Δίκοπο μαχαίρι μπορούν να αποδειχθούν τα αντικαταθλιπτικά χάπια, τα οποία βελτιώνουν μεν τη διάθεση, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσουν σε ανεπιθύμητες παρενέργειες.

Για αυτό είναι απαραίτητος, ο συνεχής ιατρικός έλεγχος. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που τονίζουν οι επιστήμονες είναι το να δίνεται χρόνος στη σωστή διάγνωση από τον εκάστοτε γιατρό και να πραγματοποιούνται εξετάσεις σε τακτικά χρονικά διαστήματα, ώστε να παρακολουθείται καλύτερα η πορεία του κάθε ασθενούς και οι ιδιαίτερες θεραπευτικές ανάγκες του.

Από το 2005 τα αντικαταθλιπτικά σκευάσματα σε ΗΠΑ, Καναδά, και ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες αναγράφουν στη συσκευασία τους προειδοποιήσεις όπως «πιθανός κίνδυνος αυτοκτονίας».

Ο ασθενής ενδέχεται να εμφανίσει αυτοκτονικές τάσεις, ιδίως στα πρώτα στάδια της φαρμακευτικής αγωγής, πριν αρχίσει να βελτιώνεται η διάθεσή του. Αυτό σημαίνει ότι ορισμένοι από εκείνους που σκέπτονται να αυτοκτονήσουν, ίσως και να το πράξουν τελικά ως συνέπεια της χρήσης αντικαταθλιπτικών.

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, πάνω σε διάφορα είδη φαρμακευτικής αγωγής κατά της κατάθλιψης, πολλά νέα φάρμακα για ελαφρές κυρίως εκφάνσεις της ασθένειας, επιφέρουν μεν θετικά αποτελέσματα στους ασθενείς, λειτουργούν όμως ως ήπια ναρκωτικά.

Από την άλλη πλευρά, πολλοί ψυχίατροι εκτιμούν ότι τα ίδια αντικαταθλιπτικά φάρμακα μπορούν να έχουν άλλη επίδραση και ιδιαίτερα διαφοροποιημένες παρενέργειες σε διαφορετικούς ασθενείς. Και όπως αναφέρουν : «Δυστυχώς δεν υπάρχει ένα ασφαλές σύστημα πρόβλεψης της αντίδρασης του οργανισμού κάθε ασθενούς σε αυτά φάρμακα».

Σύμφωνα με έκθεση του ΟΟΣΑ, τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των ανθρώπων που καταφεύγουν σε αντικαταθλιπτικά έχει διπλασιαστεί, κυρίως στις πλούσιες χώρες. Σύμφωνα με τον οργανισμό, περίπου 350 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από κατάθλιψη. Η μαζική συνταγογράφηση φαρμάκων κατά της κατάθλιψης, όπως οι λεγόμενοι αναστολείς της επαναπρόσληψης της ουσίας σεροτονίνης -η έλλειψη της οποίας μπορεί να προκαλέσει, μεταξύ άλλων, κατάθλιψη- έχει οδηγήσει πολλούς ασθενείς σε κατάχρηση. Συχνό φαινόμενο είναι επίσης η αντιμετώπιση της κατάθλιψης με χάπια χωρίς καμία φαρμακευτική ουσία, που κάνουν απλώς τον ασθενή να νομίζει ότι ακολουθεί κάποια αγωγή.

Τα αντικαταθλιπτικά χάπια, πάντως, γίνονται συχνά αντικείμενο αρνητικής κριτικής, αφού συν τοις άλλοις σχετίζονται πολλές φορές με οικονομικά συμφέροντα μεγάλων φαρμακευτικών εταιρειών, οι οποίες ευθύνονται κατά πολλούς για την άμετρη χορήγηση ψυχοφαρμάκων.

premium.paratiritis

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο