Τι είναι τo αφρόλουτρο αποτοξίνωσης;

Το αφρόλουτρο αποτοξίνωσης θεωρείται ένας φυσικός τρόπος για να βοηθήσετε στην απομάκρυνση των τοξινών από το σώμα. Κατά τη διάρκεια ενός λουτρού αποτοξίνωσης, συστατικά όπως το άλας (θειικό μαγνήσιο), το τζίντζερ και τα αιθέρια έλαια διαλύονται σε ζεστό νερό στην μπανιέρα. Μπορείτε να το απολαύσετε από 12 λεπτά έως μία ώρα κάθε φορά.

Μια πιθανή χρήση του λουτρού αποτοξίνωσης είναι για τη θεραπεία ενός κρυολογήματος. Ωστόσο, τα στοιχεία είναι περιορισμένα σχετικά με τα οφέλη των λουτρών αποτοξίνωσης για το κρυολόγημα. Τα λουτρά αποτοξίνωσης μπορούν να βοηθήσουν σε ορισμένα συμπτώματα κρυλογήματος, κάνοντας το σώμα σας πιο άνετο και χαλαρώνοντας τους μύς, αλλά τα αποτελέσματα θα διαφέρουν για όλους.

Λειτουργεί;

Οι μελέτες περιορίζονται στην αποτελεσματικότητα ενός αφρόλουτρου αποτοξίνωσης για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων κρυολογήματος. Αλλά ένα κρυολόγημα, ο βήχας ή η γρίπη μπορούν να οδηγήσουν σε συμπτώματα που περιλαμβάνουν μυϊκούς πόνους και ίσως τα αποτοξινωτικά λουτρά να μπορούν να βοηθήσουν.

Η προσθήκη αιθέριων ελαίων, όπως η λεβάντα και το χαμομήλι, στο αφρόλουτρό σας μπορούν να έχουν κάποια οφέλη για τα συμπτώματα του κρυολογήματος. Αυτό συμβαίνει επειδή τα αιθέρια έλαια μπορεί ενδεχοπμένως να σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε και να ηρεμήσετε.

Μία μικρή μελέτη με 19 συμμετέχοντες διαπίστωσε ότι η προσθήκη άλατος Epsom σε ένα λουτρό αυξάνει τα επίπεδα μαγνησίου στο σώμα. Αυτό μπορεί να βοηθήσει τον οργανισμό να διαθέσει γαλακτικό οξύ, το οποίο, με τη σειρά του, μπορεί να απαλλάξει το σώμα από τους πόνους. Μπορεί επίσης να βοηθήσει ώστε να χαλαρώσουν οι μύες.

Ορισμένες περιορισμένες έρευνες δείχνουν ότι κάποια αιθέρια έλαια μπορεί να έχουν αντιμικροβιακές και αντι-ιικές ιδιότητες. Ο ευκάλυπτος, για παράδειγμα, μπορεί να είναι θεραπευτικός για τους ιούς του ανώτερου αναπνευστικού και να διευκολύνει την συμφόρηση. Ωστόσο, χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να επιβεβαιώσουν τα οφέλη και τη χρήση αιθέριων ελαίων στα αφρολουτρα αποτοξίνωσης.

Μπορεί ένα αφρόλουτρο να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του πυρετού;

Ενώ τα επιστημονικά στοιχεία είναι περιορισμένα, ένα ζεστό αφρόλουτρο θεωρείται ακόμη μια παλαιάς σχολής θεραπεία για την εξουδετέρωση του πυρετού. Προσπαθείστε η θερμοκρασία ζεστού νερού να είναι γύρω στους 30 βαθμούς κελσίου και μην κάνετε αφρόλουτρο όταν αισθάνεστε ζάλη ή αστάθεια. Εάν αρχίσετε να τρέμετε, θα πρέπει να αυξήσετε τη θερμοκρασία του λουτρού σας. Τα ρίγη σημαίνουν ότι το σώμα σας προσπαθεί να αυξήσει τη θερμοκρασία του, γεγονός που μπορεί να επιδεινώσει τον πυρετό.

Είναι τα λουτρά αποτοξίνωσης ασφαλή;

Επικοινωνήστε με το γιατρό σας για να δείτε εάν τα αποτοξινωτικά λουτρά είναι ασφαλή. Οι έγκυες γυναίκες, τα παιδιά και τα άτομα με μειωμένη νεφρική λειτουργία δεν πρέπει να  κάνουν αποξινωτικά αφρόλουτρα. (Το σώμα σας μπορεί να μην είναι σε θέση να απαλλαγεί από την περίσσεια μαγνησίου εάν τα νεφρά σας υπολειτουργούν.)

