Μια ψυχοσωματική διαταραχή είναι μια νόσος που αφορά το σώμα και την ψυχή. Ορισμένες σωματικές νόσοι εκτιμάται ότι είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στο να επιδεινωθούν από ψυχικούς παράγοντες όπως το στρες και το άγχος. Η ψυχική σας κατάσταση μπορεί να επηρεάσει το πόσο κακή είναι μια σωματική νόσος σε δεδομένη στιγμή.

Ποιες νόσοι είναι ψυχοσωματικές

Σε ένα βαθμό οι περισσότερες νόσοι είναι ψυχοσωματικές- αφορούν το σώμα και την ψυχή.
Υπάρχει ένα ψυχικό στοιχείο σε κάθε σωματική νόσο. Ο τρόπος που αντιδρούμε και αντιμετωπίζουμε τη νόσο ποικίλλει σημαντικά από άνθρωπο σε άνθρωπο. Για παράδειγμα, το εξάνθημα της ψωρίασης μπορεί να μην ενοχλεί ορισμένους ασθενείς με ψωρίαση. Ωστόσο άλλοι μπορεί να αισθάνονται θλίψη και περισσότερο άρρωστοι.

Μπορεί να υπάρξουν σωματικές επιπτώσεις από ψυχικές νόσους. Για παράδειγμα, σε ορισμένες ψυχικές νόσους κάποιος μπορεί να μην τρώει, να μην φροντίζει τον εαυτό του και να οδηγείται σε σωματικά προβλήματα.

Ωστόσο, ο όρος ψυχοσωματική διαταραχή χρησιμοποιείται κυρίως για να σημάνει σωματική νόσο που εκτιμάται ότι προκαλείται ή επιδεινώνεται από ψυχικούς παράγοντες.
Ορισμένες σωματικές νόσοι εκτιμάται ότι είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στην επιδείνωση από ψυχικούς παράγοντες όπως το στρες.

Για παράδειγμα, η ψωρίαση, το έκζεμα, το στομαχικό έλκος, η υπέρταση και η καρδιοπάθεια. Εκτιμάται ότι το σωματικό μέρος της νόσου μπορεί να επηρεαστεί από ψυχικούς παράγοντες. Είναι δύσκολο να αποδειχτεί.

Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι με τέτοιες και άλλες σωματικές νόσους δηλώνουν ότι η τρέχουσα ψυχική τους κατάσταση μπορεί να επηρεάσει το πόσο κακή είναι η σωματική τους νόσος σε μια χρονική περίοδο.

Ορισμένοι άνθρωποι χρησιμοποιούν επίσης τον όρο ψυχοσωματική διαταραχή όταν ψυχικοί παράγοντες προκαλούν σωματικά συμπτώματα αλλά δεν υπάρχει σωματική νόσος.

Για παράδειγμα, ένας πόνος στο στήθος μπορεί να προκληθεί ενδεχομένως από στρες και να μη μπορεί να διαγνωστεί κάποια σωματική νόσος.

Πώς μπορεί το μυαλό να επηρεάσει τις σωματικές νόσους;

Είναι γνωστό ότι το μυαλό μπορεί να προκαλέσει σωματικά συμπτώματα. Για παράδειγμα, όταν φοβόμαστε ή είμαστε αγχωμένοι μπορούμε να εμφανίσουμε

  • Ταχυπαλμία
  • Αίσθημα ναυτίας
  • Τρέμουλο
  • Εφίδρωση
  • Ξηροστομία
  • Πόνο στο στήθος
  • Πονοκέφαλο
  • Κόμπο στο στομάχι
  • Γρήγορη αναπνοή

Τα παραπάνω σωματικά συμπτώματα οφείλονται σε αυξημένη δραστηριότητα των νευρικών παλμών που στέλνονται από τον εγκέφαλο σε διάφορα σημεία του σώματος και στην έκκριση αδρεναλίνης στο κυκλοφορικό όταν είμαστε αγχωμένοι.

Ωστόσο, η ακριβής οδός που το μυαλό μπορεί να προκαλέσει ορισμένα συμπτώματα δεν είναι σαφής.
Επίσης, το πώς το μυαλό μπορεί να επηρεάσει σωματικές νόσους (ερυθρότητα, υπέρταση) δεν είναι σαφές. Μπορεί να σχετίζεται ενδεχομένως με τους νευρικούς παλμούς που πηγαίνουν στο σώμα.

Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι ο εγκέφαλος μπορεί ενδεχομένως να επηρεάζει ορισμένα κύτταρα του ανοσοποιητικού που εμπλέκονται σε διάφορες σωματικές νόσους.

Ποιες είναι οι θεραπευτικές αγωγές για τις ψυχοσωματικές διαταραχές;

Κάθε νόσος έχει τις δικές της επιλογές θεραπείας. Για τις σωματικές νόσους, σωματικές θεραπείες, όπως φάρμακα ή εγχείρηση είναι συνήθως πιο σημαντικές. Ωστόσο, εργαζόμενοι στην υγεία συνήθως προσπαθούν να αντιμετωπίζουν έναν άνθρωπο ολιστικά και να λάβουν υπόψη ψυχικούς και κοινωνικούς παράγοντες που μπορεί να συμβάλλουν στη νόσο. Επομένως, αγωγές για τη μείωση του στρες, του άγχους και της κατάθλιψης μπορεί να βοηθήσουν αν θεωρείται ότι συμβάλλουν σε κάποια σωματική νόσο.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Κουκουράκης: Έρχονται ριζικές αλλαγές στην αντιμετώπιση του καρκίνου
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management