Το καλοκαίρι είναι η περίοδος αναπαραγωγής κουνουπιών και τις περισσότερες φορές επιτίθενται ενώ κοιμάστε τη νύχτα. Ο καθένας χρειάζεται έναν καλό ύπνο ύστερα από μια επίπονη μέρα, αλλά ο ήχος ενός κουνουπιού που πετάει γύρω από το αυτί σας όλη τη νύχτα δεν σας επιτρέπει να κοιμηθείτε.

Η γνώση του πώς να αποφύγετε τα τσιμπήματα των κουνουπιών είναι απαραίτητη ώστε να αποφύγετε ασθένειες όπως ο δάγκειος πυρετός, η ελονοσία, ο ιός του δυτικού Νείλου και άλλες ασθένειες που μεταδίδονται από αυτά τα τσιμπήματα. Λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν ότι μόνο τα θηλυκά κουνούπια δαγκώνουν όταν θέλουν να αναπαραχθούν, και τα αρσενικά κουνούπια επιβιώνουν από το νέκταρ λουλουδιών. Για να αποφύγετε το τσίμπημα των κουνουπιών, λάβετε υπόψη τις παρακάτω συμβουλές και ίσως μειώσετε τον κίνδυνο ανάπτυξης των νόσων που αναφέρονται παραπάνω.

Μην ξύνεστε

Γνωρίζουμε ότι ένα τσίμπημα κουνουπιών φέρνει φαγούρα, και μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να το ξύσετε για να ανακουφιστείτε, αλλά δεν πρέπει. Όταν ένα κουνούπι τρυπά το δέρμα με το σάλιο του, το ανοσοποιητικό μας σύστημα αντιδρά σε αυτό απελευθερώνοντας μια χημική ουσία γνωστή ως ισταμίνη. Η ισταμίνη είναι ο λόγος για τον οποίο νιώθουμε την ανάγκη να ξυστούμε και αυτό είναι που κάνει το σημάδι να γίνει οίδημα. Το ξύσιμο μπορεί να πληγώσει το δέρμα σας, επιτρέποντας στα βακτήρια μπουν στον οργανισμό σας και να οδηγήσουν σε βακτηριακές λοιμώξεις. Προτιμήστε να ανακουφιστείτε με λίγη αμμωνία ή κάποια ειδική αλοιφή.

Πώς να αποφύγετε τα κουνούπια

Ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη ασθενειών που προκαλούνται από τα κουνούπια είναι η λήψη κατάλληλων προφυλάξεων για την αποφυγή της ανάπτυξης ασθενειών όπως η ελονοσία, ο δάγκειος πυρετός και ο Ζίκα. Εδώ είναι μερικές συμβουλές για το πώς μπορείτε να αποφύγετε το δάγκωμα κουνουπιού:

-Τα πρωινά και το βράδυ είναι η ώρα που τα κουνούπια προτιμούν να τσιμπήσουν. Σιγουρευτείτε ότι φοράτε τα κατάλληλα ρούχα. Ο καλύτερος τρόπος για να προστατευτείτε από ένα τσίμπημα κουνουπιών είναι η κάλυψη του εκτεθειμένου δέρματος.

-Καθαρίστε τα στόμια αερισμού (γρίλιες) και τα μπάνια σας τακτικά, για να αποφύγετε την αναπαραγωγή κουνουπιών στις βρώμικες περιοχές. Επίσης, μην αφήνετε λεκάνες, γλάστρες ή οτιδήποτε άλλο γεμάτα με στάσιμο νερό.

-Αποφύγετε λοσιόν, σαπούνια και σαμπουάν που έχουν γλυκιά μυρωδιά, καθώς τα κουνούπια εκτρέφονται από λουλούδια όταν δεν αναπαράγονται.

-Μην κοιμάστε στο ύπαιθρο και αν το κάνετε, χρησιμοποιήστε τα απωθητικά και τις κρέμες για να αποφύγετε το τσίμπημα.

-Πίνετε βραστό νερό

-Χρησιμοποιείτε φιδάκια, αλλά όχι σε κλειστούς χώρους

-Δοκιμάστε να παραμείνετε καθαρός/-η όλη την ημέρα. Οι χημικές ουσίες που βρίσκονται στον ιδρώτα προσελκύουν τα κουνούπια, οπότε ο καθαρισμός τους θα σας βοηθήσει να τα αποφύγετε.

-Τα κουνούπια πετούν πιο κοντά στο έδαφος για να δουν τα χρώματα που αντανακλώνται. Ανακαλύπτουν γρήγορα σκούρα χρώματα όπως το μαύρο και το μπλε σε σύγκριση με τα ανοιχτόχρωμα ρούχα

-Τα κουνούπια δεν είναι πολύ δυνατά και η χρήση ενός ανεμιστήρα βοηθά ώστε να τα κρατάτε μακριά.

Εν τέλει, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να αποφύγετε τα τσιμπήματα των κουνουπιών. Αυτές οι συμβουλές μπορούν να σας βοηθήσουν να αποφύγετε άγρυπνες νύχτες προσπαθώντας να ανακουφιστείτε από τον κνησμό.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Έχετε πρόβλημα με την ακοή σας; Ελέγξτε το σάκχαρό σας
Γιατί έχουμε λιγότερη όρεξη σε υψηλές θερμοκρασίες [έρευνα]
Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά: Συμβουλές για προστασία από την αφρικανική σκόνη