Η χημειοθεραπεία δεν μπορεί να ξεχωρίσει τα κανονικά κύτταρα από τα καρκινικά κύτταρα και σκοτώνει και τα δύο, γι 'αυτό και συμβαίνουν παρενέργειες. Οι περισσότεροι άνθρωποι που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία θα βιώσουν παρενέργειες.

Συχνές παρενέργειες

Οι 10 πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες περιλαμβάνουν:

1. Γρίπη και εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα

Ο καρκίνος και η θεραπεία του μπορεί να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σύστημα. Επειδή η χημειοθεραπεία σκοτώνει υγιή κύτταρα του ανοσοποιητικού, μπορεί ένα άτομο να γίνει πιο ευάλωτο στις λοίμωξεις. Δεδομένου ότι το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ατόμου θα είναι λιγότερο ικανό να καταπολεμήσει τα μικρόβια, οι λοιμώξεις μπορεί επίσης να διαρκέσουν περισσότερο. Ακολουθώντας μια υγιεινή διατροφή, πλένοντας συχνά τα χέρια, αποφεύγοντας τους άρρωστους και αναζητώντας άμεση ιατρική φροντίδα μειώνετε το πρόβλημα.

2. Μώλωπες και αιμορραγία

Η χημειοθεραπεία μπορεί να προκαλέσει σε ένα άτομο ευαισθησία στους μώλωπες ή να αιμορραγεί πιο εύκολα. Πολλοί άνθρωποι που κάνουν χημειοθεραπεία βιώνουν αυτή την παρενέργεια και συνήθως δεν τους προκαλεί ανησυχία. Ωστόσο, η αιμορραγία μετά από σοβαρό τραυματισμό μπορεί να γίνει επικίνδυνη. Επομένως, είναι καλή ιδέα να λάβετε προφυλάξεις, όπως να φοράτε γάντια κατά την κηπουρική ή την κοπή τροφίμων. Επίσης λαμβάνετε προληπτικά μέτρα για να μειώσετε τις πτώσεις και τον κίνδυνο τραυματισμού.

3. Τριχόπτωση

Η τριχόπτωση είναι μια κοινή παρενέργεια της χημειοθεραπείας. Η χημειοθεραπεία μπορεί να βλάψει τους θύλακες των τριχών, προκαλώντας την αποδυνάμωση των μαλλιών, να τα κάνει πιο εύθραυστα και να πέφτουν. Κάθε τρίχα που αναγεννάται μπορεί να είναι πολύ λεπτότερη ή με διαφορετικό χρώμα. Αυτό συνήθως συνεχίζεται μέχρι να τελειώσει η χημειοθεραπεία. Τα μαλλιά σχεδόν ξαναγεννιούνται μετά τη χημειοθεραπεία.


4. Ναυτία και εμετός


Η ναυτία και ο εμετός μπορεί να εμφανιστούν ξαφνικά, να εμφανιστούν μετά από κάθε συνεδρία χημειοθεραπείας. Οι διατροφικές αλλαγές, όπως η κατανάλωση μικρότερων γευμάτων ή η αποφυγή ορισμένων τροφίμων, μπορούν να βοηθήσουν. Έπειτα, ο γιατρός σας ξέρει τι φάρμακο να σας προτείνει αν για παράδειγμα γνωρίζετε ότι θα νιώσετε ναυτία ακριβώς μετά τη χημειοθεραπεία.


5. Νευροπάθεια


Η νευροπάθεια είναι ο νευρικός πόνος που προκαλείται από τα νευρικά τραύματα. Προσβάλλει συχνά τα χέρια και τα πόδια, προκαλώντας τσούξιμο, μούδιασμα και ασυνήθιστες τσιμπιές ή αίσθηση ηλεκτρισμού. Μερικοί άνθρωποι βιώνουν επίσης αδυναμία και βουητό στα αυτιά. Η νευροπάθεια είναι συχνά χειρότερη στους ανθρώπους που παίρνουν ορισμένα χημειοθεραπευτικά φάρμακα, σύμφωνα με μια ανασκόπηση του έτους 2014 στη διαχείριση και έρευνα του καρκίνου. Η έρευνα για την πρόληψη της νευροπάθειας ποικίλλει, αλλά μπορούν να βοηθήσουν οι λοσιόν που περιέχουν μενθόλη και τα συμπληρώματα, όπως το ασβέστιο και το μαγνήσιο.


6. Αναπνευστική δυσλειτουργία


Μερικές φορές, η χημειοθεραπεία μπορεί να βλάψει τους πνεύμονες ενός ατόμου, μειώνοντας την ικανότητα τους, γεγονός που τους καθιστά δυσκολότερο να πάρουν το οξυγόνο που χρειάζονται. Τα προβλήματα αναπνοής μπορεί επίσης να είναι παρενέργεια ορισμένων τύπων καρκίνου. Διατηρώντας την ηρεμία σας, αναπνέοντας βαθιά, και καθισμένος σε κεκλιμένη θέση του κορμού, μπορεί να βοηθήσει. Ένας γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει φάρμακα ή οξυγονοθεραπεία εάν συνεχίσουν να παρουσιάζουν προβλήματα στην αναπνοή.


7. Δυσκοιλιότητα και διάρροια

Η χημειοθεραπεία μπορεί να προκαλέσει προβλήματα πέψης επειδή μπορεί να βλάψει κύτταρα που βοηθούν την πέψη. Άλλες παρενέργειες της χημειοθεραπείας, όπως η ναυτία, μπορούν να αναγκάσουν τους ανθρώπους να αλλάξουν τη διατροφή τους. Αυτές οι ξαφνικές αλλαγές μπορούν επίσης να προκαλέσουν πεπτικά προβλήματα. Αποφεύγοντας τα τρόφιμα που ερεθίζουν το στομάχι μπορεί να σας βοηθήσουν και τα φάρμακα για δυσκοιλιότητα, όπως το μαγνήσιο, μπορούν να κάνουν τις κινήσεις του εντέρου λιγότερο επώδυνες. Μην ξεχνάτε να πίνετε πολύ νερό, καθώς η διάρροια προκαλεί αφυδάτωση.


8. Εξάνθημα

Η χημειοθεραπεία μπορεί να προκαλέσει εξάνθημα. Μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στο ανοσοποιητικό σύστημα που προκαλούν εξανθήματα και άλλες αλλαγές του δέρματος. Τα σοβαρά εξανθήματα μπορεί να προκαλέσουν επώδυνη φαγούρα και υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης εάν ένα άτομο ξύνει ένα εξάνθημα μέχρι να αιμορραγήσει. Οι ενυδατικές λοσιόν και οι κρέμες κατά της φαγούρας μπορούν να βοηθήσουν.


9. Πληγές στο στόμα

Μερικοί άνθρωποι παρατηρούν επώδυνες πληγές στο στόμα τους 1 έως 2 εβδομάδες μετά από κάποιες μορφές χημειοθεραπείας. Ο πόνος μπορεί να ποικίλει ανάλογα με τη σοβαρότητα. Μερικές φορές, οι πληγές μπορεί να αιμορραγούν ή να μολυνθούν. Η χρήση μιας μη αποξεστικής οδοντόκρεμας μπορεί να σας βοηθήσει. Μερικοί άνθρωποι βρίσκουν ανακούφιση με το ξέπλυμα του στόματός τους με ζεστό αλμυρό νερό. Μπορούν επίσης να βοηθήσουν και τα τζελ κατά του πόνου. Οι άνθρωποι θα πρέπει να δουν έναν γιατρό για θεραπεία εάν οι πληγές είναι πολύ οδυνηρές.


10. Πόνος

Ο γενικευμένος πόνος, συμπεριλαμβανομένου του χρόνιου πόνου των μυών, των πονοκεφάλων και άλλων πόνων, είναι κοινός μετά τη χημειοθεραπεία. Για ορισμένους ανθρώπους, αυτός ο πόνος μπορεί να οφείλεται στο στρες και στην ένταση μιας διάγνωσης του καρκίνου. Η βλάβη των νεύρων λόγω χημειοθεραπείας μπορεί επίσης να προκαλέσει πόνο. Η σοβαρότητα του πόνου ποικίλλει. Η άσκηση μασάζ, ανάπαυσης και χαλάρωσης μπορούν να βοηθήσουν στον πόνο των μυών. Ορισμένοι τύποι άσκησης μπορεί επίσης να προσφέρουν κάποια ανακούφιση, αλλά οι άνθρωποι θα πρέπει να συμβουλευτούν έναν γιατρό πριν ξεκινήσουν μια νέα ρουτίνα άσκησης.


Σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες


Μερικοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν σπάνιες παρενέργειες. Για παράδειγμα, μια αναφορά περίπτωσης του 2015 αναφέρει μια γυναίκα που τα δακτυλικά της αποτυπώματα εξαφανίστηκαν μετά από χημειοθεραπεία.
Άλλες σπάνιες παρενέργειες περιλαμβάνουν:

  • αλλαγές στο χρώμα του δέρματος
  • ερυθρότητα και πρήξιμο στα χέρια και τα πόδια
  • αλλαγές στην προσωπικότητα, όπως κατάθλιψη, επιθετικότητα ή άγχος
  • προβλήματα υγείας της καρδιάς, όπως η ασυνήθιστα χαμηλή αρτηριακή πίεση

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η μοναξιά αυξάνει τον κίνδυνο θνητότητας σε επιζώντες από καρκίνο
CoViD-19: Συχνότερη η απώλεια όσφρησης μετά από μόλυνση με παραλλαγή Άλφα
Κεθεά Ήπειρος: Πρόγραμμα κατάρτισης ‘’Αρωματικά-Φαρμακευτικά Φυτά’’