Γιατί πρέπει να μάθουμε να αντιμετωπίζουμε το άγχος;

Εξαιρουμένων μεγάλων καταστροφών, σπάνια τα στρεσογόνα γεγονότα είναι τα ίδια για κάθε άνθρωπο ή για την κάθε περίοδο της ζωής μας.

Το άγχος «αναπτύσσεται» όταν αντιλαμβανόμαστε μια κατάσταση ως απειλητική. Συχνά συνδέεται με καταστάσεις που είναι δύσκολο να χειριστούμε. Το πώς βλέπουμε όμως τα πράγματα είναι που επηρεάζει τα επίπεδα του άγχους και τι εφόδια και στρατηγικές αντιμετώπισης έχουμε στο δυναμικό μας.

Στην καλύτερη υπόθεση, όταν μια στρεσογόνος εμπειρία τελειώνει, τα ορμονικά σήματα «κλείνουν» την στρεσογόνο αντίδραση και το σώμα επιστρέφει σε φυσιολογικά επίπεδα. Δυστυχώς, το άγχος δεν εγκαταλείπει πάντα.

Αν έχουμε τάση να ενστερνιζόμαστε το άγχος και ανησυχούμε για την καθημερινότητα και τις σχέσεις μας, τότε αυτή η αντίδραση δεν σταματά ποτέ. Μελέτες έχουν δείξει ότι μακροχρόνια ενεργοποίηση των συμπτωμάτων του άγχους μπορεί να έχει επικίνδυνα, ακόμα και θανάσιμα αποτελέσματα στο σώμα μας. Όταν τα σημάδια του άγχους επιμένουν βρισκόμαστε σε ρίσκο για πολλά προβλήματα υγείας και τα οποία όμως δεν συνειδητοποιούμε. 'Ενα μεγάλο μέρος τους οφείλεται στο άγχος όπως:

  • Παχυσαρκία
  • Καρδιακές παθήσεις
  • Καρκίνος
  • Κατάθλιψη
  • Ανορεξία
  • Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή
  • Κατάχρηση ουσιών
  • Έλκος
  • Διαβήτης
  • Υπερθυρεοειδισμός
  • Απώλεια μαλλιών
  • Οδοντική και περιοδοντική ασθένεια

Επιπλέον το άγχος επηρεάζει την αναπαραγωγή, τη σεξουαλική συμπεριφορά και την ανάπτυξη. Εμποδίζει το ανοσοποιητικό σύστημα κάνοντάς μας πιο ευάλωτους σε ιώσεις, κόπωση και μολύνσεις.

Προκαλεί προβλήματα στην πέψη και στο γαστρεντερικό μας σύστημα. Η εξέλιξη στη σύγχρονη ιατρική κάλυψη και αντιμετώπιση είναι η συνειδητοποίηση ότι το άγχος συμβάλει στη δημιουργία και στην εξέλιξη πολλών από τις ασθένειες που προαναφέρθηκαν.

Οι ασθενείς που πάσχουν από αυτές ενθαρρύνονται παράλληλα με τη θεραπεία τους να συμβουλεύονται κάποιον ειδικό, ψυχολόγο ή σύμβουλο για να υποστηριχτούν να αντιμετωπίσουν το άγχος, τα έντονα συναισθήματα θυμού, καταθλιπτικά συμπτώματα, τον τρόπο που σκέπτονται και συμπεριφέρονται σε σχέση με τη νόσο τους.

Για όλους αυτούς του λόγους, είναι σημαντικό να αναγνωρίζετε τα συμπτώματα του άγχους και να μάθετε τι μπορείτε να κάνετε γι’ αυτά. Ευτυχώς τα τελευταία χρόνια έχουν φέρει αυξημένη κοινωνική επίγνωση και μεγαλύτερη κατανόηση των παραγόντων που περιορίζουν και ανακουφίζουν από το άγχος.

Τι είναι διαχείριση του άγχους;

Το άγχος είναι μια φυσιολογική αντίδραση που συχνά προκύπτει όταν αντιλαμβανόμαστε μία κατάσταση ως απειλητική ή όταν αντιμετωπίζουμε ασυνήθιστα μεγάλο αριθμό καθημερινών ευθυνών. Με τις έντονες απαιτήσεις στο σπίτι και τη δουλειά πολλοί άνθρωποι ζουν έντονο άγχος.

Ο σκοπός της διαχείρισης του άγχους είναι να βοηθήσει να ισορροπήσουν διάφορες διαστάσεις της ζωής μας – η δουλειά, οι σχέσεις και ο ελεύθερος χρόνος – καθώς και οι φυσικές, πνευματικές και συναισθηματικές διαστάσεις της ζωής μας.

Άνθρωποι που διαχειρίζονται αποτελεσματικά το άγχος, αντιλαμβάνονται τη ζωή σαν πρόκληση παρά σαν μια σειρά από ενοχλήσεις και αισθάνονται ότι έχουν τον έλεγχο της ζωής τους ακόμα και σε δύσκολες στιγμές.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε το άγχος

Αν αισθανόμαστε ότι υποφέρουμε από άγχος θα πρέπει να προσπαθήσουμε να προσδιορίσουμε τις πλευρές της ζωής μας που το προκαλούν. Μερικές φορές ίσως να μην μπορούμε να τις αλλάξουμε ή να τις αποφύγουμε, αλλά η προσαρμογή του τρόπου ζωής μας μπορεί να κάνει τη διαφορά.

  1. Αναγνωρίζουμε την πηγή του άγχους
  2. Ζούμε μια ισορροπημένη ζωή
  3. Οργανώνουμε και προγραμματίζουμε το χρόνο μας
  4. Αποδεχόμαστε υποστήριξη από άλλους
  5. Αναπτύσσουμε ικανότητες αντιμετώπισης για την ανακούφιση από το άγχος
  6. Οργανώνουμε και απλοποιούμε τη ζωή μας
  7. Φροντίζουμε τον εαυτό μας
  8. Κάνουμε διάλειμμα
  9. Κρατάμε ημερολόγιο

Πότε πρέπει να αναζητήσουμε βοήθεια από κάποιον ειδικό;

  • Όταν αισθανόμαστε ότι το άγχος επηρεάζει την υγεία μας
  • Όταν αισθανόμαστε ότι δεν θα τελειώσει ποτέ
  • Όταν αισθανόμαστε απόγνωση σε βαθμό που σκεφτόμαστε να παραιτηθούμε από την δουλειά μας, να το ‘βάλουμε στα πόδια’
  • Όταν αισθανόμαστε κατάθλιψη, θλίψη και ότι δεν αξίζει να ζούμε
  • Όταν δεν έχουμε όρεξη για φαγητό ή δυσκολευόμαστε να κοιμηθούμε
  • Όταν καταναλώνουμε φαγητό, αλκοόλ, σε μεγάλες ποσότητες
  • Όταν έχουμε ανησυχίες, συναισθήματα και σκέψεις που δυσκολευόμαστε να εκφράσουμε
  • Όταν ακούμε φωνές που μας λένε τι να κάνουμε
  • Όταν επηρεάζει σε δραματικό βαθμό τις σχέσεις μας και δεν μπορούμε να ελέγξουμε τις αντιδράσεις μας.

Στη χώρα μας υπάρχουν οργανωμένα κέντρα και προγράμματα για τη διαχείριση του άγχους ή του θυμού. Συμβουλευτική προσέγγιση για τη μέγιστη και αποτελεσματική διαχείριση χρόνου με στόχο τη βελτίωση της λειτουργικότητας και της αποδοτικότητας.

Για τους ανθρώπους που πάσχουν από κάποια νόσο υπάρχει πρόγραμμα στήριξης που σε συνεργασία με την ιατρική ομάδα έχει στόχο να μειώσει τα συναισθηματικά αγχογόνα αίτια που μπορεί να επηρεάζουν την νόσο, την πρόγνωση αλλά και την ιατρική θεραπεία. Είναι πολύ σημαντικό να απευθυνθούμε σ’ έναν ειδικό όταν νιώθουμε ότι αφηνόμαστε και δεν μπορούμε να διατηρήσουμε την ποιότητα ζωής μας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Κουκουράκης: Έρχονται ριζικές αλλαγές στην αντιμετώπιση του καρκίνου
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management