Ξυπνάμε μια μέρα, και ο λαιμός μας είναι τραχύς, πονάει, δυσκολευόμαστε να καταπιούμε. Όλοι το έχουμε ζήσει αυτό. Είναι το ξεκίνημα ενός κρυώματος, και αν δεν δράσουμε γρήγορα, τα συμπτώματα θα γίνουν χειρότερα. Αντί, όμως, να τρέξουμε στον γιατρό και να ζητήσουμε αμέσως αντιβιοτικά, ίσως να δοκιμάσουμε τις παρακάτω, πιο… σπιτικές λύσεις.

Αντιφλεγμονώδη

Η καλύτερη λύση είναι ένα μη συνταγογραφούμενο, μη-στεροειδές, αντιφλεγμονώδες παυσίπονο. Δηλαδή, τα κοινά παυσίπονα που όλοι έχουμε στο σπίτι μας που μπορούν να ελαττώσουν και τον πυρετό, αν υπάρχει, ανακουφίζοντάς μας ακόμα περισσότερο. Φροντίστε να μην ξεπεράσετε την προτεινόμενη δόση.

Αλατόνερο

Αυτό το γιατροσόφι λειτουργεί. Μια γαργάρα με χλιαρό αλατόνερο, αρκετές φορές μέσα στην ημέρα, μπορεί να μειώσει το πρήξιμο στον λαιμό και να χαλαρώσει τις βλέννες, βοηθώντας μας να αποβάλουμε περισσότερα βακτήρια.

Καραμέλες λαιμού

Όχι μόνο περιέχουν συστατικά που μπορούν να μουδιάσουν την περιοχή, αλλά ενισχύουν την παραγωγή σάλιου, διατηρώντας τον λαιμό μας υγρό. Και ανακουφίζουν σχεδόν άμεσα.

Σιρόπι

Ακόμα κι αν δεν έχετε ακόμα βήχα, ένα σιρόπι μπορεί να σας βοηθήσει. Αν πρέπει να βγείτε από το σπίτι, ζητήστε ένα σιρόπι που να μην φέρνει υπνηλία. Από την άλλη πλευρά, αν δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε το βράδυ λόγω του λαιμού σας, τα φάρμακα που φέρνουν υπνηλία θα σας βοηθήσουν αρκετά.

Ενυδατωθείτε

Είναι πάρα πολύ σημαντικό να ενυδατώνεστε, πίνοντας τακτικά νερό, όταν ο λαιμός σας είναι ερεθισμένος. Έτσι, ο οργανισμός σας θα μπορέσει να αντιμετωπίσει καλύτερα τους μικροοργανισμούς. Μην ξεχνάτε πόσο καλά μπορεί να μας κάνει να νιώσουμε μια ζεστή σούπα!

Υγρασία

Αν έχετε υγραντήρα χώρου, χρησιμοποιήστε τον. Το να κάθεστε σε ένα ξηρό δωμάτιο με πονεμένο λαιμό, θα κάνει απλώς τα συμπτώματά σας χειρότερα. Με τον υγραντήρα, θα μπορείτε να αναπνέετε πιο εύκολα, ανακουφίζοντας τα συμπτώματα.

Μια κουταλιά μέλι

Όλοι ξέρουμε πως ένα ποτήρι ζεστό γάλα με μέλι μπορεί να μας κάνει καλό. Μια κουταλιά μέλι μπορεί να μαλακώσει τον λαιμό μας, ενώ πιστεύεται πως κατέχει και αντιμικροβιακές ιδιότητες.

Ξεκούραση

Όπως και να το κάνουμε, η ξεκούραση είναι το πιο σημαντικό πράγμα που έχει ο οργανισμός μας ανάγκη όταν μας πλησιάζει ένα κρυολόγημα. Και επειδή το κρυολόγημα πρέπει να κάνει τον κύκλο του, όσο πιο ξεκούραστοι είμαστε, τόσο πιο γρήγορα θα μπορέσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα να το καταπολεμήσει. Αν, λοιπόν, ξυπνήσετε μια μέρα και ο λαιμός σας είναι ερεθισμένος, ίσως θα ήταν καλή ιδέα να επικοινωνήσετε με την δουλειά και να πάρετε μια μέρα άδεια, ώστε να αισθανθείτε καλύτερα (και να μην κολλήσετε το υπόλοιπο γραφείο).

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα