Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης

Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης αποτελεί ‘κλασική’ νόσο ιατρικώς ανεξήγητων συμπτωμάτων της οποίας η διάγνωση βασίζεται στον αποκλεισμό άλλων πιθανοτήτων. Οι ασθενείς είναι περισσότερο από κουρασμένοι, καθώς συχνά παραμένουν στο κρεβάτι για μέρες κάθε φορά.

Νόσος Creutzfeldt - Jakob

Μια εκδοχή της σπάνιας αυτής νόσου είναι περισσότερο γνωστή ως η ‘νόσος των τρελών αγελάδων’ και μπορεί να προκληθεί από την κατανάλωση μολυσμένου κρέατος. Η συνήθης Creutzfeldt-Jakob είναι επίσης πάντα μοιραία, δρα γρήγορα και αποτελεί την πιο συνήθη μορφή, αλλά εμφανίζεται στους περισσότερους ασθενείς λόγω αιτίας που οι γιατροί θα πρέπει να εντοπίσουν και δεν μπορεί να προληφθεί.

Σχιζοφρένεια

Ειδικοί θεωρούν τη σχιζοφρένεια την πιο περίεργη από τις ψυχικές νόσους όσον αφορά την κατανόησή της. Η νόσος εμποδίζει τον άνθρωπο να διαχωρίσει τη φαντασία από την πραγματικότητα. Τα συμπτώματα ποικίλλουν ευρέως μεταξύ των ασθενών και περιλαμβάνουν παραισθήσεις, αποδιοργανωμένο λόγο, ψευδαισθήσεις και έλλειψη βούλησης ή συναισθήματος.

Αυτοάνοσες νόσοι

Όρος που περιλαμβάνει ομάδα παθήσεων όπως ο ερυθηματώδης λύκος και η πολλαπλή σκλήρυνση. Σε αυτές τις νόσους τα όργανα του σώματος και οι φυσιολογικές λειτουργίες φαίνονται σαν εχθρικοί εισβολείς.

Συνήθως είναι χρόνιες και οι γιατροί δεν μπορούν να κάνουν πολλά παρά να μειώσουν τα συμπτώματα.

Αλλοτριοφαγία (Pica)

Άνθρωποι που πάσχουν από αλλοτριοφαγία έχουν άσβεστη όρεξη να καταναλώνουν ουσίες που δεν είναι τρόφιμα, όπως χαρτί, κόλλα και πηλό. Αν και πιστεύεται ότι συνδέεται με έλλειψη μετάλλων, ειδικοί δεν έχουν βρει την αιτία και τη θεραπεία της περίεργης πάθησης.

Γρίπη των πτηνών

Οι άνθρωποι δεν έχουν ανοσία στον ισχυρό ιό της γρίπης των πτηνών, η οποία, όπως φοβούνται ειδικοί, θα μπορούσε να μεταλλαχτεί σε στέλεχος που θα την καθιστά εύκολα μεταδόσιμη από άνθρωπο σε άνθρωπο. Τα ποσοστά θνησιμότητας για ανθρώπους που έχουν μολυνθεί είναι περίπου 50% αλλά μέχρι τώρα έχουν μολυνθεί άνθρωποι κυρίως από την άμεση επαφή με μολυσμένα κοτόπουλα.

Πρόσφατη ομάδα περιστατικών όμως φαίνεται πως αφορούσε τη μετάδοσή της από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Κοινό κρυολόγημα

Παρόλο που μόνο στις ΗΠΑ υπάρχουν 1 δισ. περιστατικά το χρόνο, οι γιατροί ακόμα γνωρίζουν πολύ λίγα σχετικά με την καταρροή, το βήχα λόγω κρυολογήματος των οποίων τα αίτια μπορεί να είναι εκατοντάδες. Ο χρόνος και η κοτόσουπα και όχι τα αντιβιοτικά είναι συνήθως η μόνη συνταγή που βοηθά.

Νόσος Alzheimer

Χωρίς να πρέπει να συγχέεται με το να ξεχνάει κάποιος, γεγονός που αφορά σχεδόν όλους τους ηλικιωμένους, το Alzheimer αποτελεί εκφυλιστική εγκεφαλική διαταραχή που εμφανίζεται διαφορετικά σερ κάθε πάσχοντα, Η ακριβής αιτία δεν είναι κατανοητή και δεν μπορεί ακόμα να αντιμετωπιστεί η νόσος αποτελεσματικά.

AIDS

Εικοσιπέντε χρόνια μετά την ανακάλυψή του, δεν υπάρχει ακόμα θεραπεία για το AIDS. Παραμένει μεταξύ των πιο ισχυρών εξολοθρευτών, ειδικά στις αναπτυσσόμενες χώρες, Η νόσος πιθανόν ξεκίνησε όταν ο ιός μεταπήδησε από τον χιμπατζή στον άνθρωπο, όπως αναδείχτηκε από πρόσφατη έρευνα.

Επιμέλεια: Εύη Ψωμιάδου