Το έχουμε ζήσει όλοι κάποια στιγμή, και ξέρουμε καλά πόσο δυσάρεστο είναι. Αναρωτιόμαστε τι πήγε στραβά: φάγαμε κάτι που μας πείραξε, μήπως κόλλησε το παιδί κάτι στο σχολείο;

Η διάρροια, συνήθως, προκαλείται από κάποιον ιό ή βακτήριο, και υποχωρεί σε δύο με τρεις ημέρες.  Είναι ιδιαίτερα δυσάρεστη, αλλά υπάρχουν πολλοί τρόποι να ανακουφιστούμε από τα συμπτώματά της, όπως και να την διώξουμε πιο σύντομα.

Πίνουμε πολλά υγρά

Ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους της διάρροιας είναι πως μας αφυδατώνει, συνεπώς πρέπει να αναπληρώνουμε αυτά τα υγρά που χάνονται. Πρέπει να πίνουμε αρκετό νερό, αλλά και να βάζουμε λίγο αλάτι στο φαγητό μας, ώστε να υπάρχει η σωστή ισορροπία ηλεκτρολυτών. Αποφύγετε τον καφέ, τα αναψυκτικά, τους χυμούς που δεν είναι 100% φυσικοί και τα ροφήματα που έχουν καθαρτική δράση, όπως ο χυμός δαμάσκηνου. Για σφοδρή διάρροια, καλύτερα να αποφεύγετε και αυτά, και να πίνετε μόνο νερό. Είναι, τέλος, καλή ιδέα να αποφεύγετε τα γαλακτοκομικά.

Επιστρέφουμε στα κλασικά

Ξέρουμε πως η πιο κλασική και δοκιμασμένη συνταγή για την διάρροια είναι αυτές οι τέσσερις τροφές: μήλο, μπανάνα, λευκό ρύζι και φρυγανιές. Οι μπανάνες, ειδικά, είναι πολύ χρήσιμες, καθώς μας αναπληρώνουν το κάλιο που χάνουμε με την διάρροια. Άλλες εύκολες τροφές που μπορούμε να φάμε για να βοηθήσουμε το στομάχι μας είναι η κοτόσουπα, οι πατάτες και η βρώμη. Αποφύγετε όσπρια, πράσινα λαχανικά και αναψυκτικά, καθώς μπορούν να φέρουν αέρια.

Παίρνουμε προβιοτικά

Τα προβιοτικά θα μας βοηθήσουν να ξεφορτωθούμε την διάρροια πιο γρήγορα, είτε τα προσλάβουμε από το φαγητό, είτε σε μορφή συμπληρώματος.  Τα προβιοτικά είναι ωφέλιμα βακτήρια που ζουν στο έντερό μας, και φροντίζουν για την καλή του λειτουργία. Αν ενισχύσουμε την παρουσία τους προσωρινά θα μειώσουμε την σφοδρότητα της διάρροιας, ακόμα και την διάρκειά της.

Αποφεύγουμε τα φάρμακα

Υπάρχουν φάρμακα με σκοπό να σταματήσουν την διάρροια, αλλά καλό θα ήταν να μην τα πάρετε, εκτός και αν ο γιατρός σας κρίνει πως είναι η κατάλληλη επιλογή. Ο σκοπός της διάρροιας είναι να διώξει από τον οργανισμό κάποια παθογόνο ουσία, και τα αντι-διαρροϊκά φάρμακα είναι σαν να μπλοκάρουμε την διαδικασία της ίασης.