Νιώθετε την ανάγκη να μετακινήσετε τα πόδια σας όταν ξαπλώνετε; Μπορεί να έχετε σύνδρομο ανήσυχων ποδιών. Το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών είναι μια κοινή ιατρική κατάσταση του νευρικού συστήματος. Προκαλεί ένα άτομο να βιώσει μια συντριπτική και ακαταμάχητη ώθηση να κινήσει τα πόδια του. Τείνει να επηρεάζει ένα άτομο κυρίως τη νύχτα και μπορεί να επηρεάσει ακόμη και τον ύπνο του. Τα συμπτώματα του συνδρόμου ανήσυχων ποδιών μπορεί να περιλαμβάνουν:

-Ταραχή στους μηρούς, τα πόδια ή τους βραχίονες

-Άγχος και αίσθηση καύσου

-Κνησμό και μυρμήγκιασμα

-Ακούσια εκτριβή των χεριών ή των ποδιών

-Περιοδικές κινήσεις των άκρων

Τα συμπτώματα του συνδρόμου μπορεί να είναι εξουθενωτικά και  τείνουν να επιδεινώνονται καθώς το άτομο μεγαλώνει. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να παρουσιάσουν μια περίοδο ύφεσης της έντασης των συμπτωμάτων. Αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις, τα συμπτώματα συνήθως επανεμφανίζονται. Αλλά υπάρχουν μερικοί τρόποι πιθανής αντιμετώπισης.

'Ασκηση

Κάνοντας ασκήσεις ποδιών μπορεί να βοηθήσετε την κατάστασή σας. Η μέτρια άσκηση θα βοηθήσει στη μείωση των επιπτώσεων του συνδρόμου των ανήσυχων ποδιών. Αλλά μην επιδοθείτε σε σκληρή προπόνηση, ειδικά αυτή που μπορεί να οδηγήσει σε πόνο.

Σωστός ύπνος

Ένα άτομο που έχει σύνδρομο ανήσυχων ποδιών πάσχει από κακές συνήθειες ύπνου. Θα είναι δύσκολο, αλλά είναι σημαντικό να επιλύσετε αυτά τα προβλήματα ύπνου. Μπορεί να μην θεραπεύσει τελείως το πρόβλημα, αλλά μπορεί να σας βοηθήσει να βελτιώσετε τις συνήθειες ύπνου σας. Θα πρέπει να κοιμάστε και να ξυπνάτε στην ώρα σας, να κρατάτε τα gadgets μακριά και να προσπαθήσετε να κοιμηθείτε για τουλάχιστον 8 ώρες.

Τεντωθείτε

Το τέντωμα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων του συνδρόμου. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στη διαχείριση της διάθεσης και στη βελτίωση των επιπέδων πίεσης, γεγονός που θα συμβάλει στην ποιότητα του ύπνου. Διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι η γιόγκα μπορεί να βελτιώσει το πρόβλημα.

Μασάζ

Το μασάζ των μυών των ποδιών μπορεί να κατευνάσει τα συμπτώματα. Σύμφωνα με μια μελέτη που διεξήχθη από το National Sleep Foundation, μια χημική ουσία που ονομάζεται ντοπαμίνη απελευθερώνεται όταν κάνετε μασάζ στα πόδια σας, γεγονός που μπορεί να είναι ο λόγος για την παροχή ανακούφισης στα συμπτώματα. Το μασάζ χαλαρώνει το σώμα και ανακουφίζει από το άγχος.

Υγιεινή διατροφή

Επιλέξτε  μια υγιεινή διατροφή πλούσια σε αυγά, κρέατα και δημητριακά ολικής αλέσεως για να διατηρήσετε τα επίπεδα σιδήρου και φυλλικού οξέος. Εάν τα επίπεδα σιδήρου και φυλλικού οξέος είναι χαμηλά, πρέπει να συμβουλευτείτε έναν γιατρό και να λάβετε τα κατάλληλα φάρμακα. Ανεπαρκή επίπεδα σιδήρου και φυλλικού οξέος μπορεί να οδηγήσουν σε αναιμία (μια κατάσταση όπου το σώμα σας δεν έχει ερυθρά αιμοσφαίρια) Μια υγιεινή διατροφή μπορεί να βελτιώσει τη γενική σας υγεία και να αποκρούσει διάφορα θέματα υγείας όπως το βάρος, τις καρδιαγγειακές παθήσεις, τα προβλήματα ψυχικής υγείας κλπ.

Περπατήστε πριν τον ύπνο

Μια ωραία βόλτα πριν πάτε για ύπνο μπορεί επίσης να βοηθήσει με κάποιους τρόπους. Μην κάνετε αερόβια ή οποιαδήποτε άλλη επίπονη άσκηση που μπορεί να σας δημιουργήσει ένταση. Μόλις μια βόλτα γύρω από τη γειτονιά σας σε συνδυασμό με τη φύση είναι αρκετή για να περιορίσει το πρόβλημα των ανήσυχων ποδιών.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου