Ο καρκίνος είναι μια από τις κύριες αιτίες θανάτου στον κόσμο. Πολλές επιλογές του τρόπου ζωής οδηγούν στην ανάπτυξη ορισμένων μορφών καρκίνου. Μπορεί να γίνει πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί ο καρκίνος μόλις εξαπλωθεί, οπότε είναι σημαντικό να περιοριστεί το πρόβλημα προτού προχωρήσει. Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ένας από αυτούς τους καρκίνους, που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο. Για να αποφύγετε την εξέλιξή του, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα σημεία και τα συμπτώματά του.

Οι άνδρες που έχουν οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του παχέος εντέρου διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του παχέος εντέρου. Κάποιοι άλλοι παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο του παχέος εντέρου είναι το  επιπλεον βάρος, το κάπνισμα και η κατανάλωση ανθυγιεινής διατροφής.

Αλλά οι άνδρες συχνά αγνοούν τα συμπτώματα που δείχνει ο οργανισμός τους. Παρόλο που ο καρκίνος του παχέος εντέρου δεν παρουσιάζει κάποια αρχικά συμπτώματα, υπάρχουν πολλά προειδοποιητικά σημάδια που οι νέοι άνδρες δεν πρέπει να αγνοούν.

Αλλαγή στην κίνηση του εντέρου

Δεν υπάρχει κάτι όπως μια κανονική κίνηση του εντέρου, αλλά υπάρχουν μερικές αλλαγές που μπορεί να αντιμετωπίσετε συμπεριλαμβανομένης μιας επίμονης αλλαγής στη ρουτίνα σας. Για παράδειγμα, εάν η τυπική ρουτίνα ενός ατόμου περιλαμβάνει δύο κινήσεις του εντέρου σε μια μέρα και ξαφνικά αλλάζει σε μια κίνηση του εντέρου κάθε δεύτερη μέρα - αυτό μπορεί να σηματοδοτήσει δυσκοιλιότητα και αλλαγή στις φυσιολογικές κινήσεις του εντέρου. Μπορεί επίσης να αντιμετωπίσετε μια αλλαγή στο χρώμα, το μέγεθος και τη δυσκολία στην εκκένωση των κοπράνων.

Αίμα από τον πρωκτό

Η αιμορραγία στα κόπρανα είναι ένα πρώιμο σημάδι του καρκίνου του παχέος εντέρου που δεν πρέπει να αγνοείτε. Η αιμορραγία από το ορθό μπορεί επίσης να αποτελεί ένδειξη αιμορροΐδων, αλλά πρέπει να το διαγνώσετε με γιατρό.

Φούσκωμα και κράμπες

Τα υπερβολικά αέρια και φούσκωμα μπορεί να είναι σημάδι καρκίνου του παχέος εντέρου. Αυτό είναι ένα από τα τελευταία συμπτώματα του καρκίνου του παχέος εντέρου- συμβαίνει μετά την πρόοδο της νόσου. 

Ναυτία

Η ναυτία και ο έμετος μπορεί να προκληθούν εξαιτίας πολλών αιτιών, αλλά όταν τα συμπτώματα συνοδεύονται από άλλα συμπτώματα όπως δυσκοιλιότητα ή πόνο. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε οδυνηρές κράμπες στο στομάχι σας.

Κούραση

Η κόπωση που εμφανίζεται όταν πάσχετε από καρκίνο του παχέος εντέρου δεν είναι η ίδια με την κανονική κόπωση που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι. Δεν θα έχετε γρήγορη ανακούφιση από αυτό το είδος κόπωσης. Είναι συχνή σε άτομα σε προχωρημένο στάδιο καρκίνου.

Ανεξήγητη απώλεια βάρους

Η ανεξήγητη απώλεια βάρους είναι ένα άλλο σύμπτωμα του καρκίνου του παχέος εντέρου που δεν πρέπει να αγνοήσετε. Ο καρκίνος του παχέος εντέρου μπορεί να εκδηλωθεί με απροσδόκητη απώλεια βάρους. Οι όγκοι χρησιμοποιούν το αίμα και τα θρεπτικά συστατικά του οργανισμού σας για να αναπτυχθούν, γεγονός που οδηγεί σε απότομη απώλεια βάρους.

Δυσκολία στην αναπνοή

Εάν ο καρκίνος του παχέος εντέρου δεν διαγνωσθεί σε πρώιμο στάδιο, μπορεί να εξαπλωθεί στους πνεύμονες, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε δύσπνοια, βήχα και θωρακικό πόνο.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
‘’Η παιδιατρική στη σημερινή πραγματικότητα’’ - Διημερίδα στο Παπαγεωργίου
Εφαρμογή Ψηφιακών Εργαλείων για την Ποιότητα της Φροντίδας στον Ογκολογικό Τομέα
Ο αέρας που αναπνέουμε και η καρδιαγγειακή μας υγεία