Οι καούρες αποτελούν ένα από τα πιο συχνά πεπτικά προβλήματα, καθώς το 49% των ενηλίκων στην Ελλάδα1 έχει εμφανίσει έστω μια φορά στη ζωή του τα σχετικά συμπτώματα, όπως επώδυνο αίσθημα καύσου πίσω από το στέρνο, αίσθημα καύσου στο λαιμό, πόνο στο στήθος με το σκύψιμο ή το ξάπλωμα, καθώς και βήχα, πονόλαιμο ή βραχνάδα.

Ο τρόπος ζωής επηρεάζει έντονα το πεπτικό μας σύστημα. Συγκεκριμένα:

  • Το κάπνισμα αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες που προκαλούν καούρες. Ο καπνός επηρεάζει τη λειτουργία του κάτω οισοφαγικού σφιγκτήρα, που παρεμποδίζει την παλινδρόμηση των οξέων προς τον οισοφάγο, ενώ η νικοτίνη αυξάνει την έκκριση στομαχικών οξέων και ο καπνός ερεθίζει την εσωτερική στοιβάδα του οισοφάγου. Αν κόψετε το κάπνισμα, οι καούρες θα μειωθούν, καθώς και ο πιθανός κίνδυνος καρδιακών και πνευμονικών νοσημάτων.
  • Τα μεγάλα γεύματα φουσκώνουν το στομάχι και πιέζουν τα οξέα προς τον οισοφάγο, όπως και στην περίπτωση των παραπάνω κιλών. Τα μικρότερα γεύματα βοηθούν στη μείωση του φουσκώματος και στη διαχείριση της απώλειας βάρους.
  • Οι λιπαρές τροφές είναι άλλος ένας συνήθης παράγοντας που προκαλεί καούρες. Το λίπος επιβραδύνει την κένωση του στομάχου, με αποτέλεσμα το στομάχι να παραμένει γεμάτο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Η μείωση των λιπαρών τροφών έχει πολλά πρόσθετα οφέλη για την υγεία, όπως την απώλεια βάρους, τη μείωση της χοληστερίνης και τον μειωμένο πιθανό κίνδυνο καρδιοπάθειας.
  • Τόσο η καφεΐνη, όσο και το οινόπνευμα, επηρεάζουν τη λειτουργία του κάτω οισοφαγικού σφιγκτήρα. Η καφεΐνη επηρεάζει αρνητικά την απορρόφηση του σιδήρου, ενώ μπορεί να αυξήσει τους καρδιακούς παλμούς ή την πίεση, καθώς και να προκαλέσει πονοκεφάλους και αϋπνία. Για τους λόγους αυτούς, με τον περιορισμό της καφεΐνης και του οινοπνεύματος βελτιώνεται η καθημερινή ευεξία.
  • Το στρες και η έλλειψη ύπνου μπορούν να αυξήσουν την παραγωγή οξέων και να προκαλέσουν καούρες. Με βάση πρόσφατες έρευνες, η απώλεια βάρους συνδέθηκε με τις καλές συνήθειες ύπνου2, ενώ το στρες φαίνεται ότι επιδεινώνει ή αυξάνει τον πιθανό κίνδυνο προβλημάτων, όπως η παχυσαρκία, οι καρδιοπάθειες, η νόσος Αλτσχάιμερ, ο διαβήτης, η κατάθλιψη, τα γαστρεντερολογικά προβλήματα και το άσθμα3. Γι’ αυτό, η διαχείριση του στρες επιφέρει σημαντικά οφέλη για την υγεία σας!

Για την άμεση αντιμετώπιση των συμπτωμάτων από τις καούρες, δοκιμάστε το Reduflux™ της φαρμακευτικής εταιρείας Omega Pharma. Το Reduflux™ περιέχει το φυσικό ενεργό συστατικό Phycodol™, το οποίο αλληλεπιδρά με τα γαστρικά υγρά του στομάχου, σχηματίζοντας έναν ανώτερο προστατευτικό φραγμό, ο οποίος καταστέλλει άμεσα την παλινδρόμηση των οξέων και παράλληλα σταματά τον πόνο και τη δυσφορία.

Η δράση του διαρκεί έως και 4 ώρες, είναι κατάλληλο για ενήλικες, παιδιά ηλικίας άνω των 12 ετών, εγκύους, αλλά και κατά την περίοδο της γαλουχίας.

Διατίθεται σε όλα τα φαρμακεία σε μασώμενα δισκία και σε υγρούς πόσιμους φακελίσκους. Ακόμα, στο site myeupepsia.gr, το οποίο υποστηρίζεται από την εξειδικευμένη σειρά προϊόντων Benegast, έχετε την ευκαιρία να μάθετε περισσότερα για το πεπτικό σύστημα, μέσα από απλές συμβουλές που μπορείτε να εφαρμόσετε εύκολα στην καθημερινότητα σας.

Πηγές:
1.An Incidence and U & A Study of the Greek Market» - Millward Brown, Omega Pharma Hellas, Feb 2014
2.WebMD, Sleep Disorders, April 2013, link: http://www.webmd.com/sleep-disorders/excessive-sleepiness-10/lack-of-sleep-weight-gain [last visit: 2nd December 2013]
3.WebMD, Stress Management, May 2010, link: http://www.webmd.com/balance/stress-management/features/10-fixable-stress-related-health-problems [last visit: 2nd December 2013]

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μήπως τρώω πολύ γρήγορα;
Η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία στο Κατάστημα Κράτησης Γυναικών Ελεώνα Θήβας
Webinar Φάκελοι Υγείας με θέμα: ''Καρδιακή ανεπάρκεια & συννοσηρότητες''