Ορισμένες φορές μπορεί να είναι δύσκολο να αποφασίσετε αν πραγματικά κάτι είναι τόσο σοβαρό ώστε να πρέπει να πάτε άμεσα να κλείσετε ραντεβού τον γιατρό. Οι περισσότεροι από εμάς πιθανώς γνωρίζουμε ότι εάν υπάρχει πόνος στο στήθος ή αιφνίδια αδυναμία, ζάλη ή αλλαγές στην όραση, πρέπει να πάμε γρήγορα στα επείγοντα περιστατικά. Αλλά πώς διακρίνετε τα σημάδια και τα συμπτώματα που μπορεί να είναι απλώς ένα φυσιολογικό μέρος της γήρανσης έναντι μιας κατάστασης που μπορεί να είναι πολύ πιο σοβαρή; Η καθυστερημένη θεραπεία θα μπορούσε, σε πολλές περιπτώσεις, να παίξει σημαντικό ρόλο στην υγεία και την ευεξία σας- κατά πόσο θα προλάβεις κάτι πριν διαιωνιστεί.

Συμπτώματα που δεν θα πρέπει να αγνοούμε για κανένα λόγο είναι τα εξής.

Απρόσμενη απώλεια βάρους. Το διάβασατε σωστά. Εάν χάσετε βάρος χωρίς όμως να έχετε προσπαθήσει για αυτό, πρέπει να διερευνηθεί, ειδικά εάν η απώλεια βάρους υπερβαίνει τα 2 ή 3 κιλά. Συνήθως, καθώς μεγαλώνουμε, είναι πιο φυσιολογικό να παίρνουμε βάρος, οπότε η ακούσια απώλεια βάρους μπορεί να αποτελεί ένδειξη σοβαρού προβλήματος. Ο καρκίνος μπορεί συχνά να παρουσιάζεται με απώλεια βάρους, καθώς και η ασθένεια του θυρεοειδούς, η κοιλιοκάκη και λοιμώξεις όπως ο ιός HIV ή η ηπατίτιδα C.

Ελιές που αλλάζουν χρώμα. Ποτέ μην αγνοήσετε μία ελιά που αλλάζει χρώμα, σχήμα ή μέγεθος. Βεβαιωθείτε ότι κάνετε δερματικό έλεγχο ολόκληρου του σώματός σας με την επίβλεψη ενός δερματολόγου κάθε χρόνο. Μπορείτε να κάνετε και χαρτογράφηση. Ο καρκίνος του δέρματος είναι ο συνηθέστερος καρκίνος και ένας λόγος που δεν ξεπερνιέται εύκολα, μπορεί να είναι ότι οι άνθρωποι δεν εξετάζονται αρκετά συχνά ώστε να εντοπίσουν πιθανά καρκινικά σημεία πριν προκαλέσουν προβλήματα. Μην κάνετε το λάθος να υποθέτετε ότι κάθε αλλαγή στο δέρμα είναι απλά μία φαγούρα.

Υπερβολικός ύπνος. Αν κοιμάστε περισσότερο από 9 ώρες την ημέρα, θα μπορούσε να είναι σημάδι κατάθλιψης, χρόνιας φλεγμονής ή ακόμα και πολλαπλής σκλήρυνσης. Εάν νιώθετε αρκετά συχνά ότι είστε κουρασμένοι ή ότι έχετε την ανάγκη να κοιμηθείτε κατά τη διάρκεια της ημέρας και νιώθετε υπερβολικά βαρύ το σώμα σας, όλη αυτά τα συμπτώματα μπορεί να είναι μέρος μιας κατάστασης που λέγεται ναρκοληψία.

Επίμονος βήχας. Εάν έχετε βήχα που διαρκεί περισσότερο από 2 μήνες, πρέπει να τον ελέγξετε. Ειδικά εφόσον έχετε επιστρατεύσει κάθε μορφή θεραπείας που δεν χρειάζεται συνταγή γιατρού, όπως αποχρεμπτικά και καραμέλες. Ένας επίμονος βήχας δεν είναι απλά ενοχλητικός, αλλά μπορεί επίσης να είναι ένα σημάδι από το σώμα σας ότι κάτι δεν πάει καθόλου σωστά - ίσως να πρόκειται για άσθμα ή ακόμα και παλινδρόμηση οξέων.

Κοιλιακός πόνος στο δεξύ κάτω τεταρτημόριο. Οι πόνοι στην κοιλιά, γενικά είναι κάτι το συνηθισμένο, ειδικά για μία γυναίκα, αλλά ο πόνος στην κοιλιά που βρίσκεται σε μια συγκεκριμένη θέση - ειδικά στο κάτω δεξύ τεταρτημόριο - πρέπει να εξεταστεί εάν διαρκεί περισσότερο από δύο ημέρες ή είναι έντονος. Η σκωληκοειδίτιδα εμφανίζεται κλασικά ως πόνος γύρω από τον ομφαλό της κοιλιάς, αλλά μπορεί επίσης να εμφανιστεί με τη μορφή οξέος πόνου στην δεξιά κάτω πλευρά της κοιλιακής χώρας. Μην φερθείτε με αδιαφορία και τελικά αγνοήσετε το πρόβλημα, σκεπτόμενοι ότι φάγατε κάτι και σας πείραξε ή ότι πρόκειται για έναν απλό ιό. Κάποιες φορές, η απόφυση γεμίζει με βλέννα, παράσιτα, ή κόπρανα, και με αυτόν τον τρόπο προκαλείται ερεθισμός. Τα βακτήρια μπορούν να πολλαπλασιαστούν γρήγορα μέσα σε μία σκωληκοειδή απόφυση που έχει φλεγμονή. Αν διαρραγεί (σκάσει), υπάρχει πιθανότητα να εξαπλωθούν βακτήρια στο εσωτερικό της κοιλιάς σας. Η προκύπτουσα μόλυνση μπορεί να προκαλέσει αποστήματα. Σε αυτές τις περιπτώσεις που η απόφυση σπάει, απαιτείται χειρουργική επέμβαση έκτακτης ανάγκης.

Χρόνιος πόνος. Αναρωτιέστε πιθανώς τι θεωρείται "χρόνιος πόνος". Στους γιατρούς διδάσκεται ότι ο καθημερινός πόνος που διαρκεί περισσότερο από δώδεκα εβδομάδες θεωρείται χρόνιος. Δεν είναι φυσιολογικό - σε οποιαδήποτε ηλικία - να έχετε πόνο κάθε μέρα ο οποίος φτάνει σε σημείο να περιορίζει σημαντικά τη δραστηριότητά σας. Οι πόνοι γενικά και οι πόνοι που προκύπτουν λόγω της γήρανσης δεν πρέπει να προκαλούν σημαντικό εμπόδιο στον τρόπο που ζείτε τη ζωή σας. Η αιτία του χρόνιου πόνου πρέπει πάντα να προσδιοριστεί, αλλά πρέπει να πάτε να δείτε τον γιατρό για να το καταλάβετε. Έχουμε μάθει πολλά για τους βιολογικούς και νευρολογικούς μηχανισμούς του πόνου κατά την τελευταία δεκαετία. Υπάρχουν νέες θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου. Επομένως, μην βασανίζετε άδικα τον εαυτό σας.


Ο οργανισμός μας ξέρει πώς να επικοινωνήσει ένα πρόβλημα. Συχνά εκείνος είναι που μας λέει τι είναι λάθος – αν όμως ακούσουμε πιο προσεκτικά. Έτσι, όταν αισθάνεστε ότι κάτι δεν πάει καλά, σπεύστε για το τσεκ απ σας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;