Aσθενείς με νεοδιαγνωσθέντα καρκίνο πνεύμονα έχουν μισές πιθανότητες θνησιμότητας από τη νόσο αν λάβουν το φάρμακο pembrolizumab, σε συνδυασμό με τη συνήθη χημειοθεραπεία. Αυτό προκύπτει από νέα στοιχεία κλινικής δοκιμής. Η κλινική δοκιμή συνέκρινε τη συνήθη  χημειοθεραπεία και το φάρμακο pembrolizumab έναντι χημειοθεραπείας μόνο. Ανακάλυψε ότι ασθενείς στην ομάδα του συνδυασμού είχαν 51% περισσότερες πιθανότητες να βρίσκονται εν ζωή μετά από 1 χρόνο. Όσοι έλαβαν το φάρμακο είχαν επίσης 48% λιγότερες πιθανότητες εξέλιξης της νόσου την ίδια περίοδο. Τα στοιχεία παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της American Association for Cancer Research στο Σικάγο.

Επικεφαλής της κλινικής δοκιμής φάσης ΙΙΙ ήταν η ερευνήτρια Leena Gandhi, MD, PhD, του NYU School of Medicine. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν ταυτόχρονα στο περιοδικό American New England Journal of Medicine.

Συνολικά, 616 ασθενείς με μη αντιμετωπισμένο μεταστατικό μη πλακώδη μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα χωρίς γονιδιακές αλλοιώσεις EGFR ή ALK, από 118 περιοχές διεθνώς, τοποθετήθηκαν τυχαιοποιημένα στη δοκιμή. 405 ασθενείς αντιμετωπίστηκαν με pembrolizumab και platinum + pemetrexed και σε 202 χορηγήθηκε platinum + pemetrexed με placebo.

Τα ποσοστά ανταπόκρισης, η συνολική επιβίωση και τα ποσοστά επιβίωσης χωρίς εξέλιξη της νόσου ήταν ανωτέρα στην ομάδα συνδυασμού pembrolizumab και χημειοθεραπείας.

Σε όσους αντιμετωπίστηκαν θεραπευτικά με το pembrolizumab και platinum + pemetrexed,ο κίνδυνος θνησιμότητας μειώθηκε κατά 51% σε σύγκριση με όσους αντιμετωπίστηκαν θεραπευτικά με  platinum + pemetrexed μόνο.

Μεταξύ των ασθενών που αντιμετωπίστηκαν με συνδυαστική θεραπεία, η πιθανότητα εξέλιξης της νόσου ή θανάτου μειώθηκε κατά 48%, δηλαδή η πιθανότητα συνολικής και χωρίς εξέλιξη της νόσου επιβίωσης διπλασιάστηκε.

Η Gandhi δήλωσε, ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι η αγωγή με συνδυασμό pembrolizumab και χημειοθεραπείας είναι πιο αποτελεσματική από τη χημειοθεραπεία μόνο. Πρόσθεσε ότι η χρήση του συνδυασμού για την αντιμετώπιση ασθενών με τόσο επιθετική νόσο θα μπορούσε να είναι σημαντική εξέλιξη στην επιβίωση των ασθενών για περισσότερο χρόνο.

Ο κίνδυνος σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών ήταν παρόμοιος στις 2 ομάδες (67,2% στην ομάδα της συνδυαστικής θεραπείας έναντι 65,8% στην ομάδα συνήθους θεραπείας),αν και υπήρχε αυξημένος κίνδυνος οξέος νεφρικού τραυματισμού (5,2% έναντι 0,5%) με τη συνδυαστική θεραπεία. Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες που είχαν και οι δυο ομάδες ήταν ναυτία, αναιμία και κούραση.

Ο μη πλακώδης μη μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα είναι η κυρία αιτία όλων των θανάτων από καρκίνο, μερικώς λόγω του ότι η πλειοψηφία των περιστατικών έχει ήδη εμφανίσει μετάσταση όταν γίνεται η διάγνωση.

Το Pembrolizumab  σε συνδυασμό με χημειοθεραπεία έχει εγκριθεί από τον FDA για την αντιμετώπιση αυτών των ασθενών, βάσει προηγούμενης κλινικής δοκιμής φάσης ΙΙ.

Πηγές:
 NYU Langone Health / NYU School of Medicine

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Πιο αποτελεσματική η διατροφική προσαρμογή από τα φάρμακα [μελέτη]
"Τουρισμός" υποβοηθούμενης αυτοκτονίας στις ΗΠΑ
Προκαλεί ΔΕΠΥ και αυτισμό η παρακεταμόλη στην εγκυμοσύνη; [μελέτη]