Ποια είναι η σχέση σας με τον γιατρό σας;

Αρκετές μελέτες έχουν γίνει, προσπαθώντας να καθορίσουν πώς πρέπει να είναι η σχέση μεταξύ γιατρού και ασθενή, σε ποιες αρχές πρέπει να βασίζεται. Οι ερευνητές κατέληξαν στα εξής σημεία, που πρέπει να υπάρχουν ώστε να υπάρχει μια υγιής και λειτουργική σχέση με τον γιατρό μας.

Επικοινωνία

Η σωστή επικοινωνία είναι αναγκαία για μια καλή σχέση. Πολλές μελέτες έχουν αποδείξει ότι η αποτελεσματική επικοινωνία μεταξύ γιατρού και ασθενή έχει εκπληκτικά αποτελέσματα, βελτιώνοντας την ψυχολογία του ασθενούς, βοηθώντας τον να εμπιστευθεί περισσότερο και να ακολουθήσει πιστά τις οδηγίες του γιατρού του, αλλά και οδηγώντας σε σημαντικά μικρότερο κίνδυνο κάποιου ιατρικού λάθους.

Κατανόηση

Είναι αναγκαίο ο γιατρός να μπορεί να καταλάβει αυτά που αισθάνεται ο ασθενής του—σε σωματικό επίπεδο, αλλά και σε ψυχολογικό, και να δείχνει κατανόηση. Μελέτες έχουν αποδείξει πως όταν ο γιατρός είναι ικανός να δείξει ενσυναίσθηση, ο ασθενής νιώθει πολύ πιο ασφαλής και σίγουρος για την φροντίδα που λαμβάνει.

Εμπιστοσύνη

Όσο περισσότερη εμπιστοσύνη εμπνέει ο γιατρός στον ασθενή του, τόσο πιο εύκολο θα είναι για τον δεύτερο να μοιραστεί μαζί του με μεγαλύτερη άνεση τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει, τα συμπτώματα και τις ανησυχίες του, με αποτέλεσμα ο γιατρός να μπορεί να βγάλει διάγνωση με μεγαλύτερη ευκολία, και το πρόβλημα να αντιμετωπιστεί άμεσα.

Ειλικρίνεια

Τα νέα που μας δίνει ο γιατρός μας δεν γίνεται να είναι πάντα ευχάριστα. Και ο γιατρός έχει την υποχρέωση να μας ενημερώνει με απόλυτη ειλικρίνεια για κάθε κίνδυνο, φαρμακευτική παρενέργεια, και κάθε τι που θα προκύψει—χωρίς να ξεχνάει ποτέ, βέβαια, ότι τον τελικό λόγο (ειδικά σε πιο δύσκολες αποφάσεις) τον έχει ο ασθενής για το τι θα συμβεί στο σώμα του.

Όρια και επαγγελματισμός

Πρέπει να θυμόμαστε ότι η σχέση γιατρού και ασθενή δεν είναι φιλική, αλλά επαγγελματική, και πρέπει να παραμένει έτσι. Ο γιατρός δεν έχει λόγο να μοιράζεται με τον ασθενή πληροφορίες από την προσωπική του ζωή, φορτίζοντάς τον συναισθηματικά, και δεν πρέπει να μετακινεί ραντεβού κατά βούληση, απλά και μόνο για να βολέψει κάτι στην προσωπική του ζωή. Ο ασθενής, από την μεριά του, δεν πρέπει να ενοχλεί τον γιατρό συνεχώς με προσωπικά τηλεφωνήματα και επισκέψεις χωρίς ραντεβού στο ιατρείο, δείχνοντας ότι σέβεται τον χρόνο του γιατρού.

Ποια είναι η δική σας άποψη για το πώς πρέπει να είναι η σχέση ασθενή-γιατρού; Είστε ικανοποιημένοι από τον γιατρό σας; Πώς πιστεύετε ότι αυτές οι αρχές αντικατοπτρίζονται στην ελληνική πραγματικότητα;

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας