Αν πάσχετε από κάποια χρόνια πάθηση, υπάρχουν ορισμένες αλλαγές που θα σας βοηθήσουν να νιώσετε καλύτερα. Μπορεί να πρόκειται για αλλαγές στη φαρμακευτική σας αγωγή, κάποιο καινούριο πρόγραμμα γυμναστικής ή διατροφής—πότε όμως είναι η κατάλληλη στιγμή για να κάνετε αυτές τις αλλαγές;

Προφανώς, καμία αλλαγή σε ό,τι έχει να κάνει με την υγεία σας δεν πρέπει να γίνει αν δεν εγκριθεί πρώτα από τον γιατρό σας. Αλλά ας δούμε μερικές έξυπνες συμβουλές για το πώς μπορείτε να βελτιώσετε την ζωή σας…

Βάζουμε πάντα ρεαλιστικούς στόχους

Αν είμαστε έτοιμοι να πραγματοποιήσουμε αλλαγές, πρέπει να γνωρίζουμε τα όριά μας. Πρέπει να ξέρουμε τι θέλουμε να επιτύχουμε και πώς θα φτάσουμε εκεί, και έπειτα να χωρίσουμε την δουλειά που πρέπει να κάνουμε σε απλούς, εφικτούς στόχους.

Ψυχραιμία και υπομονή

Δεν γίνεται να δούμε τα αποτελέσματα που θέλουμε εν μια νυκτί. Αυτό δεν μπορεί να συμβεί ούτε στην υγεία μας, ούτε στην διατροφή, ούτε στη γυμναστική. Πρέπει πάντα να αναγνωρίζουμε ότι κάνουμε μικρά, αλλά σταθερά, βήματα για να φτάσουμε στο σημείο που θέλουμε. Από την στιγμή που ξέρουμε ποιοι είναι οι στόχοι μας, η αναμονή αξίζει—όπως και η σκληρή δουλειά.

Δεν τα παρατάμε

Ναι, μερικές φορές η αλλαγή χρειάζεται πολύ καιρό για να γίνει εμφανής—ίσως και μήνες. Αυτό δεν σημαίνει ότι, στα παρασκήνια έστω, δεν συμβαίνουν θετικά πράγματα. Και σίγουρα δεν σημαίνει ότι πρέπει να ενδώσουμε στην απογοήτευση και να τα παρατήσουμε.

Δεν ξεχνάμε τις δυσκολίες

Πολλές φορές, από τη φύση μας, ξεχνάμε τις δύσκολες στιγμές όταν τα πράγματα αρχίζουν να φαίνονται καλύτερα. Αν, για παράδειγμα, έχουμε αρχίσει να παρατηρούμε θετικές αλλαγές πάνω μας, αν δούμε πως εμφανίζονται λιγότερες εξάρσεις ή συμπτώματα της χρόνιας πάθησής μας, είναι πολύ εύκολο να σταματήσουμε αυτές τις καλές συνήθειες που μας οδήγησαν εκεί, πιστεύοντας πως όλα πλέον είναι καλά. Και κάπως έτσι ξεκινά από την αρχή εκείνος ο φαύλος κύκλος.

Δεν ξεχνάμε ότι η ψυχολογία παίζει ρόλο

Για παράδειγμα, τα placebo effect και nocebo effect. Το πρώτο είναι όταν λαμβάνουμε ένα “φάρμακο” που δεν περιέχει κάποια δραστική ουσία, αλλά πιστεύοντας ότι στην πραγματικότητα λαμβάνουμε κανονικό φάρμακο, νιώθουμε καλύτερα. Το δεύτερο είναι αυτό που συμβαίνει όταν λαμβάνουμε κανονική φαρμακευτική αγωγή, ο γιατρός μας έχει προειδοποιήσει για πιθανές παρενέργειες και εμείς νομίζουμε ότι τις βιώνουμε. Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι η ψυχολογία μας και οι προσδοκίες μας μπορούν ενεργά να επηρεάσουν το αποτέλεσμα της δουλειάς μας.

Οι κατάλληλες ερωτήσεις

Πρέπει να κάνουμε τακτικά στον εαυτό μας ερωτήσεις, για να μπορούμε να κρίνουμε καλύτερα αν κάτι που επιλέγουμε είναι βοηθητικό, αν έχει αποτέλεσμα. Για παράδειγμα:

  • Πώς με βοηθά αυτό που κάνω;
  • Ποιες – έστω μικρές – αλλαγές έχω παρατηρήσει;
  • Αισθάνομαι καλύτερα, σε συναισθηματικό, σωματικό ή ψυχολογικό επίπεδο;
  • Αν δεν βλέπω αποτελέσματα, μπορεί να έχω μεγάλες προσδοκίες ή οι στόχοι μου να μην είναι ρεαλιστικοί;

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο