Προσπαθούμε, με την διατροφή και τις καλές μας συνήθειες, να φροντίζουμε τον οργανισμό μας, να είμαστε όσο πιο υγιείς μπορούμε. Αλλά συνήθως η προσοχή μας εστιάζεται σε σημεία του οργανισμού μας που θα έλεγε κανείς ότι είναι ιδιαίτερα… δημοφιλή: στην καρδιά, στα μάτια, στους πνεύμονές μας. Ο οργανισμός μας, όμως, δεν αποτελείται μόνο από αυτά. Για παράδειγμα, πώς μπορούμε να φροντίσουμε το συκώτι μας; Μήπως ορισμένες καθημερινές μας συνήθειες το καταστρέφουν, χωρίς να το γνωρίζουμε;

Ας ρίξουμε μια ματιά στους μεγαλύτερους – και πιο ύπουλους – κινδύνους για το συκώτι μας…

Η αυξημένη χοληστερόλη

Η χοληστερόλη είναι ένα λιπαρό που συντίθεται στο συκώτι, και ο οργανισμός μας χρησιμοποιεί ως καύσιμο για τα κύτταρά του. Πρέπει, όμως, να υπάρχει ισορροπία, καθώς όση χοληστερόλη δεν αξιοποιείται, πρέπει να καταστρέφεται, και αυτά τα κατάλοιπα συσσωρεύονται στο συκώτι. Συνεπώς, πρέπει να αποφεύγουμε το κόκκινο κρέας, τα υπερβολικά λιπαρά φαγητά, την περιττή ζάχαρη και τα πολύ αλμυρά φαγητά, ώστε να ανακουφίσουμε λίγο το συκώτι μας.

Το αργό ξύπνημα

Αυτό δεν το περιμέναμε. Και όμως, ο οργανισμός μας είναι φτιαγμένος με τέτοιον τρόπο, που λειτουργεί ιδανικά όταν κοιμόμαστε νωρίς το βράδυ, και ξυπνάμε νωρίς το πρωί. Το συκώτι αποτοξινώνει τον οργανισμό μας όσο εμείς κοιμόμαστε, και αν το πρόγραμμα του ύπνου μας είναι πειραγμένο, σύντομα θα παρατηρήσουμε τις επιπτώσεις.

Δεν πηγαίνουμε στην τουαλέτα το πρωί

Άλλο ένα κακό του να ξυπνάμε αργά: η πρωινή τουαλέτα είναι μια ιεροτελεστία που ο οργανισμός μας έχει ανάγκη. Το αποτέλεσμα, αν αποφασίσουμε να κρατηθούμε μέχρι να φτάσουμε στην δουλειά – ή, χειρότερα, μέχρι να επιστρέψουμε σπίτι το βράδυ; Ασκείται τεράστια πίεση στο συκώτι και στα νεφρά μας.

Δεν τρώμε πρωινό

Ακόμα ένα πρόβλημα με την γρήγορη ζωή (και τον κακό ύπνο). Όταν ξυπνάμε, τα αποθέματα ενέργειάς μας είναι πολύ χαμηλά, συνεπώς πρέπει να τα αναπληρώσουμε άμεσα. Και ένα γερό, υγιεινό πρωινό είναι ό,τι καλύτερο. Αν δεν προλάβουμε, όμως, να φάμε πρωινό, θα είμαστε καταπονημένοι, και όλα τα όργανά μας θα υποφέρουν.

Η κακή διατροφή

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν την διατροφή μας—η έλλειψη χρόνου, το στρες, ακόμα και η ανία. Με το να αρκούμαστε, όμως, στα junk food και στα ανθυγιεινά φαγητά, καταστρέφουμε όχι μόνο το συκώτι μας, αλλά την υγεία μας σε κάθε πιθανό επίπεδο. Τις περισσότερες φορές, τα προβλήματα στο συκώτι προκαλούνται από μια κακή, γεμάτη λιπαρά και αλάτι διατροφή.

Το αλκοόλ

Αυτό το γνωρίζαμε—και μάλλον το γνωρίζετε και εσείς, αλλά θα το ξαναπούμε. Το αλκοόλ καταστρέφει το συκώτι περισσότερο από κάθε άλλη ουσία. Το συκώτι μας δεν μπορεί να το επεξεργαστεί, συνεπώς ξοδεύεται πολλή ενέργεια για να το διασπάσει, με αποτέλεσμα να καταπονείται άσκοπα. Ναι, ένα ποτήρι κρασί την ημέρα δεν πρόκειται να σας κάνει κακό, αλλά μην το παρακάνετε.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Καταδικάστηκαν ιδιοκτήτες Γηροκομείου για τον θάνατο 66χρονου τετραπληγικού
Προκαλεί ο ιός των κονδυλωμάτων πρόβλημα στην καρδιά;
Έχετε πρόβλημα με την ακοή σας; Ελέγξτε το σάκχαρό σας