Ένας ξαφνικός φόβος εκεί που καθόμαστε ήσυχοι. Ένα παράξενο συναίσθημα ότι όλα θα πάνε λάθος. Νευρικότητα, με ή χωρίς λόγο. Όλα αυτά είναι σημάδια ότι βιώνουμε αρκετό στρες στην καθημερινή μας ζωή, και πως ήρθε η ώρα να το διώξουμε. Αν η κατάσταση έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο, που το άγχος μας επηρεάζει την καθημερινή μας ζωή και δεν μας αφήνει να λειτουργήσουμε, η ιατρική βοήθεια είναι αναγκαία. Υπάρχουν, όμως, και μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε μόνοι σας, για να διώξετε το στρες. Ποια είναι αυτά;

Κανόνας πρώτος: Το αποδεχόμαστε

Το στρες είναι φυσιολογικό κομμάτι της ζωής. Πάντα θα υπάρχει, και μάλιστα υπάρχει πολύ καλός λόγος που υπάρχει. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι θα το αφήσουμε να μας επηρεάζει αρνητικά. Σκεφτείτε, λοιπόν, την επόμενη φορά που θα νιώσετε το στρες να σας καταβάλει, ότι το μόνο πράγμα που μπορείτε να κάνετε αυτή τη στιγμή, είναι να αποδεχτείτε ότι νιώθετε έτσι, και να δείτε την κατάσταση με λογική. Τι σας προκαλεί το στρες; Πόσο εύκολα αντιμετωπίσιμο είναι;

Κανόνας δεύτερος: Απασχολούμε τον εαυτό μας

Επιστρέφουμε στη δουλειά. Κάνουμε κάτι για να μας αποσπάσει την προσοχή. Το μεγαλύτερο πρόβλημα με το στρες είναι ότι μας παγιδεύει σε έναν φαύλο κύκλο: έχουμε μια υποχρέωση, μας αγχώνει, σπαταλάμε χρόνο με κακές και αρνητικές σκέψεις, συνειδητοποιούμε ότι οι υποχρεώσεις μας στέκονται ακόμα πάνω από το κεφάλι μας και… αγχωνόμαστε περισσότερο. Όχι, ήρθε η ώρα να αντιμετωπίσουμε αυτά που πρέπει να γίνουν. Θα νιώσουμε πολύ καλύτερα. Και, στην χειρότερη, πάντα θα υπάρχουν πιάτα για πλύσιμο στον νεροχύτη—ίσως ο πιο απλός και γρήγορος τρόπος να βοηθήσουμε τον εαυτό μας να αισθανθεί ότι έχει τον έλεγχο της κατάστασης.

Κανόνας τρίτος: Ξεσπάμε

Δεν εσωτερικεύουμε τα κακά μας συναισθήματα, γιατί αυτό θα μας προκαλέσει μόνο κακό. Αντιθέτως, το να μιλήσουμε με ένα άτομο που εμπιστευόμαστε για όλα αυτά που μας αγχώνουν μπορεί να μας κάνει πραγματικά μεγάλο καλό. Πολλές φορές, το στρες μας κάνει να βλέπουμε τα πράγματα πολύ πιο τραγικά από ό,τι είναι στην πραγματικότητα, και μια δεύτερη οπτική γωνία ίσως να είναι αυτό που χρειαζόμαστε για να ανοίξουμε τα μάτια μας και να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματά μας. Επίσης, υπάρχει πολύ καλός λόγος που όλος ο πλανήτης συμφωνεί ότι ένα καλό κλάμα είναι μερικές φορές το πιο ιδανικό ξέσπασμα.

Κανόνας τέταρτος: Φροντίζουμε τον εαυτό μας

Κάνουμε κάτι όμορφο. Αυτό μπορεί να είναι ότι κλείνουμε το κινητό και απολαμβάνουμε ένα βιβλίο ή μία ταινία. Ή ότι βγαίνουμε μια βόλτα, ή ψωνίζουμε κάτι που είχαμε βάλει στο μάτι, ή κάνουμε σεξ… Υπάρχουν εκατομμύρια μικροί τρόποι να κάνετε τον εαυτό σας να νιώσει καλύτερα και να τον φροντίσετε, και μην ξεχνάτε ποτέ πόσο σημαντικό είναι αυτό. Αν εξακολουθούμε να δουλεύουμε πιο σκληρά από ποτέ, χωρίς διάλειμμα, καταστρέφουμε τον εαυτό μας. Και, προφανώς, επειδή δεν γίνεται να μην το αναφέρουμε: Πίνετε πολύ νερό, και βελτιώστε τον ύπνο σας!

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γονίδια και αυτοανοσία
Ιταλία: η Mελόνι βάζει εμπόδια στις αμβλώσεις
Β. Παπαλιάγκας: Αλτσχάιμερ, γνωστική έκπτωση και το αναμενόμενο νέο φάρμακο