χωρίς να σκέφτεστε τη δουλειά σας και να συνομιλείτε με τους συνεργάτες σας.

premium.paratiritis

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"ΑνθίΖΩ" με την ΑΚΟΣ στην Κύπρο
"Και τώρα...αγωνιζόμαστε" - Από το σοκ της διάγνωσης, στη μάχη με τον καρκίνο
Μ. Θεμιστοκλέους: Με ποιο νέο όργανο αλλάζουν διοίκηση του ΕΣΥ και υπουργείο Υγείας