Πάντα να πίνετε άφθονο νερό πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από ένα λουτρό αποτοξίνωσης. Επίσης, βγείτε από το λουτρό αμέσως εάν  ή αισθανθείτε ζάλη ή λιποθυμία.

Πώς να χρησιμοποιήσετε ένα λουτρό αποτοξίνωσης

Υπάρχουν διαφορες συνταγές για λουτρά αποτοξίνωσης, ανάλογα με τα συμπτώματά σας. Μπορείτε να κάνετε αφρόλουτρο μία φορά την εβδομάδα για αρχή. Παρατηρήστε σημάδια αφυδάτωσης όπως το ξηρό δέρμα.

Ξεκινήστε με μικρότερο χρονικό διάστημα στο αφρόλουτρο (12 έως 20 λεπτά) για να δείτε πώς το σώμα σας αντιδρά στο λουτρό αποτοξίνωσης. Εάν δείτε ότι σας ταιριάζει, την επόμενη φορά αυξήστε το χρόνο.

Πιθανά οφέλη: Μείωση του πόνου στους μυς, χαλάρωση

Γεμίστε τη μπανιέρα με ζεστό νερό. Καθώς γεμίζει, μπορείτε επίσης να προσθέσετε 1 κουταλιά της σούπας λάδι καρύδας και μέχρι 5 σταγόνες λάδι λεβάντας, αν θέλετε.

Αφού έχετε αρκετό νερό για να μπείτε, προσθέστε 2 φλιτζάνια άλατος Epsom. Χρησιμοποιήστε το πόδι ή το χέρι σας για να ανακινήσετε το νερό και να βοηθήσετε στη διάλυση του αλατιού.

Απολαύστε το, τουλάχιστον 12 λεπτά έως 1 ώρα.

Λουτρό με τζίντζερ

Πιθανά οφέλη: Προωθεί την εφίδρωση, η οποία μπορεί να βοηθήσει το σώμα σας να απαλλαγεί από τοξίνες. μπορεί να βοηθήσει με μυϊκούς πόνους.

Ανακατέψτε 1/3 φλιτζάνι αλάτι Epsom, 1/3 φλιτζάνι θαλασσινό αλάτι και 3 κουταλιές της σούπας τζίντζερ. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε 1/3 φλιτζάνι μαγειρική σόδα, αν επιλέξετε. Ρίξτε το μίγμα σε ένα ζεστό λουτρό.

Καθώς το αφρόλουτρο γεμίζει, προσθέστε 1 φλιτζάνι μηλόξυδο.

Μπείτε για 45 λεπτά και πίνετε νερό καθώς απολαμβάνετε το αφρόλουτρο σας. Βγείτε από την μπανιέρα εάν αρχίσετε να τρέμετε.

Ξεβγαλθείτε καλά.

Αυτό το αφρόλουτρο μπορεί να σας αφυδατώσει πολύ. Είναι σημαντικό να πίνετε νερό πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το αφρόλουτρο για να αναπληρώσετε την πρόσληψη υγρών.

Θαλασσινό αλάτι και λουτρό ευκαλύπτου

Πιθανά οφέλη: Εύκολη αποσυμφόρηση, βοήθεια με φλεγμονή και μυϊκούς πόνους

Προσθέστε 1 φλιτζάνι θαλασσινό αλάτι, 1 φλιτζάνι αλάτι Epsom και 10 σταγόνες ελαίου ευκαλύπτου σε ζεστό τρεχούμενο νερό. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε έως και 2 φλιτζάνια μαγειρικής σόδας, αν θέλετε. Ανακατέψτε καλά .

Βυθιστείτε για 12 λεπτά μέχρι μία ώρα.

Πότε πρέπει να ζητήσετε βοήθεια

Επισκεφθείτε τον γιατρό σας εάν τα συμπτώματα κρυολογήματος  δεν βελτιώνονται σε μια εβδομάδα έως 10 ημέρες. Επίσης, αναζητήστε ιατρική φροντίδα όταν:

-ο πυρετός σας είναι πάνω από 38 ° C

-είχατε πυρετό για πάνω από πέντε ημέρες ή περισσότερο

-αντιμετωπίζετε δύσπνοια

-ακούτε συριγμό

-έχετε σοβαρό πονόλαιμο ή κεφαλαλγία.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία διπλασιάζει τις πιθανότητες για μελλοντική εμφάνιση πολλαπλής σκλήρυνσης [μελέτη]
Για τη σημασία της θρησκευτικότητας και της πνευματικότητας στην ενίσχυση της ψυχικής και σωματικής ευεξίας μίλησε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης
Λιγότερη καθιστική ζωή κατά μισή ώρα μειώνει την υπέρταση στους ηλικιωμένους [μελέτη]