Μετά την απώλεια πολλών κιλών, που είναι το αποτέλεσμα δίαιτας ή της πραγματοποίησης επέμβασης κατά της παχυσαρκίας (γαστρικός δακτύλιος, γαστρική παράκαμψη, πτύχωσης κλπ), τα άτομα βιώνουν δυσαρέσκεια με την εικόνα του σώματός τους, που σχετίζεται με την υπερβολική χαλάρωση του δέρματος, εξαιτίας της προηγούμενης διάτασής του, της απώλειας του λίπους και της μείωσης της ελαστικότητας των ιστών.

Η χαλάρωση αυτή συνήθως εμφανίζεται στην κοιλιά, στους γλουτούς, στους μηρούς, στο στήθος, στους βραχίονες (μπράτσα) και στο λαιμό, κάνοντας το περίγραμμα του σώματος ανώμαλο και την όψη μη ελκυστική.

Τα προβλήματα αυτά, παρά το γεγονός ότι είναι πλέον αισθητικά, επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα ζωής των ατόμων, αφού διαπιστώνουν ότι -παρά το γεγονός ότι απαλλάχτηκαν από την παχυσαρκία- έχουν ξανά δυσκολίες στην καθημερινότητά τους, περιορισμένες επιλογές στον τρόπο ντυσίματός τους, δεν μπορούν να αναδείξουν τα σημεία του σώματός τους όπως ήλπιζαν με την απώλεια των κιλών, αποφεύγουν συγκεκριμένες κοινωνικές περιστάσεις ή βιώνουν αμηχανία στις προσωπικές τους στιγμές.

Η βίωση των καταστάσεων αυτών διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην απόφασή τους να αναζητήσουν τη βοήθεια της Πλαστικής Χειρουργικής, η οποία αποδεικνύεται ο αποτελεσματικότερος τρόπος για την απομάκρυνση της περιττής επιδερμίδας και τη βελτίωση της συνολικής εικόνας του σώματος μετά τη μαζική απώλεια βάρους.

Αν έχετε χάσει πολλά κιλά, είτε με δίαιτα είτε με χειρουργική επέμβαση, και είστε σταθεροποιημένοι στο καλύτερο για εσάς βάρος, αποτελείτε τον ιδανικό υποψήφιο για επεμβάσεις περιγράμματος σώματος.

Ακόμα, όμως, και στην περίπτωση που δεν έχει επιτευχθεί το ιδανικό βάρος, ένα σημαντικό όφελος των επεμβάσεων αυτών είναι ότι, εκτός από τη διαμόρφωση του περιγράμματος του σώματος, προκαλούν, παράλληλα, αύξηση του μεταβολικού ρυθμού, με αποτέλεσμα να πυροδοτούν περαιτέρω απώλεια βάρους.

Σύμφωνα, μάλιστα, με αποτελέσματα ερευνών, οι υποβληθέντες σε επεμβάσεις περιγράμματος του σώματος στα χρόνια που ακολουθούν τη βαριατρική τους επέμβαση έχουν περισσότερες πιθανότητες να αποφύγουν την επανάκτηση βάρους, σε σχέση με τα άτομα που δεν προχωρούν σε αισθητικές βελτιώσεις μετά την υποβολή τους σε βαριατρική επέμβαση.

Η επιτυχία των επεμβάσεων, είτε αφορούν μείωση, είτε αύξηση είτε ανόρθωση, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η ηλικία, ο σωματότυπος, ο τόνος του δέρματος και κυρίως η σταθερότητα του βάρους. Ως ιδιαίτερα σημαντική αναδεικνύεται, επίσης, η αξία της προεγχειρητικής επίσκεψης, κατά την οποία συζητούνται τα κίνητρα και οι προσδοκίες των ενδιαφερόμενων, οι προβληματισμοί και οι ανησυχίες για την εικόνα του σώματός τους, η διάθεσή τους και τα συναισθήματα που τους προκαλεί η περιττή και χαλαρωμένη επιδερμίδα μετά την απώλεια πολλών κιλών.

Παρόλο που οι επεμβάσεις αυτές αφήνουν κάποιες ουλές, οι περισσότεροι χειρουργημένοι τις θεωρούν απολύτως αποδεκτές : αναφέρουν, μάλιστα, χαρακτηριστικά, πως δεν μετανιώνουν για την πραγματοποίηση των επεμβάσεων και θα υποβάλλονταν ξανά σε αυτές. Μετά τη βελτίωση της εικόνας του σώματός τους η ζωή τους αλλάζει προς το καλύτερο και βιώνουν θετικά συναισθήματα και ενισχυμένη αυτοπεποίθηση φορώντας μαγιό, αμάνικες μπλούζες και γενικά ρούχα που αφήνουν ακάλυπτα διάφορα μέρη του σώματος, καθώς και βελτίωση στις επαγγελματικές δραστηριότητες και τις προσωπικές τους σχέσεις.

Οι επεμβάσεις για την αισθητική αποκατάσταση του σώματος μετά από μια βαριατρική επέμβαση μπορούν να πραγματοποιηθούν είτε ξεχωριστά είτε σε συνδυασμό, επιτυγχάνοντας μια ολική μεταμόρφωση (total makeover) των ατόμων που υποβάλλονται σε αυτές, με δυναμικές και θεαματικές αλλαγές στην εξωτερική τους εμφάνιση. Το πλάνο των επεμβάσεων συνήθως είναι το παρακάτω :

1ο στάδιο : lift του κάτω μισού του σώματος (lower body lift), lift της έσω επιφάνειας των μηρών
Στο στάδιο αυτό αντιμετωπίζονται ταυτόχρονα η «κρεμάμενη» κοιλιά, οι «πεσμένοι» και χαλαροί γλουτοί, τα «ψωμάκια» και η χαλάρωση της πρόσθιας και έξω επιφάνειας των μηρών, το «σωσίβιο» στα πλάγια της κοιλιάς, καθώς και η χαλάρωση στην οπίσθια επιφάνεια του σώματος.
Η τομή εκτείνεται κυκλοτερώς γύρω από το σώμα και δεν είναι ορατή φορώντας εσώρουχα ή μαγιό. Αν και σε κάποιες περιπτώσεις ήπιας χαλάρωσης, η κοιλιοπλαστική μπορεί να δώσει καλά αποτελέσματα, η κυκλοτερής ανόρθωση (lower body lift) είναι η επέμβαση εκλογής για την επίτευξη των βέλτιστων αποτελεσμάτων.

Με το lift της έσω επιφάνειας των μηρών αντιμετωπίζεται με επιτυχία η χαλάρωση στο εσωτερικό μέρος των μηρών, αφαιρείται η περιττή επιδερμίδα και επαναφέρεται η νεανική όψη τους. Οι τομές δεν είναι ορατές, γιατί γίνονται στην πτυχή της βουβωνικής περιοχής.

2ο στάδιο : ανόρθωση ή αυξητική του στήθους και βραχιονοπλαστική.Οι αλλαγές στο σχήμα και το μέγεθος του στήθους αποτελούν μια ακόμη αναπόφευκτη συνέπεια της μεγάλης απώλειας βάρους. Η ανόρθωση στήθους ανυψώνει και επαναδιαμορφώνει τους πτωτικούς μαστούς, αφαιρώντας την περίσσεια δέρματος. Ωστόσο, σε περιπτώσεις έντονης χαλάρωσης το στήθος μπορεί να συνεχίσει να είναι επίπεδο και να είναι απαραίτητη και η αυξητική στήθους, με την οποία μπορεί να αποκατασταθεί ο χαμένος του όγκος.

Με τη βραχιονοπλαστική μειώνεται η περίσσεια δέρματος και λίπους των μπράτσων και βελτιώνεται το περίγραμμά τους. Η τομή βρίσκεται –σε αντίθεση με άλλες τεχνικές, με τις οποίες γίνεται στην εσωτερική επιφάνεια των μπράτσων- στην κάτω επιφάνειά τους, ώστε όταν αυτά βρίσκονται σε οριζόντια θέση να μην είναι ορατή από καμία πλευρά.

3ο στάδιο : face lift. Το face lift είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης της χαλάρωσης του προσώπου και του λαιμού μετά την απώλεια πολλών κιλών. Αποκαθιστά την πτώση των μαλακών μορίων από αυτές τις περιοχές, ενώ παράλληλα αποκαθιστά το λίπος σε κάποιες άλλες περιοχές που έχουν «αδειάσει», χαρίζοντας ένα ανορθωμένο, ανανεωμένο, νεανικότερο και λιγότερο κουρασμένο πρόσωπο.

Παράλληλα, στο στάδιο αυτό, γίνονται οποιεσδήποτε αισθητικές βελτιώσεις χρειάζονται προκειμένου να τελειοποιηθεί το αποτέλεσμα των επεμβάσεων που πραγματοποιήθηκαν στα προηγούμενα στάδια.
Το μεσοδιάστημα μεταξύ των διαφόρων σταδίων ποικίλλει από μερικές εβδομάδες μέχρι μερικούς μήνες και εξαρτάται κυρίως από τη γενική κατάσταση της υγείας του/της υποψήφιου/ας.

Εκτός από τα εντυπωσιακά αποτελέσματα που επιφέρει στην εξωτερική εμφάνιση των υποβληθέντων, η «ολική μεταμόρφωση» του σώματος ισοδυναμεί συμβολικά με μια προσωπική μεταμόρφωση σε όλους τους τομείς της ζωής τους. Συνδέεται με υψηλά επίπεδα μετεγχειρητικής ικανοποίησης και με σημαντικά οφέλη τόσο για τη φυσική όσο και για την ψυχοκοινωνική τους κατάσταση. Τα τελευταία χρόνια, έτσι, η πλαστική χειρουργική, με τις μεγάλες δυνατότητες που προσφέρει για την αντιμετώπιση των πιο χαρακτηριστικών προβλημάτων μετά από μαζική απώλεια βάρους, θεωρείται το δεύτερο και καθοριστικότερο βήμα στην προσπάθεια των παχύσαρκων ατόμων για μια υγιέστερη, μακροβιότερη και πιο ικανοποιητική ζωή.

 

 

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πόσα κιλά μπορούμε να χάσουμε σε έναν μήνα με ασφάλεια
Θανατηφόρα βακτήρια διψούν για ανθρώπινο αίμα
Οι επιπλοκές στην εγκυμοσύνη είναι πιθανόν να αυξάνουν τους κινδύνους υγείας για δεκαετίες [μελέτη]