Στο παρόν άρθρο εκτίθενται ορισμένες από τις πιο σημαντικές έρευνες και δεδομένα  που έκαναν την διαφορά κατά το 2019 και αφορούν την ινομυαλγία και τα σύνδρομα κόπωσης των οποίων η συχνότητα βαίνει αυξανόμενη. Στο παρόν άρθρο έχουν σκοπίμως παραληφθεί έρευνες που αφορούν νέα φάρμακα, για να αποφευχθεί η κακή χρήση τους από τους αναγνώστες.

1. Φεβρουάριος 2019 ΗΠΑ, Πανεπιστήμια Stanford και Καλιφόρνιας: Οι R. Esfandyarpour και συν. εφευρίσκουν ένα τεστ το οποίο αποβλέπει στη διάγνωση του συνδρόμου της χρόνιας κόπωσης ή μυαλγικής εγκεφαλίτιδας με εξέταση αίματος. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν πιλοτικά το υπερωσμωτικό stress που με βάση την έρευνά τους προκαλεί μετρούμενες διαταραγμένες βιοχημικές αντιδράσεις σε κύτταρα περιφερικού αίματος των πασχόντων.  Η έρευνα που προς το παρόν έχει γίνει σε ολιγάριθμους ασθενείς, δημοσιεύτηκε στις 29/04/2029 στο επιστημονικό περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences.

2. Φεβρουάριος 2019 Ανακοίνωση του Αμερικανικού Οργανισμού Φαρμάκων FDA ΗΠΑ: Από τις ουσίες που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή αντηλιακών προϊόντων, μόνο δύο (τα zinc oxide and titanium dioxide) έχουν αποδειχτεί ασφαλείς. Για τα συστατικά PABA και trolamine salicylate υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις ότι δεν είναι ασφαλή και το FDA απαγορεύει την χρήση τους στις ΗΠΑ. Για τις υπόλοιπες ευρέως χρησιμοποιούμενες χημικές ουσίες σε αντηλιακά προϊόντα τα δεδομένα ασφάλειας είναι ανεπαρκή. Πρόκειται για τα συστατικά cinoxate, dioxybenzone, ensulizole, homosalate, meradimate, octinoxate, octisalate, octocrylene, padimate O, sulisobenzone, oxybenzone τα οποία υποχρεωτικώς πρέπει να εγγράφονται σε εμφανές σημείο στη συσκευασία των προϊόντων. Οι ουσίες αυτές ενδέχεται να συνδέονται με καρκινογενέσεις, διαταραχές γονιμότητας, κόπωση, ενδοκρινικά προβλήματα αναπτυξιακές διαταραχές. Έως την διεξαγωγή περισσότερων ερευνών, οι καταναλωτές καλό είναι να αποφεύγουν τα αντηλιακά προϊόντα που τις περιέχουν. Η ανακοίνωση έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων από την βιομηχανία καλλυντικών.

3. Μάρτιος 2019 Ανακοίνωση περιβαλλοντικής ομάδας εργασίας (EWG) ΗΠΑ: περιβαλλοντική ομάδα εργασίας (EWG) είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που εδράζεται στις ΗΠΑ και κάθε χρόνο μετρά κατάλοιπα φυτοφαρμάκων σε περισσότερα από 40.900 δείγματα προϊόντων σε συνεργασία με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ και τη Διοίκηση Τροφίμων και Φαρμάκων. Για το 2019 με βάση τα συμπεράσματα των ερευνητών τα πιο μολυσμένα τρόφιμα ήταν :  Φράουλες, Σπανάκι, Καλέ, Νεκταρίνια, Μήλα, Σταφύλια, Ροδάκινα, Κεράσια, Αχλάδια, Ντομάτες, Σέλινο, Πατάτες. Τα πιο "καθαρά" φρούτα και λαχανικά ήταν Αβοκάντο, Καλαμπόκι, Ανανάς, Αρακάς, Κρεμμύδια, Παπάγια, Μελιτζάνες, Σπαράγγια, Ακτινίδια, Λάχανο, Κουνουπίδι, Πεπόνι, Μπρόκολο, Μανιτάρια.

4. Απρίλιος 2019,  ΗΠΑ, Maryland: Ετήσια διάσκεψη για το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης. Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης ή  μυαλγική εγκεφαλομυελίτιδα / σύνδρομο χρόνιας κόπωσης (ME / CFS) περιγράφηκε για πρώτη φορά κατά την δεκαετία του '80, χαρακτηρίζεται από συνολικά συμπτώματα όπως κεφαλαλγία, διαταραχές ύπνου, μνήμης, συγκέντρωσης, μυϊκούς πόνους, αρθραλγίες, πονόλαιμο, ευαίσθητους τραχηλικούς αδένες, κακουχία μετά από άσκηση. Μελέτες εντοπίζουν  στους πάσχοντες αυξημένους αριθμούς ενεργοποιημένων κυτταροτοξικών κυττάρων CD8 + Τα, κακή λειτουργία των natural killer cells, αλλοιωμένα επίπεδα  κυτοκινών, εστίες φλεγμονής, αλλοιώσεις λευκής ουσίας εγκεφάλου, αλλοιώσεις στα αντανακλαστικά του αυτόνομου νευρικού συστήματος, χαμηλά επίπεδα μεταβολιτών αίματος που συνδέονται με κακή απόδοση των μιτοχονδρίων ,μειωμένη δραστηριότητα υπόφυσης, υποθάλαμου, επινεφριδίων. Οι ΗΠΑ ανακοινώνουν την αύξηση της χρηματοδότησης για έρευνες που αφορούν το σύνδρομο.

5. Ιούνιος 2019, Αυστρία: Σύμφωνα με έρευνα που ανακοινώθηκε κατά την ετήσια διάσκεψη της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής που διεξήχθη στην  Βιέννη στις 28/06/2019, οι παράγοντες της διατροφής έχουν σημαντικό ρόλο στη μείωση της αναπαραγωγικής υγείας και ενεργειακής εφεδρείας των όρχεων. Συγκεκριμένα, έρευνα περιέλαβε 3.000 δανούς (Jorge Chavarro και συν. /Harvard university) που κατηγοριοποιήθηκαν σε τέσσερεις κατηγορίες, άντρες με "δυτικό" πρότυπο διατροφής (πρόχειρο φαγητό τυποποιημένα αναψυκτικά και σνακ) άντρες με "μετριοπαθές" πρότυπο διατροφής( ψάρια, κοτόπουλο και φρέσκα προϊόντα) άντρες με σκανδιναβικό πρότυπο διατροφής ( μεταποιημένα κρέατα, πλήρη δημητριακά και γαλακτοκομικά προϊόντα) άντρες με χορτοφαγικό μοντέλο διατροφής και το χορτοφαγικό πρότυπο. Από αυτές τις τέσσερις ομάδες, οι άνδρες που ακολουθούσαν το μετριοπαθές πρότυπο είχαν υψηλότερο αριθμό σπερματοζωαρίων, χαμηλότερα επίπεδα οιστραδιόλης (τάση P = .001) και υψηλότερες συγκεντρώσεις SHBG (σφαιρίνη δέσμευσης ορμόνης σεξουαλικής προέλευσης) ακολουθούμενοι από τους χορτοφάγους. Η ομάδα του πρόχειρου φαγητού είχε το χαμηλότερο σκορ.

6. Μάιος 2019 Ανακοίνωση του Αμερικανικού Οργανισμού Φαρμάκων FDA FDA HΠΑ: Αυξημένα περιστατικά συνδρόμων κόπωσης συνδεόμενων με εμφυτεύματα σε χειρουργημένους και περιστατικά BIA-ALCL λεμφώματος (συνηθέστερα σε υγρά εμφυτεύματα textured implants) που αποτελεί ένα είδος καρκίνου των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος. Παρά ταύτα ο οργανισμός φαρμάκων FDA στις ΗΠΑ δεν απαγορεύει με πρόσφατη ανακοίνωσή του την κυκλοφορία τους. Δεσμεύεται όμως να μεριμνήσει για την διενέργεια εκτενέστερων μελετών και να αναθεωρήσει το φύλλο οδηγιών χρήσης και παρενεργειών των αντίστοιχων προϊόντων.

7. Ιούνιος 2019, Αυστρία: Σύμφωνα με έρευνα που ανακοινώθηκε κατά την ετήσια διάσκεψη της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής που διεξήχθη στην  Βιέννη στις 28/06/2019, (Antonio La Marca και συν.) η έκθεση σε υψηλά επίπεδα περιβαλλοντικών ρύπων PM10, PM2,5 και NO 2 οδηγεί σε μείωση της ενεργειακής εφεδρείας των ωοθηκών και της συνακόλουθης παραγωγής ωαρίων.  Ιδιαίτερα τοξικά για τις ωοθήκες ήταν επίπεδα PM10, PM2.5, και NO2 of >29.5, 22 και 26 mcg/m3, αντιστοίχως σημαντικά μικρότερα από τα ευρωπαϊκά όρια για τους ρύπους αυτούς που είναι αντίστοιχα 40, 25, και 40 mcg/m3 αντίστοιχα. Δεδομένα από τη συγκέντρωση των ρύπων στην περιοχή σας ανά ημέρα και ώρα μπορείτε να αντλήσετε από το  http://aqicn.org/ και το https://breathelife2030.org/ και το https://airindex.eea.europa.eu

8.Ιούνιος 2019 Αυστραλία: Σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη από το πανεπιστήμιο Newcastle στην Αυστραλία (Dr Thava Palanisami και συν.) σε συνεργασία με την παγκόσμια περιβαλλοντική οργάνωση WWF και περιέλαβαν δειγματοληπτικές μελέτες σε όλο τον κόσμο, ο μέσος άνθρωπος καταναλώνει περίπου πέντε γραμμάρια πλαστικού ανά εβδομάδα που ισοδυναμεί με μία πιστωτική κάρτα. Η κύρια πηγή πρόσληψης πλαστικού είναι το νερό. Άλλη σημαντική πηγή είναι τα οστρακοειδή.

9. Ιούλιος 2019, Ισραήλ (Yarden Yavne MD και συν.): Η ινομυαλγία είναι παθολογικό σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από χρόνιο πόνο και κόπωση και προσβάλλει 2% έως 4% του πληθυσμού. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Ισραήλ (Sheba Medical Center, Sackler Faculty of Medicine Tel-Aviv University) οι συστηματικές εβδομαδιαίες συνεδρίες που περιλαμβάνουν δημιουργικές κατασκευές (creative art therapy) και αλληλεπίδραση με άνθη βελτιώνουν τα συμπτώματα σε πάσχοντες από ινομυαλγία. Το μήνυμα είναι σαφές: Η δημιουργική καλλιτεχνική θεραπεία σε ομαδικές συνεδρίες (κατά προτίμηση)  σε συνδυασμό με την αλληλεπίδραση με φυτά εσωτερικού ή εξωτερικού χώρου (πάρκα δάση) που ιδανικά περιλαμβάνει οπτικά ερεθίσματα (λουλούδια) απτικά ερεθίσματα (άγγιγμα φυτών) και οσφρητικά ερεθίσματα (αρωματικά φυτά και λουλούδια) βελτιώνει τα συμπτώματα πασχόντων από ινομυαλγία. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό  Israel Medical Association Journal στο τεύχος του Ιουλίου 2019.

10. Aύγουστος 2019, Ισπανία: Σύμφωνα με μικρή μελέτη που πραγματοποιήθηκε από Ισπανούς ερευνητές Albert Salas-Huetos  και συν. ) η προσθήκη εξήντα γραμμαρίων ξηρών καρπών την ημέρα σε υγιείς άντρες αυξάνει την ποιότητα της σεξουαλικής τους ικανοποίησης και της σεξουαλικής επιθυμίας. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nutrients στις 19/06/2019.

11. Αύγουστος 2019, Ιαπωνία: Σύμφωνα με έρευνα που περιέλαβε 70 696 ανθρώπους, διεξήχθη στην Ιαπωνία (Norie Sawada και συν. Εθνικό Κέντρο Επιστημών Τόκιο) και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Intern Med ( online 26-08-2019) η αυξημένη πρόσληψη τροφίμων φυτικής πρωτεΐνης (π.χ. όσπρια, ξηροί καρποί) συνδέονται με υψηλούς δείκτες υγείας και μακροζωίας. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Intern Med ( online 26-08-2019).

12. Δεκέμβριος 2019, ΗΠΑ: Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet Diabetes and Endocrinology (Patricia Hunt και συν. Washington State University) οι συμβατικές μέθοδοι ανίχνευσης της δισφενόλης Α (BPA) στα ούρα, μιας τοξικής χημικής ουσίας που παρεμβαίνει στο μεταβολισμό, στις ενεργειακές εφεδρείες του σώματος και στις ορμόνες που εμπλέκονται στην φυσιολογική σεξουαλική λειτουργία- γονιμότητα, ανιχνεύουν μόνο το 10% της ΒΡΑ λόγω μειωμένης ευαισθησίας της μεθόδου. Επομένως τα επιτρεπόμενα επίπεδα έκθεσης που έχουν καθοριστεί για την βιομηχανία βασίζονται σε ανακριβείς μετρήσεις. Είναι σημαντικό οι πολίτες να λαμβάνουν και ατομικά μέτρα μείωσης της έκθεσης. Συγκεκριμένα:

Το ΒΡΑ χρησιμοποιείται ευρέως στην βιομηχανία πλαστικών και έχει την τάση να μεταναστεύει από την πλαστική συσκευασία στο περιεχόμενο όταν το πλαστικό εκτεθεί σε υψηλή θερμοκρασία ή είναι αλλοιωμένο. Επομένως οι καταναλωτές πρέπει να αποφεύγουν να εκθέτουν τα πλαστικά σε αυξημένες θερμοκρασίες στον φούρνο ή σε  πλυντήριο πιάτων και να μην χρησιμοποιούν προϊόντα που παρουσιάζουν σημάδια φθοράς. Επίσης το ΒΡΑ ευρίσκεται στο υλικό των αποδείξεων. Τα απολυμαντικά υγρά συνήθως ευνοούν την απελευθέρωσή του. Μην χειρίζεστε, μην αποθηκεύετε τις αποδείξεις και πλένετε οπωσδήποτε τα χέρια σας πριν το φαγητό.

Πηγές:
https://www.pnas.org

 

https://www.fda.gov/

 

https://www.ewg.org/foodnews

 

https://www.medscape.com/

 

https://www.ima.org.il 

 

https://www.emjreviews.com/

https://www.mdpi.com/

 

https://www.newcastle.edu.au/newsroom

 

https://jamanetwork.com/

https://www.thelancet.com/journals/landia

https://www.facebook.com/DrAnastasiaMoschovaki/

http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κλειστός προϋπολογισμός για σκευάσματα χορηγουμένων από του στόματος για τον καρκίνο του προστάτη
Αύξηση 7.146% στα πρόστιμα για παραβίαση προσωπικών δεδομένων - Τι γίνεται στην Υγεία
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;