Ποια είναι τα συμπτώματα που μας δείχνουν οτι έχουμε έλλειψη καλίου στον οργανισμό μας;

Κόπωση και αδυναμία

Το πρώτο σημάδι έλλειψης καλίου είναι η αδυναμία και η κούραση. Αυτό μπορεί να συμβεί με πολλούς τρόπους. Το κάλιο βοηθάει στην ρύθμιση των μυϊκών συσπάσεων. Όταν τα επίπεδα καλίου στο αίμα είναι χαμηλά, οι μυϊκές συσπάσεις μας είναι πιο αδύναμες. Επιπλέον, η έλλειψη καλίου δημιουργεί προβλήματα στο πώς ο οργανισμός μας αξιοποιεί τα θρεπτικά συστατικά, προκαλώντας αισθήματα κόπωσης. Υπάρχουν, επιπλέον, στοιχεία που δείχνουν ότι η έλλειψη καλίου μπορεί να εμποδίσει την παραγωγή ινσουλίνης, με αποτέλεσμα να αυξηθούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Κράμπες και σπασμοί

Οι κράμπες είναι ξαφνικές, ακούσιες συσπάσεις των μυών, και μπορεί να συμβούν όταν τα επίπεδα καλίου του αίματος είναι χαμηλά. Το κάλιο, μέσα στα κύτταρα των μυών, βοηθάει στην λήψη σημάτων από τον εγκέφαλο που προκαλούν τις (εκούσιες) συσπάσεις, και βοηθά στο να σταματήσουν, όταν απομακρύνεται. Με έλλειψη καλίου, τα σήματα του εγκεφάλου δεν μεταδίδονται σωστά, προκαλώντας πιο εκτεταμένες συσπάσεις, όπως οι κράμπες.

Προβλήματα στην πέψη

Τα προβλήματα του πεπτικού συστήματος έχουν πολλές πιθανές αιτίες και η έλλειψη καλίου είναι μία από αυτές. Το κάλιο επίσης παίζει ρόλο στη λήψη σημάτων από τον εγκέφαλο προς τους μύες του πεπτικού συστήματος, προκαλώντας τις αναγκαίες συσπάσεις για να μετακινηθεί και να χωνευτεί το φαγητό. Συνεπώς, με έλλειψη καλίου, αυτές οι συσπάσεις γίνονται πιο αδύναμες, και η πέψη επιβραδύνεται, προκαλώντας προβλήματα όπως φούσκωμα και δυσκοιλιότητα. Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει ότι σε συνθήκες πολύ σοβαρής έλλειψης, μπορεί να υπάρξει και παράλυση του εντέρου, αλλά χρειαζόμαστε περισσότερα δεδομένα για να το επιβεβαιώσουμε αυτό.

Φτερουγίσματα στην καρδιά

Τα φτερουγίσματα της καρδιάς συνήθως συσχετίζονται με το στρες, αλλά μπορούν να είναι και σύμπτωμα έλλειψης καλίου. Το κάλιο, όπως μετακινείται εντός και εκτός των κυττάρων της καρδιάς, βοηθά στη ρύθμιση των χτύπων της και τα χαμηλά επίπεδα καλίου μπορεί να το επηρεάσουν αυτό. Τέλος, τα φτερουγίσματα μπορεί να είναι και σημάδι αρρυθμίας, που επίσης έχει συσχετιστεί με την έλλειψη καλίου, και αποτελεί σοβαρό πρόβλημα. Σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις έλλειψης, μπορεί να υπάρχουν και προβλήματα στην αναπνοή, καθώς επηρεάζονται και οι πνεύμονες.

Μυϊκοί πόνοι και σφίξιμο

Οι μυϊκοί πόνοι και το σφίξιμο μπορεί να είναι σημάδι σοβαρής έλλειψης καλίου, και υπάρχει η πιθανότητα οι μύες να καταστρέφονται γρήγορα, μια πάθηση γνωστή και ως ραβδομυόλυση. Όταν πάσχουμε από σοβαρή έλλειψη καλίου, τα αιμοφόρα αγγεία συσφίγγονται και περιορίζουν την κυκλοφορία του αίματος προς τους μύες, που με την σειρά του σημαίνει ότι οι μύες μας λαμβάνουν λιγότερο οξυγόνο, πράγμα που μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ζημιές.

Μούδιασμα και φαγούρα

Το κάλιο είναι σημαντικό και για την σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος, και όσο πιο χαμηλά είναι τα επίπεδά του στο αίμα, τόσο αυξάνεται η πιθανότητα να μην υπάρχουν ισχυρά σήματα από το νευρικό σύστημα, προκαλώντας αυτά τα δύο συμπτώματα. Δεν είναι κακοήθη συμπτώματα, αλλά αν επιμένουν για πολύ καιρό, μπορεί να υπάρχει σοβαρότερο πρόβλημα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Κουκουράκης: Έρχονται ριζικές αλλαγές στην αντιμετώπιση του καρκίνου
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management