Τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα εξαρτώνται από γενετικούς παράγοντες, καθώς και από παράγοντες του περιβάλλοντος. Ο τρόπος με τον οποίο ζούμε είναι δυνατόν να επηρεάσει τα επίπεδα της «κακής» (αύξηση) και της «καλής» (ελάττωση) χοληστερόλης στο αίμα. 

Δίαιτα για διατήρηση του «ιδανικού» σωματικού βάρους, η κατανάλωση τροφών που έχουν χαμηλή ποσότητα χοληστερόλης και η άσκηση για διατήρηση φυσιολογικού σωματικού βάρους έχουν σημαντική επίδραση στη χοληστερόλη.  Καταρχήν,  όσο πιο πολλή χοληστερόλη παίρνουμε με την τροφή τόσο υψηλότερη αυτή θα είναι στο αίμα- και το αντίθετο. Τροφές που περιέχουν υψηλή χοληστερόλη είναι όλα τα ζωικά λίπη, συμπεριλαμβανομένων φυσικά και των γαλακτοκομικών προϊόντων όταν από αυτά δεν έχει αφαιρεθεί το λίπος. Τα ψάρια και τα κοτόπουλα (εφ’ όσον έχει αφαιρεθεί η πέτσα), δεν έχουν μεγάλη ποσότητα χοληστερόλης, ενώ ο κρόκος του αυγού περιέχει μεγάλη ποσότητα αυτής. Τα έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα και οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, αλάτι και ζάχαρη πρέπει να αποφεύγονται, ενώ αντιθέτως, πρέπει να προτιμώνται τα λαχανικά και τα φρούτα. Οι τροφές που περιέχουν μεγάλη ποσότητα χοληστερόλης, επίσης πρέπει να αποφεύγονται. Η διατροφή δεν καθορίζει μόνον τη χοληστερόλη, αλλά και το βάρος του σώματος, το οποίο επίσης έχει σχέση με το μεταβολισμό των λιπών και τη χοληστερόλη. 

Ο ενδοκοιλιακός λιπώδης ιστός αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη καρδιακών και μεταβολικών παραγόντων κινδύνου, όπως παθολογικά επίπεδα χοληστερόλης, υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων και αντοχή στην ινσουλίνη (η αδυναμία του οργανισμού να ανταποκριθεί στην ινσουλίνη και να χρησιμοποιήσει την ινσουλίνη που παράγει). Οι παράγοντες αυτοί μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα την εμφάνιση διαβήτη, καρδιακού και εγκεφαλικού αγγειακού επεισοδίου ή άλλης καρδιαγγειακής νόσου.

Η άσκηση συντελεί στην αύξηση της «καλής» (HDL) χοληστερόλης. Συνεπώς, εκτός από τις άλλες ευεργετικές ενέργειες που ασκεί στο καρδιαγγειακό σύστημα, συμβάλλει και στη ρύθμιση της χοληστερόλης.

Έχει επίσης διαπιστωθεί ότι το κάπνισμα ελαττώνει την «καλή» (HDL) χοληστερόλη και αυξάνει την πιθανότητα πρόκλησης σπασμού των αγγείων. 

premium.paratiritis

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο