Αν πάσχετε από διαταραχή μετατραυματικού στρες, ξέρετε πολύ καλά ότι είναι μια πάθηση που σας απομονώνει, σας φοβίζει και βάζει τεράστια εμπόδια στην καθημερινή σας ζωή. Ο κόσμος φαίνεται λιγότερο ασφαλής και απειλές σχετικές με αυτό που ζήσατε νιώθετε πως καραδοκούν σε κάθε γωνία. Η ψυχοθεραπεία και η φαρμακευτική αγωγή μπορούν να σας βοηθήσουν να ελέγξετε την κατάστασή σας, όπως και οι παρακάτω μηχανισμοί που πρέπει να γνωρίζετε.

Πρέπει να είστε υπομονετικοί

Αναγνωρίστε πως χρειάζεται καιρός για να επανέλθετε και πως έχετε βιώσει ένα τραύμα αρκετά σημαντικό. Δώστε στον εαυτό σας χρόνο να θεραπευτεί, παρά το πόσο εξαντλητική νιώθετε την ζωή σας.

Δεν είστε μόνοι

Ζητήστε από τον ψυχίατρό σας αν μπορεί να σας φέρει σε επαφή με άλλους πάσχοντες από διαταραχή μετατραυματικού στρες, ή βρείτε κάποια online κοινότητα, στην οποία θα μπορέσετε να μοιραστείτε τις εμπειρίες σας. Η επικοινωνία βοηθά σε τεράστιο βαθμό.

Κάντε γυμναστική

Ίσως από τους καλύτερους τρόπος να ηρεμήσετε σώμα και μυαλό. Πέρα από αυτό, όμως, η γυμναστική βελτιώνει τη διάθεση, αλλά και φροντίζει τη σωματική μας υγεία—και με τη σειρά μας, μπορούμε να φροντίσουμε οι ίδιοι την ψυχική μας υγεία καλύτερα.

Διαχειριστείτε τις σκέψεις σας

Κάθε φορά που εικόνες ή σκέψεις σχετικές με το τραύμα προσπαθούν να εισχωρήσουν στο μυαλό σας, θυμηθείτε πως όλα είναι εικόνες του παρελθόντος, και πως έχετε επιβιώσει. Το πιο σημαντικό τώρα είναι η ασφάλειά σας και βρίσκεστε σε έναν χώρο ασφαλή. Αν σας βοηθά, θυμίστε το και φωναχτά στον εαυτό σας.

Σωστό φαγητό, σωστός ύπνος

Το να φροντίζετε για την υγεία σας είναι εξαιρετικά σημαντικό. Προσπαθήστε να τρώτε υγιεινά, ισορροπημένα γεύματα και να κοιμάστε καλά. Αν δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε, δοκιμάστε τεχνικές χαλάρωσης και αν η αϋπνία επιμένει, μιλήστε με τον γιατρό σας.

Αποφύγετε αλκοόλ και ναρκωτικά

Αυτές οι ουσίες δεν σας βοηθούν να διαχειριστείτε την κατάστασή σας και απλώς δημιουργούν πολύ σοβαρά επιπλέον προβλήματα για εσάς. Πολλοί πάσχοντες από διαταραχή μετατραυματικού στρες εθίζονται σε ουσίες, καθώς πιστεύουν ότι τους βοηθούν να ζουν καλύτερα. Αν αισθανθείτε την ανάγκη να χρησιμοποιήσετε ουσίες, μιλήστε σε ένα συγγενικό σας πρόσωπο, ή σε έναν ειδικό.

Αποφύγετε παράγοντες που θυμίζουν το τραύμα

Υπάρχουν στοιχεία της καθημερινότητας που πλέον θα σας θυμίζουν το τραύμα σας. Ονομάζονται triggers, και πρέπει να τα αποφεύγετε, τουλάχιστον μέχρι να είστε σίγουροι ότι μπορείτε να διαχειριστείτε καλύτερα τα συμπτώματά σας. Επίσης, αποφύγετε τις καταστάσεις που σας προκαλούν έντονο στρες.

Μιλήστε με αγαπημένα σας πρόσωπα

Συγγενείς και φίλοι βρίσκονται δίπλα σας για να σας βοηθήσουν και δεν είναι ντροπή να ζητήσετε βοήθεια. Πρέπει πάντα να θυμάστε ότι τα αισθήματά σας έχουν μεγάλη σημασία και πρέπει να τα εκφράζετε.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο