Το ‘’κρύωμα’’ είναι ένας αδόκιμος όρος που χρησιμοποιείται συχνά από το κοινό για να υποδηλώσει ένα σύνολο συμπτωμάτων που ομοιάζουν με το κοινό κρυολόγημα (πόνος στο λαιμό, μπούκωμα, βήχας, πυρετός). Μία συνήθης δοξασία που μπορεί να έχει ωστόσο υπό προϋποθέσεις, μία δόση αλήθειας είναι ότι εάν κάποιος περπατά ξυπόλητος σε κρύο πάτωμα, ενώ οι θερμοκρασίες του περιβάλλοντος είναι χαμηλές, μπορεί να κρυώσει.

Είναι γεγονός ότι ιοί και μικρόβια με ποικίλα αντιγονικά χαρακτηριστικά (π.χ. αδενοϊοί, ρινοϊοί, ιοί παραγρίπης, αναπνευστικοί συγκυτιακοί ιοί) και όχι το κρύο πάτωμα εμπλέκονται στην παθογένεια του κοινού κρυολογήματος. Ωστόσο τα παπούτσια και το πάτωμα αποτελούν συχνά εστίες εναπόθεσης μολυσμένων αιωρούμενων σταγονιδίων ή αντικειμένων σε συνθήκες ενδημικής έξαρσης των ιών. Τα γυμνά πόδια επιμολύνονται στη συνέχεια και η μόλυνση των πυλών εισόδου του σώματος (μύτη στόμα) καθίσταται ευκολότερη, ιδιαίτερα όταν δεν τηρούνται ή τηρούνται πλημμελώς κανόνες υγιεινής, όπως στις εξής περιπτώσεις:

  • Όταν δεν πλένονται σχολαστικά τα πόδια πριν την κατάκλιση.
  • Όταν μετά την κοπή των νυχιών των ποδιών δεν έχει γίνει σωστό πλύσιμο χεριών. Κατά το πλύσιμο των χεριών αυτά πρέπει να πλένονται με νερό και σαπούνι τουλάχιστον επί είκοσι δευτερόλεπτα γιατί αυτός είναι ο ελάχιστος χρόνος που απαιτείται για να φονευτούν ιοί και μικρόβια. Κατά το πλύσιμο των χεριών, δεν πρέπει να αμελούνται οι πτυχές των δακτύλων οι περιοχές ανάμεσα από τα δάχτυλα, οι περιοχές κάτω από τα νύχια, οι καρποί, η ραχιαία και παλαμιαία επιφάνεια των δακτύλων.
  • Όταν κάποιος αγγίζει συχνά τις πατούσες του. 

Το πρόβλημα μπορεί να επιπλακεί περαιτέρω στην περίπτωση ατόμων που παρουσιάζουν δυσανεξία στο κρύο. Όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι χαμηλή κινητοποιούνται σύνθετοι νευρικοί αγγειακοί και ορμονικοί παράγοντες, υποθαλαμικά θερμορυθμιστικά κέντρα, που βοηθούν το σώμα να εξοικονομήσει την απαιτούμενη θερμότητα.

Όταν για ιδιοσυγκρασιακούς ή παθολογικούς λόγους η προσαρμογή αυτή είναι ατελής προκύπτει το παθολογικό πρόβλημα της δυσανεξίας στο κρύο. Η επαφή με το κρύο πάτωμα μπορεί να επιδεινώσει το αίσθημα των κρύων άκρων και της δυσανεξίας στα άτομα αυτά. Σύμφωνα με ορισμένες μελέτες η ατελής προσαρμογή στο κρύο και το αυξημένο stress που προκαλεί το κρύο σε ευαίσθητα άτομα μπορεί να μειώσει την αντίσταση του ανοσοποιητικού συστήματος και να αυξήσει την ευπάθεια σε επιτιθέμενα λοιμογόνα αίτια.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΟΔΥ: Τι συζητείται στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για τη "νόσο Χ"
Ξεπερνά τις προσδοκίες το νέο εμβόλιο κατά του RSV στους άνω των 60
Μελέτη: Μπορεί ένα επίθεμα νιτρογλυκερίνης να μειώσει τις εξάψεις της εμμηνόπαυσης;