Η δυσκοιλιότητα μπορεί να συμβεί στον καθένα κάποια στιγμή, αλλά μπορεί να αποτελέσει και χρόνιο πρόβλημα. Και οι επιπτώσεις που έχει για την υγεία μας μπορεί να είναι σοβαρές—ειδικά αν δεν λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και να βοηθήσουμε το πεπτικό μας σύστημα να λειτουργεί καλύτερα.

Ποια είναι τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουμε αν πάσχουμε από δυσκοιλιότητα, και πώς θα τα διορθώσουμε;

Δεν καταναλώνουμε αρκετές φυτικές ίνες

Οι φυτικές ίνες των φρούτων και των λαχανικών είναι ο καλύτερος συνεργάτης του πεπτικού μας συστήματος. Συνεπώς, είναι αναγκαίο η διατροφή μας να περιέχει σημαντικές ποσότητες φρέσκων φρούτων και λαχανικών, σε κάθε γεύμα.

Δεν τηρούμε το μέτρο

Ακόμα και τα καλύτερα, πιο υγιεινά πράγματα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο. Και κάπως έτσι, η παραπάνω συμβουλή για τις φυτικές ίνες μπορεί να καταλήξει καταστροφική. Αν η διατροφή μας ήταν φτωχή σε φυτικές ίνες, και ξαφνικά προσθέσουμε τεράστιες δόσεις στα καθημερινά μας πιάτα, το αποτέλεσμα θα είναι να πρηστούμε. Ο οργανισμός μας χρειάζεται χρόνο για να προσαρμοστεί σε νέα διατροφικά δεδομένα.

Τρώμε επεξεργασμένα τρόφιμα

Αλλαντικά, γλυκά, κάθε είδους επεξεργασμένη τροφή περιέχει τεράστιες ποσότητες ζάχαρης και αλατιού, όπως και κορεσμένων ή τρανς λιπαρών. Όλες αυτές οι ουσίες καταστρέφουν την υγεία μας, και προκαλούν δυσκοιλιότητα. Πρέπει να είμαστε σίγουροι πως το μεγαλύτερο ποσοστό της διατροφής μας (αν όχι κάθε τι που τρώμε) προέρχεται από φυσικές πηγές.

Δεν έχουμε πρόγραμμα

Είναι δύσκολο να επιτευχθεί, ειδικά στην περίπτωση που κάποιος είναι ήδη δυσκοίλιος, μα ο οργανισμός μας έχει ένα πολύ έξυπνο… ρολόι μέσα του, το οποίο χρειάζεται ρουτίνα. Όσο σημαντικό είναι να κοιμόμαστε και να ξυπνάμε την ίδια ώρα κάθε μέρα, το ίδιο σημαντικό είναι να πηγαίνουμε και στην τουαλέτα τακτικά, ειδικά το πρωί. Ένα ποτήρι νερό μόλις ξυπνάμε μπορεί να βοηθήσει.

Δεν γυμναζόμαστε

Άλλο ένα κομμάτι της καθημερινής μας ζωής που μπορεί να επηρεαστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό από την φυσική μας δραστηριότητα. Η καθιστική ζωή και η έλλειψη γυμναστικής προκαλούν δυσκοιλιότητα. Αντιθέτως, η άσκηση μας βοηθάει να πηγαίνουμε τακτικά στην τουαλέτα. Μία ακόμα καλή ιδέα είναι η yoga, η οποία έχει συγκεκριμένες στάσεις που έχουν ως στόχο την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα