Οι γιορτές των Χριστουγέννων μπορούν να γίνουν μέρες λύπης και πένθους για όσους έχουν χάσει κάποιον αγαπημένο, αλλά υπάρχουν λύσεις για τον μετριασμό των αρνητικών συναισθημάτων, σύμφωνα με ειδικό.

Τα προσωπικά θέματα δεν εξαφανίζονται ως δια μαγείας επειδή το ημερολόγιο αλλάζει από τον Νοέμβριο στον Δεκέμβριο.
Προβλήματα με τις σχέσεις, τη δουλειά, την υγεία ή τα οικονομικά μπορεί να γίνουν πιο έντονα κατά τη διάρκεια των εορτών, δηλώνει ο Josh Klpaow, του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα.

Ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου, μπορεί να προκαλέσει ισχυρά συναισθήματα κατά τη διάρκεια των γιορτών, ακόμα και αν ο θάνατος συνέβη αρκετά χρόνια πριν. Στην περίπτωση πρόσφατου θανάτου οι γιορτές μπορούν να λάβουν νέο νόημα για όλη την οικογένεια και τους φίλους.

Ο ειδικός δίνει 4 τρόπους για να μετριαστούν τα συναισθήματα πένθους στις γιορτές.

  • Μην περιμένετε οι γιορτές να είναι όπως παλιά. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απογοήτευση. Είναι καλύτερα να γιορτάσετε και να πενθήσετε με το δικό σας ρυθμό. Είναι φυσιολογικό, ορισμένες φορές να πλημμυρίσετε με συναισθήματα.
  • Αν ανησυχείτε ότι θα αισθανθείτε λύπη στις εορταστικές συγκεντρώσεις επιτρέψτε στον εαυτό σας να πενθήσει και να κλάψει πριν βγείτε από το σπίτι. Έτσι μπορεί να είναι πιο εύκολο να αντεπεξέλθετε, αν τα συναισθήματα έχουν απελευθερωθεί προηγουμένως.
  • Μην αισθάνεστε υποχρέωση να παρευρεθείτε σε καλέσματα που δεν σας ελκύουν. Είναι σημαντική η στήριξη από οικογένεια και φίλους αλλά δεν θα πρέπει να πιεστείτε. Δώστε λίγο χρόνο στον εαυτό σας να μείνετε μόνοι.
  • Αν η πίστη είναι σημαντική για σας, προσπαθήστε να περάσετε λίγο χρόνο με ανθρώπους που πιστεύουν. Πολλές φορές θα μοιραστούν την ανάγκη σας για προσευχή και θα μιλάτε για κοινά θέματα.

Επιμέλεια: Εύη Ψωμιάδου

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα