Έχει αποδειχθεί πως κάποια βότανα και καρυκεύματα ενισχύουν την καύση λίπους και την απώλεια βάρους ενώ παράλληλα μειώνουν την όρεξη.

1. Πιπέρι καγιέν

Το πιπέρι καγιέν περιέχει καψαϊκίνη, η ουσία που δίνει στο πιπέρι καγιέν τη θερμότητά του και προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία. Μερικές έρευνες δείχνουν ότι η καψαϊκίνη μπορεί να αυξήσει ελαφρώς το μεταβολισμό, αυξάνοντας τον αριθμό των θερμίδων που καίτε όλη την ημέρα.

2. Τζίντζερ

Μία επανεξέταση 14 ερευνών έδειξε ότι τα συμπληρώματα που περιέχουν τζίντζερ μπορεί να μειώσουν και το σωματικό βάρος και το λίπος στην κοιλιά.
Άλλη επανεξέταση, 27 ερευρών, έδειξε ότι το τζίντζερ μπορεί να βοηθήσει τη μείωση τη βάρους, αυξάνοντας το μεταβολισμό και το κάψιμο λίπους. Επιπλέον βοηθά στην μείωση της απορρόφησης λίπους και την όρεξη.

3. Ρίγανη

Η ρίγανη είναι ένα βότανο πλούσιο σε καρβακρόλη. Μία μελέτη σε ζώα έδιξε ότι η καρβακρόλη μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του βάρους και αποθήκευσης λίπους στο σώμα, μεταβάλλοντας τη σύνθεση του λίπους. Ωστόσο δεν έχουν γίνει έρευνες σε ανθρώπους.

4. Τζίνσενγκ

Μία μικρή μελέτη διαπίστωση ότι η λήψη τζίσενγκ δύο φορές ημερησίως για οκτώ εβδομάδες, είχε ως αποτέλεσμα κάποια μείωση βάρους, όπως και κάποιες αλλαγές στη σύνθεση μικροβίων. Ομοίως μια μελέτη σε ζώα έδειξε ότι το τζίσενγκ καταπολεμά την παχυσαρκία, μεταβάλλοντας το σχηματισμό λίπους και καθυστερόντας την απορρόφηση λίπους από το έντερο.

5. Κουρκουμάς

Μια μελέτη σε 44 υπέρβαρους ανθρώπους έδειξε ότι η λήψη κουρκουμίνης δύο φορές την ημέρα, για ένα μήνα ήταν αποτελεσματική στην αύξηση της απώλειας λίπους, μείωση του λίπους της κοιλιάς και αύξηση της απώλειας βάρους έως και 5% . Ομοίως, μια μελέτη σε ζώα διαπίστωσε ότι η κουρκουμίνη μείωσε το σωματικό βάρος και το σωματικό λίπος ,εμποδίζοντας τη σύνθεση του λίπους. Ωστόσο, πρέπει να λάβετε υπόψη ότι αυτές οι μελέτες χρησιμοποιούν μια συμπυκνωμένη ποσότητα κουρκουμίνης, πολύ μεγαλύτερη από την ποσότητα που υπάρχει σε μια τυπική δόση.

6. Κανέλλα

Είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της όρεξης και της πείνας.

Μελέτες δείχνουν ότι μια συγκεκριμένη ένωση που βρίσκεται στην κανέλα, μπορεί να μιμηθεί τη δράση της ινσουλίνης, βοηθώντας τη μεταφορά της ζάχαρης από την κυκλοφορία του αίματος, στα κύτταρα σας, για να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο.Ενώ αυτά τα αποτελέσματα θα μπορούσαν, ενδεχομένως, να μειώσουν την όρεξη και να οδηγήσουν σε απώλεια βάρους, χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να μελετήσουμε τις επιδράσεις της κανέλας απευθείας στο βάρος.

7. Κύμινο

Μία μικρή, τριμηνιαία μελέτη διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν γιαούρτι με 3 γραμμάρια κύμινο, δύο φορές την ημέρα, έχασαν περισσότερο βάρος και σωματικό λίπος από την ελεγχόμενη ομάδα. Παρομοίως, μια μελέτη οκτώ εβδομάδων ανέφερε ότι οι ενήλικες που λάμβαναν συμπλήρωμα κυμίνου τρεις φορές την ημέρα, έχασαν 1 κιλό περισσότερο από αυτούς που έλαβαν εικονικό φάρμακο (placebo).

8. Κάρδαμο

Μια μελέτη σε ζώα διαπίστωσε ότι η σκόνη καρδάμου βοήθησε να μειωθεί το λίπος της κοιλιάς των αρουραίων, σε δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και υψηλού υδατάνθρακα. Παρομοίως, μια άλλη μελέτη σε ζώα έδειξε ότι το μαύρο κάρδαμο ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματικό στη μείωση, τόσο του λίπους της κοιλιάς, όσο και του συνολικού σωματικού λίπους (σε αρουραίους) σε δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά. Δυστυχώς, οι περισσότερες έρευνες έχουν γίνει σε ζώα. Η επίδραση του καρδάμου στην απώλεια βάρους στους ανθρώπους δεν έχει ακόμη διερευνηθεί.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας- ιδιαίτερα στις γυναίκες [μελέτη]
Εκτός λειτουργίας οι εφαρμογές της ΗΔΙΚΑ την Κυριακή, λόγω αναβάθμισης του ΑΜΚΑ
Ο θάνατος της γιαγιάς επηρεάζει την υγεία έφηβων αγοριών έως και για 7 χρόνια