Και αυτό μπορεί να επηρεάσει όχι μόνο την ποιότητα αλλά και την ποσότητα του ύπνου. Με απλά λόγια, για πολλούς οι διακοπές σημαίνουν αϋπνία ή άσκημος ύπνος.

Η αλήθεια είναι ότι τα προβλήματα που μας ταλανίζουν όλο τον υπόλοιπο χρόνο δεν κάνουν...διακοπές. Αυτό σημαίνει ότι το στρες δεν εξαφανίζεται ως δια μαγείας επειδή ξαπλώσαμε κάτω από τον ήλιο. Αντιθέτως, όταν το μυαλό δεν έχει να αντιμετωπίσει τα καθημερινά προβλήματά τους, τυπικά βρίσκει άλλα για να ασχοληθεί, όπως το άγχος για τα οικονομικά. Και έτσι έρχεται η αϋπνία.

Και πως θα την καταπολεμήσετε; Καταρχήν, μην αγωνιάτε για το αν θα κοιμάστε ή όχι καλά στις διακοπές σας γιατί αυτό θα σας δυσκολέψει. Μην αφήνετε ανεπεξέργαστες τις σκέψεις που σας βασανίζουν κατά την διάρκεια της ημέρας γιατί τότε εκείνες θα ψάξουν για λύση την ώρα που πάτε να κοιμηθείτε. Το πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι να εξασφαλίσετε ότι το δωμάτιό σας είναι σκοτεινό και δροσερό, διότι η ζέστη και το φως είναι από τους πιο γνωστούς διαταράκτες του ύπνου. Μην ξεχνάτε επίσης να κλείνετε τα πατζούρια για να μην σας ξυπνήσει πρόωρα το φως της ημέρας.

Σημαντικό είναι επίσης να κουράζετε το σώμα σας με κάθε λογής δραστηριότητα: κολύμπι, περπάτημα ακόμα και κηπουρική. Η δραστηριότητα κουράζει και αυτό κάνει ευκολότερο τον ύπνο. Επίσης σημαντική είναι η διατροφή κυρίως το βράδυ πριν τον ύπνο. Τρεις ώρες πριν από τον ύπνο πρέπει να είναι η τελευταία φορά που θα φάτε.

Φροντίστε το βραδινό σας να είναι ελαφρύ και δίχως διεγερτικά τρόφιμα και ροφήματα, όπως το αλκοόλ και τα τηγανητά ή τα πικάντικα πιάτα. Το αλκοόλ πρέπει να αποφεύγεται διότι ναι μεν μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε γρήγορα, αλλά όταν ώρες αργότερα περάσει η δράση του, μπορεί να ξυπνήσετε και να μην μπορείτε να ξανακοιμηθείτε.

Αν ξέρετε ότι η καφεΐνη δρα διεγερτικά σε εσάς, πρέπει να την αποφύγετε και αυτήν (και όχι μόνο από τον καφέ, αλλά από όλες τις πηγές της, όπως το τσάι, την σοκολάτα, τα αναψυκτικά κ.τ.λ.).

Προσπαθήστε να διατηρήσετε στις διακοπές σας μια ρουτίνα ύπνου παρόμοια με αυτήν που έχετε στην καθημερινότητά σας. Να κοιμάστε 8 ώρες κάθε βράδυ και να ξυπνάτε την ίδια ώρα κάθε πρωί.

Πηγές:
premium.paratiritis

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο