Πολλές φορές το πρωί όταν ανοίγουμε τα μάτια μας από τον ύπνο, αισθανόμαστε νύστα και κούραση, ακόμα και αν έχουμε κοιμηθεί αρκετά. Σε μια προσπάθεια να προσπεράσουν τις κουραστικές ημέρες, πολλοί πίνουν τον ένα καφέ μετά τον άλλο.

Η μεγάλη κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να σας αφήσει αγχωμένους (εκτός από το ότι φέρνει και αυξημένη διούρηση).

Υπάρχουν καλύτεροι τρόποι να απαλλαγείτε από την πρωινή κούραση και να αρχίσετε την ημέρα σας με την ενέργεια που χρειάζεστε.

Μην πατάτε το snooze

Αυτό το κουμπί στο ξυπνητήρι μπορεί να μην είναι τόσο βοηθητικό.

Αν περνάτε την τελευταία περίπου μισή ώρα του ύπνου σας με διαταραγμένο ύπνο, αυτό έχει συνέπειες στην ικανότητά σας να λειτουργείτε το υπόλοιπο της ημέρας.

Πρώτα πιείτε νερό

Η κούραση είναι κλασικό σύμπτωμα αφυδάτωσης και ακόμα και ελαφρύ περιστατικό μπορεί να προκαλέσει αισθήματα νύστας, αλλαγές στις νοητικές ικανότητες και διαταραχές διάθεσης. Δροσιστείτε με ένα ποτήρι νερό πριν αρχίσετε να κινείστε.

Αν δεν μπορείτε να διώξετε τον πρωινό λήθαργο δοκιμάστε να αυξήσετε την πρόσληψη νερού και άλλα μη καφεϊνούχα ροφήματα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Κάντε yoga

Υπάρχει λόγος που είναι τόσο καλή η αίσθηση του στρέτσιγκ όταν ξυπνάτε. Τη νύχτα, κατά τη διάρκεια του ύπνου REM, οι μυς παραλύουν (ατονία) και η ενεργοποίησή τους απελευθερώνει ενδορφίνες που δίνουν ενέργεια.

Αν έχετε χρόνο για πρωινή yoga,  κάντε μόλις 25 λεπτά, καθώς έχει φανεί πως αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας και τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Ρίξτε νερό στο πρόσωπο σας

Το κρύο ντους μειώνει τις απουσίες από τη δουλειά. Επίσης, το νερό στο πρόσωπο μπορεί ε να σας ξυπνήσει καθώς δίνει το σήμα στο σώμα της αλλαγής θερμοκρασίας.

Μπορείτε να ψεκαστείτε με σπρέι νερού που θα το έχετε δίπλα στο κρεβάτι σας και θα σας βοηθήσει να ξυπνήσετε.

Πρωινό για ενέργεια

Έρευνες δείχνουν ότι η παράλειψη του πρωινού μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ενέργειά σας και την  ικανότητα προσοχής στο υπόλοιπο της ημέρας.

Η τροφή είναι καύσιμο. Δώστε στο σώμα σας μερικές θερμίδες και βάλτε το σε δράση στην αρχή της ημέρας.

Αν ασκείστε το πρωί, να τρώτε μετά την άσκηση, όχι πριν. Έτσι θα κάψετε περισσότερες θερμίδες, θα ενισχύσετε τον μεταβολισμό σας και θα βοηθηθείτε να αποφύγετε ανακατωσούρα στο στομάχι.

Ετοιμάστε πρωινό κατά της κούρασης. Καθώς αυτό που τρώτε μπορεί να επηρεάσει το πώς αισθάνεστε για ώρες,  η σωστή επιλογή είναι ζωτικής σημασίας για το πρωί.

Επιλέξτε συνδυασμό τροφών που πολεμούν την κούραση, όπως άπαχες πρωτεΐνες, ολική άλεση, ξηρούς καρπούς και φρούτα με χαμηλότερα σάκχαρα.

Αποφύγετε τη ζάχαρη μέχρι το γεύμα

Δεν είναι ίδια όλα τα πρωινά, επομένως να επιλέγετε σωστά. Σακχαρούχα τρόφιμα, όπως πάστες και δημητριακά πρωινού, μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση και πτώση του σακχάρου στο αίμα, που σας αφήνει αποκαμωμένους.

Προσέξτε τις ετικέτες για να δείτε πόση ζάχαρη λαμβάνετε στο πρωινό και μειώστε τη όσο είναι εφικτό. Έχετε κοντά σας τροφές όπως μήλα, καρότα και πορτοκάλι.

Λιγότερος καφές

Λιγότερο καφέ, ναι, αλλά όχι καθόλου. Αν και ο καφές έχει πολλά οφέλη στην υγεία, αν πίνετε πολύ το πρωί, έμμεσα μπορεί να αυξήσετε αργότερα στην ημέρα την κούρασή σας. Συμμετέχοντες σε έρευνα ανέφεραν ότι αισθάνονταν περισσότερο κουρασμένοι την ημέρα μετά την κατανάλωση ροφημάτων με καφεΐνη. Ροφήματα με μειωμένη ποσότητα καφεΐνης το πρωί σας κάνουν λιγότερο κουρασμένους.

Αποφύγετε τα μεγάλα φλιτζάνια. Χρησιμοποιήστε μικρότερα για να μειώσετε την ποσότητα.

Βγείτε έξω να ενεργοποιήσετε τον εγκέφαλο

Το ηλιακό φως ενισχύει τα επίπεδα σεροτονίνης, οδηγώντας σε βελτιωμένο ύπνο-και αυξημένη ενέργεια την ημέρα. Σύμφωνα με έρευνες του University of Rochester, το να περνούμε χρόνο στη φύση, μας κάνει πιο ζωντανούς.

Οι ήχοι είναι πολύ καλός λόγος να  περάσετε μέρος του πρωινού σε εξωτερικό χώρο.

Κάντε αερόβια το πρωί

Σίγουρα θα θέλετε να επιστρέψετε στο κρεβάτι, επομένως η άθληση δεν είναι ελκυστική αλλά μπορεί να είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται το σώμα σας για να βοηθηθεί να τονωθεί. Η έρευνα συνδέει την αερόβια με μειωμένη κούραση.

Δείτε αν μπορείτε να βρείτε χρόνο για γρήγορο περπάτημα ή ποδήλατο ή δοκιμάστε μακρύτερης διάρκειας άσκηση για ακόμα μεγαλύτερο όφελος;

Αντιμετωπίστε το στρες

Είναι πιθανό τα αρνητικά συναισθήματα για τη δουλειά σας ή για θέματα στο σπίτι να απομυζούν την ενέργειά σας.

Μπορεί να μην είναι εφικτό να διορθώσετε ορισμένες καταστάσεις σε ένα βράδυ, αλλά όταν τις εντοπίσετε ως πηγή ψυχικής και σωματικής εξάντλησης, μπορείτε συχνά να αναλαμβάνετε δράση για να ανακουφιστείτε.

Βρείτε κάτι που να περιμένετε

Ορισμένες φορές αυτό που χρειαζόμαστε για ώθηση της ενέργειας είναι κάτι συναρπαστικό στον ορίζοντα.

Για να κατανικήσετε την πρωινή κούραση σκεφτείτε να τηλεφωνήσετε σε ένα φίλο κατά τη μετακίνηση σας να πατέ περίπατο ή να προετοιμάσετε ένα ελκυστικό πρωινό που θα σας κάνει να θέλετε να σηκωθείτε από το κρεβάτι.

Εστιάστε καλύτερα στην ψυχική υγεία

Αν η πρωινή κούραση γίνει χρόνιο πρόβλημα, θα μπορούσε να προκαλείται από κατάθλιψη ή άγχος. Άνθρωποι με κατάθλιψη μπορούν να αισθάνονται χειρότερα το πρωί.

Ο μόνος τρόπος είναι να παρακολουθείτε τη διάθεσή σας ή να δείτε επαγγελματία.

Καλή υγιεινή ύπνου και έγερσης

Αν οι συνήθειες ύπνου μπορούν να έχουν πολύ μεγάλη επίδραση στην ανάπαυσή σας αυτό θα μπορούσε να κάνει και η ρουτίνα έγερσης. Πιθανόν έχετε ακούσει για την υγιεινή του ύπνου-τις καλύτερες πρακτικές που βοηθούν να αποκοιμιέστε τη νύχτα και σε αυτές περιλαμβάνονται.

·         Κλείστε τις οθόνες μια ώρα πριν τον ύπνο

·         Να κοιμάστε την ίδια ώρα κάθε βράδυ

·         Να δημιουργείτε άνετο περιβάλλον ύπνου

Η έγερση την ίδια ώρα κάθε πρωί βοηθά στη διατήρηση του κιρκαδιανού ρυθμού.

Προσπαθήστε  να ξυπνάτε την ίδια ώρα κάθε μέρα, ακόμα και τα Σαββατοκύριακα για να δείτε αν μπορείτε να καταργήσετε την πρωινή ατονία.

Πηγές:
Healthline

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ειδική μαγνητική τομογραφία προβλέπει ποιος ασθενής με ψύχωση θα εμφανίσει ανθεκτική στην αγωγή σχιζοφρένεια [μελέτη]
Αποτελεσματική η ουσία λακανεμάμπη κατά της νόσου Alzheimer
Κέντρα Υγείας στα νησιά: Σοβαρές ελλείψεις και ούτε λόγος για απογευματινά χειρουργεία