Τι είναι οι αιμορροΐδες;

Στην πραγματικότητα, όλοι οι άνθρωποι έχουν αιμορροΐδες εσωτερικά στον πρωκτό. Είναι ένα φυσιολογικό ανατομικό κομμάτι της περιοχής του πρωκτού. Αποτελούνται από πολλά αιμοφόρα αγγεία όπως φλέβες και αρτηρίες που μεταφέρουν αίμα στην περιοχή και δρουν σαν "προστατευτικά μαξιλάρια"  κατά την διάρκεια της αφόδευσης. Όταν οι αιμορροΐδες χάσουν την αγγειακή τους ακεραιότητα και το στήριγμα τους από τους ιστούς, συνήθως λόγω της έντονης προσπάθειας κατά την αφόδευση, τότε διογκώνονται, και επικρατεί στην περιοχή έντονη δυσφορία, πρήξιμο, πόνος και αιμορραγία.

Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι τα ¾ του πληθυσμού στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αιμορροΐδες κάποια στιγμή της ζωής τους και περίπου το ήμισυ του πληθυσμού άνω των 50 ετών απαιτεί θεραπεία.1

Τι τις προκαλεί;

Η κυριότερη αιτία της αιμορροϊδοπάθειας είναι η δυσκοιλιότητα. Το έντονο σφίξιμο κατά την αφόδευση προκαλεί την χαλάρωση των ινών που τις συγκρατούν και οι αιμορροΐδες βγαίνουν προς τα έξω. Η κακή διατροφή αποτελεί σημαντικότατο παράγοντα της δυσκοιλιότητας. Η αυξημένη κατανάλωση κρέατος, η μειωμένη κατανάλωση τροφών πλούσιες σε φυτικές ίνες όπως φρούτα, λαχανικά, όσπρια κ.α. και η μειωμένη κατανάλωση νερού, είναι οι βασικότερες διατροφικές συνήθειες που ευθύνονται για την εμφάνιση δυσκοιλιότητας.

Άλλες καταστάσεις που συμβάλουν στην εμφάνιση των αιμορροΐδων είναι η εγκυμοσύνη, η παχυσαρκία, η καθιστική ζωή, το έντονο σφίξιμο σε διάφορες περιστάσεις όπως η άρση βαρών και η κληρονομική προδιάθεση.

Αντιμετώπιση

Συνήθως, για την θεραπεία των αιμορροΐδων συστήνονται φλεβοτονικά σκευάσματα είτε σε μορφή κρέμας, αλοιφής είτε ως πόσιμα δισκία. Τα περισσότερα από αυτά περιέχουν ως κύριο συστατικό μια ομάδα φυσικών ουσιών που λέγονται φλαβονοειδή.

Τα φλαβονοειδή έχουν αναγνωριστεί για τις αντιφλεγμονώδεις, αναλγητικές και κυτταροπροστατευτικές τους δράσεις.2

Ωστόσο, δεν έχουν όλα τα φλαβονοειδή τις ίδιες ιδιότητες. Τα κύρια φλαβονοειδή που συστήνονται για την θεραπεία των αιμορροΐδων είναι η διοσμίνη, η εσπεριδίνη και η τροξερουτίνη.

Μάλιστα, πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι η χρήση του μείγματος αυτών των τριών φλαβονοειδών είναι ένας ασφαλής και αποτελεσματικός τρόπος για την διαχείριση των αιμορροΐδων.3 Τρόφιμα πλούσια σε φλαβονοειδή είναι διάφορα λαχανικά όπως ρόκα, μαρούλι, μπρόκολο, αρκετά φρούτα όπως πορτοκάλι, μύρτιλλο, κεράσι αλλά και το κακάο και ο ρούσκος. Σημαντική δράση, έχει και το φυλλικό οξύ (αλλιώς Β9) το οποίο σε περίπτωση υψηλής συγκέντρωσης ομοκυστεΐνης, βοηθά στην μείωση της.

Η αυξημένη ομοκυστεΐνη είναι παράγοντας κινδύνου για κακή αιμοποίηση και εμφάνιση αιμμοροΐδων.4

Επιπλέον έχει φανεί ότι διάφορα βότανα έχουν ωφέλιμη δράση για την αντιμετώπιση των αιμμοροΐδων. Η άρνικα είναι ένα βότανο με έντονα αντιφλεγμονώδη και απολυμαντική δράση. Επίσης διαθέτει αναλγητικές ιδιότητες για ανακούφιση από το οίδημα και τον πόνο.

Ο καρπός της αγριοκαστανιάς είναι επίσης ένα βότανο εξωτερικής χρήσης που συμβάλει στην τόνωση του κυκλοφορικού συστήματος και κατ΄επέκταση στην αιμορροϊδοπάθεια.
Άλλα συστατικά που βοηθούν στην αντιμετώπιση των αιμορροΐδων είναι το φυτό Σεντέλα Ασιάτικα. Η εξωτερική εφαρμογή αυτού βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και ενδυναμώνει τα τοιχώματα των αγγείων ρίχνοντας την πίεση. Επίσης, το αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου έχει ανακουφιστική δράση μέσω των αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων του.

Εν κατακλείδι, για ακόμη μια φορά η ισορροπημένη διατροφή και η άσκηση είναι το κλειδί για την πρόληψη αλλά και την αντιμετώπιση των αιμορροΐδων. Για γρηγορότερη ανακούφιση από τα συμπτώματα με μη επεμβατικό τρόπο χρησιμοποιείτε σκευάσματα πλούσια σε φλαβονοειδή και άλλα βότανα. Τα σκευάσματα Troxiven Retard & Troxiven Gel περιέχουν όλα τα παραπάνω συστατικά και έχουν ήδη γίνει αποδεκτά από την ιατρική κοινότητα για την αντιμετώπιση των αιμορροΐδων! 

Μπορείτε να προμηθευτείτε τα σκευάσματα Troxiven Retard & Troxiven Gel από εδώ

Πηγές:
1. Douglas MacKay. Hemorrhoids and Varicose Veins: A Review of Treatment Options. Candidate 2001
2. Petr Hodek et al.Flavonoids-potent and versatile biologically active compounds interacting with cytochromes P450. Received 13 August 2001,received in revised form 17 October 2001,accepted 19 October 2001. Chemico-Biological Interactions 139 (2002) 1–21.
3. I.Giannini et al. Flavonoids mixture (diosmin, troxerutin, hesperidin) in the treatment of acute hemorrhoidal disease: a prospective,randomized, triple-blind, controlled trial. Received: 12 January 2015 / Accepted: 17 March 2015. DOI 10.1007/s10151-015-1302-9.
4. Isabelle Que´re´ ,M.D. et al. Homocysteine and Venous Thrombosis. 2005 by Thieme Medical Publishers, Inc., 333 Seventh Avenue, New York, NY 10001 USA.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα